ANDERE VISIE


Ik dacht, dat ik per week niet zo heel veel uren zoet breng met televisiekijken, maar zo langzamerhand kom ik er achter, dat de werkelijkheid een beetje anders is. Omdat we, toen kleine dochter en haar vader hier waren, weinig tv hebben gekeken, heb ik het één en ander opgenomen. Nu anderhalve week later heb ik nog steeds niet alles gezien wat ik heb opgenomen.

Inmiddels hebben we wel de oudejaarsconference van Guido Weijers gezien. Hij had het onder andere ook even over tv kijken en hij deelde de mening met allerlei deskundigen (onder wie Haagse politici)  dat dit een achterhaalde zaak zou zijn. De jeugd zou bij wijze van spreken niet eens meer weten hoe een tv-toestel er uitziet. Alles moet tegenwoordig digitaal, online, via internet.

Toch is tv-kijken nog steeds onze populairste tijdsbesteding, ook bij jongeren. We kijken gemiddeld twee uur per dag en gepensioneerden kijken vaak nog een uurtje meer dan die twee uur. Televisie kijken is qua tijdsbesteding torenhoog de favoriet en dan is de nieuwe trend Netflix daar nog niet eens in meegeteld.

Mark Ritson, hoogleraar marketing aan de Melbourne Business School stelt, dat de ouderwetse tv verre van dood is, zo las ik in Max Magazine. Ik heb even gegoogeld wie die Mark Ritson dan wel niet was, maar het schijnt een gerenommeerd persoon te zijn die vele belangrijke publicaties op zijn naam heeft staan. Dus als Ritson stelt: "de enige manier waarop Google en Facebook televisie zouden kunnen verslaan, is de tv op te kopen en het vervolgens af te sluiten", zal dat wel waar zijn. 

Kastje kijken is dus ook in deze tijd nog een hele normale manier van tijdbestding. Tot besluit een korte opsomming van programma's waar ik graag naar kijk: Expeditie Robinson, jammer dat het afgelopen is, De Mol is gelukkig begonnen, Pappadag heb ik een hele leuke serie gevonden en ook ik, net als vele anderen, heb met heel veel plezier naar het Dagboek van Hendrik Groen gekeken, The Voice wordt al breiend ook gevolgd en het nieuwe programma van Linda de Mol vond ik ook aardig om te zien. Daarnaast zijn er nog wel meer programma's die ik los/vast bekijk. En op dit moment volg ik de Australian Open tenniswedstrijden.

Het is een aardige opsomming geworden en natuurlijk ben ik heel nieuwsgierig waar u als bezoeker van dit blog graag naar kijkt, laat het me weten.

2018-01/televisiep.jpg

                                                          klik

hanscke | Woensdag 17 Januari 2018 - 11:10 pm | | Standaard | Zes reacties

FRANSE NOT ME


Vandaag hadden we tijdens de koffiepauze op de tennisclub een heftige discussie. Ook hier waren de meningen verdeeld, maar ik was al lang blij, dat ik niet meer de enige ben die blij is dat er ook vrouwen zijn die afstand nemen van de #MeToo-beweging. Ik, en samen met mij bijna de helft van de aanwezigen, zowel mannen als vrouwen, zijn heel erg blij dat Catharina Deneuve en 99 andere Francaises uit de culturele en academische wereld hier afstand van nemen en hiervoor de publiciteit zoeken.

Ik onderstreep hun stellingname, "verkrachting is een misdrijf. Maar iemand proberen te verleiden, onhandig of misschien iets te vasthoudend, is dat niet".

Ik heb dan ook met afschuw gekeken naar de uit protest in zwart geklede filmsterren bij de uitreiking van de Golden Globes. Ik vraag mij af waarom vele van deze dames zo gekleed moeten gaan als zij doen. Heel veel  onbedekte schouders, diep uitgesneden decolleté's en de op verschillende plaatsen de aangebrachte transparante stof. Kan en mag dat dan allemaal wel? Van mij mag men, maar als een man dan te ver zou gaan door bijvoorbeeld een hand op een knie te leggen, of als hij wil gaan zoenen, laat de dame in kwestie dan op dat moment voor zich zelf op komen en duidelijk maken dat zij de avances niet op prijs stelt.

Catharina de Neuve waarschuwt voor puritanisme. Elke vorm van ongewenste intimiteiten in de ban doen werkt in het voordeel van de tegenstanders van de vrije seksualiteit. 

#Me Too is ooit begonnen als een beweging om vrouwen hun verhaal te laten doen, maar het lijkt wel veranderd te zijn in het tegenovergestelde. Vrouwen die kritische geluiden laten horen over deze discussie, die voornamelijk op het internet gevoerd wordt, worden min of meer als verraders gezien. Iedereen moet de #Me Too geluiden onderschrijven en er in meegaan.

Ik ben blij met de tegengeluiden afkomstig van deze Franse vrouwen. En ik ben ook blij dat ik vanmorgen merkte, niet meer de enige te zijn die het wel even gehad heeft met die openbare discussie van #Me Too.

Voor mij was het zien van deze tegenactie vanuit Frankrijk genoeg aanleiding om hier toch nog even een blogje aan te wijden, hoewel de tegenstijdigheid er natuurlijk van afdruipt. Wars zijn van het hele gedoe en er dan toch nog aandacht aan schenken. Vooruit dan maar, moet ook kunnen, denk ik dan maar.

2018-01/catharinap.jpg

                   klik

hanscke | Donderdag 11 Januari 2018 - 9:16 pm | | Standaard | Zes reacties

AAN DE ROL


Verschillende jaren achtereen heb ik de gewoonte gehad om via een brug op mijn blog het nieuwe jaar in te gaan. Dit jaar is het er (nog) niet van gekomen, maar ondanks dat er al tien dagen van het jaar voorbij zijn, verbreek ik deze gewoonte niet. Het is tenslotte mijn eerste blog in het nieuwe jaar.

Dit jaar ben ik gestart in de rol van praktizerende oma en ik heb het met heel veel liefde en plezier gedaan. Kleine dochter uit het buitenland en haar vader, zoonlief dus, zijn ruim een week bij ons geweest en het was een heerlijke tijd. Ik kwam weinig aan mijn eigen dingen toe, maar dat vond ik niet erg. Ik had kleine dochter  ruim een jaar niet gezien, dus we hadden heel wat in te halen en dat hebben we gedaan.

Ik weet bijvoorbeeld nu dat ze van muziekinstrument is veranderd, van blokfluit is de overstap naar hobo gemaakt. Dat was mede een reden voor zoonlief om op Nieuwjaarsdag voor ons vieren een heen en weertje naar Amsterdam te organiseren om het nieuwjaarsconcert uitgevoerd door het Nederlands Blazersensemble,  in het Concertgebouw te kunnen bezoeken. 

Wat heb ik genoten, van het concert, maar ook van de hele entourage; het stond al lange tijd op mijn wensenlijstje om eens naar het concertgebouw te gaan. Het concert had een Fries tintje, want Leeuwarden is dit jaar Culturele hoofdstad en dit onderwerp was er helemaal in verwerkt. Het duet met de trombones deed mij wat denken aan de muziek van Kyteman, muziek waar ik ook erg veel van houd.  

En dan aan het eind de vele  ballonnen, honderd procent biologisch afbreekbaar en losgelaten uit hergebruikte netten. De vele knallen maken het als nieuwjaarsconcert dan natuurlijk helemaal compleet.

En zo ben ik met deze korte terugblik weer helemaal bij de tijd.

 

hanscke | Woensdag 10 Januari 2018 - 2:21 pm | | Standaard | Zes reacties