DORPSTHEATER


Het komt de laatste jaren steeds vaker voor, dat ik naar een theatervoorstelling in een dorpshuis ga. Zo heb ik vorig jaar De Groene Mile in Broeksterwoude gezien, en in de loop der tijd een aantal prachtige hele maatschappijkritische voorstellingen zoals Katarsis, Kredo en Krimp, geschreven door Gerrit Breteler en gespeeld in kleine dorpskroegen zoals bijvoorbeeld in Lioessens en Oudkerk.

Een paar dagen geleden ben ik met de Red Hatters, (ja, u leest het goed, uiteindelijk ben ik na lang wikken en wegen de Rode Hoed toch trouw gebleven) naar de voorstelling Coco Chanel in De Westereen geweest en ook deze avond heb ik weer genoten. Om vakmensen aan het werk te zien hoef je dus echt niet altijd naar het grote theater te gaan en dorpshuizen bieden tegenwoordig veel meer aan dan alleen de onderbroekenloltoneelstukken.

Inez Timmer, ik ken haar nog vanuit een ver verleden toen ze zangeres was bij de Friese folkgroep Irolt, speelde de solomusical mademoiselle Coco. Inez Timmer, is nadat ze bij Irolt weg is gegaan, naar de theaterschool gegaan en is nu internationale musicalactrice, theatermaakster en zangeres. Ze speelde in Duitsland, Oostenrijk en Nederland in meer dan dertig musicals. 

In deze boeiende solomusical brengt ze op een prachtige manier het leven van Coco Chanel in beeld. Zo heb ik nooit geweten dat deze modeontwerpster een groot tegenstandster was van de korsetten die de dames begin vorige eeuw allemaal droegen en dat mede door haar toedoen de meer casual sportieve mode haar intrede heeft gedaan. 

Ook ben ik door deze voorstelling veel meer te weten gekomen over de beroemde parfum Chanel 5. Het was het eerste kunstmatige parfum dat vrouwen niet naar bloemen deed ruiken. Volgens Chanel moet een vrouw als een vrouw ruiken en niet als een roos! In het begin was de parfum niet te koop, maar werd bij aankoop van een kledingstuk een flesje parfum cadeau gedaan wat weer een stimulerend effect op de verkoop van de kleding had. 

Boze tongen willen nog wel eens van collaboratie spreken, want inderdaad, bij de dubbelrol die Chanel in de oorlog gespeeld heeft zijn zeker wel vraagtekens te plaatsen. 

Het moge duidelijk zijn, ik heb weer een topavond beleefd in het verbouwde Badhûs in Zwaagwesteinde, zoals het dorp in het Nederlands heet. En dat voor maar 7 euro vijftig. Om mooi theater te kunnen zien hoef je dus echt niet altijd naar grote schouwburgen met hun peperdure entreeprijzen. Ook in het klein valt er tegenwoordig van alles te beleven.  

                            klik

hanscke Zondag 19 Februari 2017 - 3:53 pm | | Standaard

zes reacties

Jeanne

Wat een enthousiast verhaal. Ik ga hier ook het volkstoneel weer eens bezoeken. Ik heb het wat jaren geleden afgezworen vanwege erg amateuristische voorstelling, maar wie weet wat ik gemist heb. Hoe reageren de mensen op al die rode hoeden in de zaal?

Jeanne, (URL) - 19-02-’17 21:22
Renesmurf

Twijfelen hoort bij het leven, en het staat je goed!
Ik heb niets met geuren, en op amateurtoneel ben ik een beetje uitgekeken.

Renesmurf, (URL) - 19-02-’17 23:08
Marjolijn

Fijn dat je genoten hebt van de toneel voorstelling en om weer met de rode hoeden op pad te gaan.

Marjolijn, (URL) - 20-02-’17 07:32
Sjoerd

Een mooi verhaal, daar zitten een aantal dingen bij die ook ik niet wist.

Sjoerd, (URL) - 20-02-’17 09:13
Wieneke

Je brengt me wel op een idee. In onze regio worden veel van die Friese lach of ik schiet komedies gedaan. Op zich best wel eens grappig om mee te maken, maar ik vind het allemaal zo enorm ouderwets. Om niet te zeggen oubollig. Maar er zijn ook andere voorstellingen en daar ga ik vanaf nu eens goed op letten.

Wieneke, (URL) - 20-02-’17 13:29
Rietepietz

Beginnende artiesten bekwamen zich vaker in de kleiner theaters maar dat is meestal vergeten zodra ze in de grote theaters optreden.

Rietepietz, (URL) - 20-02-’17 16:32
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.