COMPLET


Nee, we zijn niet vol of complèt zoals de Fransen dan zeggen, maar we zijn wel weer compleet. P. is weer thuis en de jongens zijn er ook weer. Omdat we deze ziekenhuisopname van P. veel beter voor konden bereiden hadden we er voor gekozen om hond Hessel en hond Iemand naar het hondenpension te brengen. Zo had ik het een stukje makkelijker en hoefden zij niet dag na dag uren lang alleen thuis te zijn. Hoewel ze het in het hondenpension meestal goed tot redelijk naar hun zin hebben, waren ze dit keer door het dolle heen toen ik ze kwam halen. 

Zo goed en zo kwaad proberen we de draad van ons gewone doen weer op te pakken en dat zal iedere dag weer wat beter gaan. En als het niet kan zoals het moet, dan moet het voorlopig maar zoals het kan. Even met de auto naar een plekje met een pick-nickbank net buiten het dorp. De jongens kunnen daar los lopen en lekker even snuffelen en P. kan daar eventueel blijven zitten, maar hij koos er voor om toch een eindje mee te lopen. Ach, je kunt je geluk dan bijna niet bevatten.

En toch, heel diep van binnen, knaagt er iets, is er iets van twijfel. Natuurlijk ben ik reuze blij dat het allemaal zo goed is gegaan en toch vraag ik mij af, en waarschijnlijk maak ik dat zelf niet meer mee, of ik heel veel later, en dan denk ik aan een aantal decennia, toch niet de conclusie zou gaan trekken dat het een operatie is die gezien moet worden als iets wat met de tijdsgeest van nu te maken heeft gehad. Het ging ten slotte om een vrij zeldzame tumor met een traag verloop.

Ik heb er wel eens eerder over geschreven, maar ik blijf het vreemd vinden dat tegenwoordig bij kinderen niet meer massaal de amandelen hoeven te worden geknipt, oren worden doorgeprikt, buisjes in de oren geplaatst of dat bij vrouwen van middelbare leeftijd en masse de baarmoeder moet worden verwijderd.....

Zo'n enorm groot ziekenhuis als het UMCG is, met de vele, vele artsen en specialisten; in hoeverre is er hier en daar toch sprake van een soort industrie met daaraan gekoppeld een verdienmodel. Het volgende onderzoek staat namelijk al weer in de stokken.

P. schijnt voor een bepaald soort antibiotica allergisch te zijn. Nu moet dat opeens ook weer grootschalig onderzocht gaan worden, want het zou kunnen zijn dat er nu andere stofjes gebruikt worden waardoor de allergische reactie er niet meer is, terwijl men nu ook prima in staat was om gebruik te maken van andere medicatie. Zo blijft men wel werk houden.

Maar voorlopig ben ik nog steeds heel erg blij, dat P. zo goed uit deze operatie is gekomen en dat er waarschijnlijk geen sprake meer is van een tijdbom in zijn lichaam die ooit een keer zou gaan opspelen. Wij kunnen, zoals het er nu naar uit ziet, zonder al te veel zorgen verder met ons leven en dat is ook heel wat waard.  

hanscke | Woensdag 12 Juni 2019 - 4:51 pm | | Standaard | Acht reacties

DE HOOFDPRIJS


Het was woensdag een lange zit. De operatie was om half elf gepland, maar door uitloop van de eerder geplande operatie werd het half twee. De verpleegkundige had ons bij het intakegesprek verteld dat er 116 minuten voor gepland waren, dus toen P. mij om 13.15uur belde dat hij richting OK ging, ben ik gaan zitten rekenen. Zo tegen vier uur zou ik gebeld kunnen worden, dacht ik.

Maar het duurde maar en het duurde maar. De bridgekennis die 's morgens bij mij zou zijn had voor die middag andere afspraken, dus ik was alleen. Toen zij om half vijf via een appje aanbood om alsnog te komen heb ik dat met beide armen aangenomen.

En het werd vijf uur en het werd half zes. Op zijn best zou het op een stoma uitgedraaid zijn, zo dacht ik en een tel later dacht ik, laat het dan maar zo zijn, want dan is hij er nog.... Er zouden hartritmestoornissen kunnen optreden met alle gevolgen van dien. Kortom, de meest vreselijke gedachten spookten door mijn hoofd.

Eindelijk, om tien voor zes, ik was al weer op weg naar het toilet want puur van de zenuwen moest ik alweer, ging de telefoon en zo was ik toch nog alleen toen de chirurg mij ging vertellen hoe het was gegaan. Gelukkig was het een hele positieve boodschap, alles was goed en ze hadden alles kunnen doen wat ze hadden willen doen. De drie aangetaste lymfklieren waren verwijderd: één op het topje van de alvleesklier, één bij de dikke darm en er was nog een stukje van de dunne darm weggenomen. Garanties kon hij niet geven maar volgens hem was nu alles weg.

Wat was ik blij. Ik zweefde naar beneden om de goede brigdgekennis snel het goede nieuws te vertellen. Hoewel het toch wel een eind rijden is, ben ik nog wel even naar hem toe geweest en het viel mij mee zoals hij er aan toe was. Goed aanspreekbaar en ook hij was heel erg opgelucht dat de operatie naar wens is verlopen.

Na een veel te korte nacht werd ik de volgende morgen wakker met het gevoel, dat we de hoofdprijs gewonnen hebben. Geen complicaties, geen stoma, geen hartritmestoornissen, niets van dat alles. Het lijkt helemaal goed te gaan komen.

Later vertelde ik dit ook aan de chirurg, maar hij temperde nog even mijn vreugdegevoel. Pas als zondag alles nog zo goed is, als er geen lekkages zijn ontstaan of andere complicaties te voorschijn zijn gekomen zijn zij als chirurgen ook tevreden en dan mag ik wat hen betreft de vlag uitsteken. En misschien ga ik dan ook nog wel doen, want een hoofdprijs krijg je ten slotte niet alle dagen.

2019-06/hoofdprijsp.jpg

                        klik

hanscke | Vrijdag 07 Juni 2019 - 8:16 pm | | Standaard | Zeven reacties

UNDER CONTROL


Soms zit het mee en soms zit het tegen. Wat dit weblog betreft zit het mee, want de problemen zijn verholpen. Ik ken gelukkig iemand die zich beroepsmatig bezighoudt met het maken, zo u wilt bouwen van professionele websites, het heel druk heeft, maar desondanks bereid is, om mij, als een heel klein klantje met als hobby een prive site, ter wille te zijn en er minimaal anderhalf uur (en ik denk nog wel langer, maar dit brengt hij mij in rekening)  voor uittrekt om de problemen die ontstaan zijn op te lossen.

Juist in deze spannende tijd werkt het hebben van een weblog als uitlaatklep voor mij. Niet dat ik alles zomaar ongecensureerd en ongecontroleerd de wijde wereld in wil sturen, nee integendeel. Het schrijven van een blog helpt mij juist mijn gedachten te ordenen omdat ik er een zodanig logisch verhaal van wil maken, zodat het voor een buitenstaander ook te volgen is.

Vanmorgen heb ik mijn lief dus naar het UMCG gebracht. Spannend? Nee nog niet. Dat wordt het morgen, als de operatie gaat plaats vinden. Toch ben ik vandaag weer van de éne verbazing in de andere verbazing gerold. We mogen dan wel in een heel modern tijdperk leven waarin computers heel wat werk uit handen kunnen nemen, maar ik vraag mij af of dit wel efficiënt werkt. Mijn lief is de hele morgen bezig gehouden met het voeren van gesprekken met diverse mensen van de afdeling. De verpleegkundige, de co-assistent, de semi-arts, de zaalarts, allemaal wilden ze even een gesprekje met P., maar in elke gesprek kwamen dezelfde vragen aan de orde en aan het einde van elk gesprek was de conclusie: het staat dus goed in de computer! Nou vraag ik je...

En omdat er nog geen plek vrij was, hebben we ongeveer de hele dag in het algemene patientenverblijf doorgebracht. Nu houd ik niet zo van al die verhalen die daar door diverse mensen geventileerd worden, maar één mevrouw  vertelde ons een verhaal en dat moet ik even doorvertellen.

Zij zou in een dagopname geopereerd gaan worden, maar helaas was er een lange wachtlijst. Nu was er onverwacht bij de chirurg die haar zou opereren een plekje vrij gekomen, alleen dat was wel op een grote tafel in een grote OK en daarbij is een bedopname verplicht. Nu zat ze dus te wachten tot ze weet op welke kamer "haar" bed, die voor haar gereserveerd is, staat. Daarna mag ze tot morgenvroeg weer naar huis. Wanneer ze de volgende ochtend terugkomt wordt ze per bed vanaf de afdeling naar de OK gebracht en later weer per bed terug naar de afdeling gebracht, waarna ze vervolgens weer naar huis kan. Zo is er toch sprake van een bedopname en wordt er aan de regels voldaan. Tsja.....het systeem vraagt er nu eenmaal om, zegt men.

Ik hoop dat men morgen alles under control heeft en dat de operatie naar wens verloopt. Dan is het wachten op het telefoontje van de chirurg met naar ik mag hopen de boodschap: operatie gelaagd, alles onder controle.

hanscke | Dinsdag 04 Juni 2019 - 9:47 pm | | Standaard | Vier reacties

DE PUTTEN

Afgelopen week werd duidelijk dat de operatie deze week zal plaats vinden en wel op woensdag. Het probleem van het lange wachten is dus bijna voorbij. Maar dan rijst de vraag, hoe gaan we de dagen tot dan invullen? Al nagelbijtend bij elkaar aan tafel gaan zitten leek ons geen goed idee, dus we zijn op Hemelvaart maar gewoon de geplande wandeltocht van 23 km. gaan doen. 

De eerste paar kilometer had ik behoorlijk last van veel storende gedachten. Dit zou zomaar onze laatste grote wandeltocht kunnen zijn want hoe zal P. uit de operatie komen? Het kan alle kanten opgaan, van een geslaagde operatie tot een stoma, al dan niet tijdelijk, of gewoon een open en weer dicht omdat het te moeilijk blijkt te zijn.

Vanuit De Tike gingen we richting Eastermar, dwars door het natuurgebied  De Putten. Het was er prachtig, we waren daar nog nooit geweest. Omdat de tocht van 15km. hier rechts af ging, liepen we daar met ons tweeën en we waren beiden zo geboeid door alles wat we zagen, waardoor onze muizenissen naar de achtergrond verdwenen.

Natuurlijk laat hetgeen staat te gebeuren ons niet los, maar we zijn er in geslaagd, de rest van de dagen toch op een prettige manier door te komen.

Tot aan deze laatste alinea heb ik dit blogje al wel drie maal geschreven zij het natuurlijk  wel steeds net iets anders, maar bij het posten ging het telkens mis. Juist in deze tijd, waarin ik mijn website graag wil gebruiken, zijn er weer wat problemen omdat de provider alles op een andere server heeft overgezet. Er wordt aan gewerkt om het probleem op te lossen, vandaar dat hier eerst een testbericht geplaatst stond.

    Natuurgebied  De Putten

2019-06/de-puttenp_2.jpg

                                  klik

hanscke | Maandag 03 Juni 2019 - 11:17 am | | Standaard | Zeven reacties

GESTEMDHEID


Trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse hoeft dit jaar niet. Ik was zo graag voor "goud" gegaan, dwz de tiende keer en dan is de beloning een gouden medaille, maar wie weet kan het volgend jaar. Toch blijft wandelen leuk, en toen het er naar uitzag dat het een dag mooi weer zou zijn hebben we de wandeling die al klaar lag, Groene Netwerk  Wissels nr. 436 met als start Wehe den Hoorn en een lengte van 17 km. gelopen. 

Het Groninger land vind ik mooi, maar dan wil ik dat wel graag met zon en blauwe luchten zien. Het was prachtig buiten, nog veel fluitekruid en de witte meidoorn bloeide nog heftig, al begon die hier en daar al wel naar rose te verkleuren. Mijn stemming knapte dan ook zienderogen op. De wereld zag er opeens weer veel vrolijker uit. Ik kreeg ook weer oog voor de karakteristieke dorpen die we onderweg tegenkwamen. Vooral de bouwstijl in het dorp Leens vond ik opvallend. En tot mijn verbazing, het dorp telt maar 1665 inwoners, zijn daar ook nog een aantal winkels te vinden,waaronder een heuse modewinkel; en nee, het was geen vintage!

Ondertussen liep ik ook nog te dubben of ik wel of niet zou gaan stemmen, en zo ja, waarop ik dan zou gaan stemmen. Ik heb besloten wel te gaan en op een partij te stemmen die net als ik niet zo erg Europa minded is. Aldus is geschied.

En aan het eind van die middag kwam er van de bibliotheek ook nog een berichtje dat het boek: de zeven Zussen van Lucinda Riley voor mij klaar lag. Nu de paar dagen mooi weer voorbij zijn ben ik er in begonnen en ik moet zeggen, het verhaal pakt mij wel en laat mij nog wel even in de good feeling stemming van de afgelopen dagen. Naast de verhaallijn ontdekte ik ook nog wetenswaardigheden die mij niet bekend waren. Nooit geweten dat er in München een standbeeld van Bavaria staat en dat dit te maken heeft met de Oktoberfesten. Ik zou bijna een keer naar München willen gaan om dit standbeeld te kunnen bekijken. Misschien iets voor de toekomst? Ik hoop het.

2019-05/gestemdheidp.jpg

hanscke | Zondag 26 Mei 2019 - 4:17 pm | | Standaard | Zes reacties

DE TIJD DODEN


Als ik iets niet wil, dan is het wel de tijd doden, maar ik kan er niet om heen, momenteel speelt de "tijd doorkomen" wel een grote rol in mijn leven. De tijd die verstrijkt tussen het moment dat we weten, dat de uitslag van de petscan niet goed is en P. opnieuw geopereerd moet worden èn het moment dat dit zal gaan gebeuren is niet echt een prettige tijd. Ik ben mij voortdurend bewust, dat er iets onprettigs staat te gebeuren, alleen  weet ik niet wanneer.

Voor de illustratie van het vorige blogje ben ik op zoek gegaan naar een schilderij met als onderwerp tijd en/of wachten. Ik kwam toen op de site - https://ericrinckhout.wordpress.com/2018/12/02/de-tijd-in-de-schilderijen-van-george-meertens/ -  terecht met de volgende woorden in het logo: traag kijken, vergeten kunstenaars en verwaarloosd moois. Hier werd het één en ander over de schilder George Meertens verteld en schilderijen van hem getoond.  Het schilderij wat ik in het vorige blog gebruikt heb sprak mij enorm aan.

Maar hiermee was de kous niet af, ik raakte steeds meer geboeid en besloot om ook eens bij andere schilders die genoemd werden te gaan kijken. Zo kwam ik bij Raoul de Keyser terecht. Ik zou inderdaad uren naar dit schilderij kunnen kijken.

Via hem kwam ik bij Mark Rothko terecht. In 2014 schijnt er een expositie van hem geweest te zijn in het gemeentemuseum van Den Haag. Zijn werk schijnt nogal beroemd te zijn en de posters van hem schijnen zeer gewild te zijn. Toen ik onderstaande foto zag, genomen van de expositie in het gemeentemuseum, dacht ik nog: jammer dat die expositie al lang voorbij is. Ik zou er graag naar toe gegaan zijn. Die schilderijen doen namelijk iets met mij. Het geeft voor mij het gevoel van deze tijd, het afwachten op de één of andere manier weer. Het geeft deze tijd voor mij iets herkenbaars, een gezicht zou je kunnen zeggen.

Groot was mijn verbazing, toen ik er vanmorgen achterkwam, dat er in het stedelijk museum van Schiedam  tot 5 januari 2020 werk van hem, Mark Rothko, te zien is. Ik wil daar zeker een keer naar toe. En zo leer ik in deze tijd toch weer iets nieuws, namelijk dat kunst mij iets over mijn gemoedstoestand kan vertellen.    

2019-05/wachtenmark-rothko_1.jpg

                                  klik

hanscke | Maandag 20 Mei 2019 - 2:31 pm | | Standaard | Vijf reacties

WACHTEN OP


Natuurlijk kijk ik vanavond wel naar het songfestival, alleen kan ik er niet zo van genieten als andere jaren. Het zal wel met onze situatie te maken hebben.

Nu P. alle voorbereidende onderzoeken gehad heeft, is het wachten op het bericht dat hij opgeroepen gaat worden voor de operatie. Ondertussen proberen we maar gewoon ons leven te leven, maar het voelt niet als gewoon. Bij alles wat ik doe lijk ik een passagier te hebben die in mij woont en die "wachten op" genoemd kan worden. 

Vanavond zal ik even niet alleen zijn in het "wachten op".  Vanavond gaan we met ons allen "wachten op" de uitslag van het songfestival. Hoe dichter we bij het moment suprême komen, hoe meer ik toch ga horen, dat het nog geen gelopen race is. Dat is iets wat ik steeds gezegd heb. Het moet allemaal nog dat Duncan echt gaat winnen. Je weet het maar nooit met dit rariteitenfestival. Wie weet gaat Europa wel voor Ijsland, of voor die heksachtigedames uit Australië, hoewel die dame wel kan zingen.

Als ik heel eerlijk ben, ben ik eigenlijk al wel een beetje uitgehoord op het liedje van Duncan, maar toch zou ik het wel leuk vinden als hij wint. Nog even, en dan weten we het.

hanscke | Zaterdag 18 Mei 2019 - 8:10 pm | | Standaard | Vier reacties

GEURTJESDAG


De afgelopen weken speelden we tijdens onze wandelingen het spelletje moederdagoverleg. Als de jongens zo mooi naast elkaar liepen hadden ze volgens P. moederdagoverleg. Volgens hem vroeg Hessel dan aan Iemand: "Wat zullen we haar geven? Want eigenlijk is ze toch ook wel een beetje onze moeder. Een bos bloemen?"

"Nou nee", vind Iemand, "want dat is tegenwoordig best wel ingewikkeld. Je kunt tegenwoordig niet zomaar meer aankomen met een bosje bloemen. Daar moet je verstand van hebben, want een groot aantal bloemen zoals rozen, gerbera's of chrysanten zorgen nogal voor veel CO2-uitstoot zo berekende Milieu Centraal. Ik hoorde dat ons moeder dat aan ons vader vertelde. Ze vertelde daar nog bij dat de nieuwste Bloemenkalender van Milieu Centraal laat zien hoe de milieu-impact van snijbloemen van maand tot maand wisselt. Verwarming en belichting in de kas, vliegtuigen die snijbloemen de hele wereld over brengen: alles draagt bij aan de vervuiling. Wie groen wil doen, koopt voor moederlief een bos seizoensbloemen uit de volle, Nederlandse grond."

"Geen bloemen dus, veel te ingewikkeld", concludeert Hessel. "Zullen we haar dan maar weer een geurtje doen?"  Met een "is goed" lijkt Iemand hiermee akkoord te gaan, maar kritisch als hij is heeft hij hier toch ook een kanttekening bij en hij besluit het overleg met: "dan hoop ik niet dat op den duur blijkt, dat ook daar weer een luchtje aan hangt." 

En zo heeft P., volgens hem op aanwijzingen van Hessel en Iemand, er voor gezorgd dat er vanmorgen bij het ontbijt een pakje voor mij klaar lag. Een heerlijke parfum, Mademoiselle Coco van Chanel. En nee ik ga niet uitzoeken of dit wel milieuvriendelijk is. Ik ga hier gewoon van genieten.

hanscke | Zondag 12 Mei 2019 - 12:57 pm | | Standaard | Zeven reacties