JOPPE


Joppe, wat is het hier mooi........ Het is een heel afwisselend landschap om door heen te fietsen. Niet al te grote percelen weiland, afgewisseld met kleine perceeltjes bos en dan opeens een paar honderd meter weg, waarbij het lijkt of je in een heel groot en donker bos terecht bent gekomen. De Hanzesteden Deventer en Zutphen zijn op de fiets te bereiken en ook een tochtje door de uiterwaarden van de IJssel zou mogelijk zijn als het weer een beetje mee zou werken, maar helaas is dat niet het geval.

De regen verhindert ons om echt lekker op stap te gaan waardoor ik het gevoel krijg, dat ik niet echt optimaal kan genieten van al het moois. Vorige week vrijdag zijn we naar Deventer gefietst en dat is tot nu toe nog de beste dag geweest wat het weer betreft. Zaterdag hebben we dan op de middag nog wel een wandeltochtje gedaan, maar ik miste de zon..

De maandag, toen P jarig was, zouden we met zoonlief, die ter ere van de verjaardag langs kwam, gaan fietsen, maar door de vele buien viel dit in het water. Ook 's avonds lukte het niet meer.

Afijn, het geplande familiebezoek aan tante Bep heeft inmiddels al wel plaats gevonden en vanmiddag hebben we dan toch maar een fietstochtje door de af en toe miezerregen naar Lochem gemaakt. Ik viel bijna van verbazing achterover toen we door het stadje liepen. Stadje? Ja het schijnt een heus stadje te zijn. Ik heb dat nooit geweten.

Rond mijn 19e jaar ben ik menigmaal met de bus door deze streek gekomen. Ik deed toen een opleiding in Amersfoort en vooral in het begin ging ik, als ik vrije dagen had, naar "huis". En dat stond in Rekken. Eerst met de trein naar Deventer en van daaruit verder met de bus. Ik kwam dan door al die plaatsen zoals Epse Harfsen Laren Lochem Borculo Haarlo Eibergen Rekken. Het was altijd anderhalf uur afzien. En in elke plaats stapten er wel mensen in of uit. De bus reed toen dwars door al die kleine dorpjes heen en er was bij elke kerk wel een halte. Maar bij Lochem ging dit niet, daar bleef de bus net buiten het centrum, zodat ik dat nooit gezien heb. Nogmaals, ik was verbaasd. 

Als het weer nu op gaat knappen, weet ik zeker, dat ik het hier nog mooier ga vinden. Er staan in ieder geval nog genoeg uitstapjes op het programma. 

2020-07/joppep.jpg

                                klik

Dit is niet Lochem, maar Deventer.

hanscke | Donderdag 09 Juli 2020 - 8:38 pm | | Standaard | Vier reacties

BATMAN 2


En opeens kom ik mijzelf tegen en moet ik het gevecht met mijzelf aangaan. Vooral 's nachts, wanneer ik een poos niet kan slapen wordt het mij steeds duidelijker, dat er met de ziekte van P. toch echt wel het één en ander veranderd is.

Had ik vorig jaar, toen we in augustus onze vakantie in Brabant doorbrachten nog het idee, dat we op den duur de draad van het ons vertrouwde leven zoals we het gewend waren wel weer op zouden kunnen pakken; ik kom steeds meer tot het inzicht, dat dit niet meer zal gaan. De gevolgen van het ziek zijn van P. vragen hun tol. 

De conditie en het uithoudingsvermogen van hem zijn duidelijk een stuk minder van kwaliteit dan wat het was en ook het geheugen lijkt een beschadiging opgelopen te hebben. Nu we een paar dagen hier in Bathmen op vakantie zijn en ik een vergelijk met vorig jaar kan maken, moet ik wel tot de conclusie komen, dat er qua gezondheid van P. niet zo heel veel veranderd is. Toen dacht ik nog dat hij verder moest aansterken, maar veel beter is het niet meer geworden.

Ik moet onder ogen gaan zien, dat niet alles meer mogelijk is en dat mijn tempo soms voor hem niet meer bij te houden is. Ik moet mijzelf gaan aanleren, dat alles een tandje lager moet. Al woelend in mijn bed kwam de gedachte bij mij op, dat, ook als er geen coronacrisis zou zijn geweest, dat het er misschien niet meer inzit om ooit weer met de caravan naar mijn (ons?) geliefde Frankrijk te gaan.

Natuurlijk doet dat pijn en ik ga niet zeggen, we moeten er het beste maar van maken, want dat doen we sowieso.  We kunnen namelijk nog best wel veel doen. Brabant vond ik heel verrassend en mooi, maar deze streek heeft ook weer zijn eigen charme. Dat betekent dat ik volop genieten kan van onze wandel- en fietstochten.

Het gevecht met mijzelf heb ik nu denk ik wel gehad. Ik accepteer de situatie zoals die is en van daaruit ga ik verder. ik heb zo'n idee dat de tobberijen in de nacht nu ook wel zullen gaan verdwijnen. Ik heb immers de woorden kunnen vinden om de situatie te beschrijven en dat geeft mij rust van binnen.

We zijn hier nog een flink aantal dagen en er valt nog heel veel te ontdekken en dat gaan we zeker doen.

2020-07/batmanp2.jpg

                        klik

hanscke | Donderdag 02 Juli 2020 - 9:49 pm | | Standaard | Zes reacties

BATMAN


Inmiddels zijn we op vakantie. Met fiets. Het zag er even naar uit, dat we beter met een tractor op vakantie konden gaan, want motor twee van de A kelige kwaliteit Amslodfiets heeft het slechts 15 km. gedaan. Vrijdag's  heeft de monteur aan huis er een nieuwe motor ingezet. Op vrijdagmiddag een klein rondje van 15 km. gefietst, maar toen we de volgende dag naar stadje D. wilden fietsen, om een paar boodschappen te doen, begaf motor 2 het.

Maandag veel stampij gemaakt, en het enige wat mogelijk was, dat we de fiets  diezelfde dag naar de werkplaats in Meppel zouden brengen, zodat daar er opnieuw een nieuwe motor ingezet zou worden. Ik was razend, maar P. wilde de zaak opgelost hebben, is er heen gereden en heeft dit verder afgehandeld. Nadien heb ik al wel weer enige ritjes op de fiets gemaakt, een kleine honderd kilometer maar echt veel vertrouwen heb ik er nog niet in.

We zullen zien hoe het in deze vakantie gaat.

Maar dat zijn niet de enige zorgen. Er was in die week ook nog sprake van een mislukte wortelkanaalbehandeling, ook dat is, naar het zich nu laat aanzien opgelost. 

En in die toch al wat chaotische hete week begon hond Hessel opeens vreemd gedrag te vertonen. Hij wilde 's nachts niet meer slapen, begon net als toen hij puppy was, weer aan de deurposten te knagen en wil steeds maar naar boven, iets wat wij nu net NIET willen. Nadat het mij twee nachten aan nachtrust gekost had, hebben we de dierenarts geraadpleegd, om er in ieder geval zeker van te zijn dat hij lichamelijk niets mankeert.

Van de voorlopige diagnose word ik niet echt vrolijk. Het zou kunnen duiden op vroegtijdige dementie. Hij krijgt nu tabletjes om de angst wat te dimmen, maar dit heeft enige tijd nodig voor het gaat werken.

En met al deze zorgen en zorgjes ben ik bezig gegaan om de vakantie voor te bereiden en dat is toch gelukt. Gisteren hebben we ons huis aan de oppas overgedragen en zijn we in Bathmen aangekomen.  We hebben een hele mooie plek toegewezen gekregen en we hebben ons gesetteld. Zelfs de grote luifel staat ons helemaal naar de zin. Tijd om te gaan ontspannen

2020-06/batmanp1.jpg

                                                  klik

hanscke | Dinsdag 30 Juni 2020 - 10:23 am | | Standaard | Vier reacties

AMSLOD A KELIGE KWALITEIT


Welke moest het worden, de witte of de blauwe. Uiteindelijk koos ik voor de blauwe en wat was ik blij met mijn nieuwe fiets met alles er op en er aan. Dit keer op niets bezuinigd, tussenmotor, zeven versnellingen, noem maar op, ik voelde mij de koning te rijk. Maar dat gevoel ging al snel over. Na twee weken er heerlijk op rondgefietst te hebben, vertikte de fiets het in het derde weekend, zodat ik uiteindelijk toch maar met de auto de nodige boodschapjes ben gaan doen. 

Bij thuiskomst heb ik contact gezocht met Amslod, naar zij zijn in het weekend voor reparatie niet bereikbaar, wel voor de verkoop! Nadat P. nogmaals de accu maar weer eens herplaatst had leek de fiets weer in orde. Misschien was het inderdaad de aansluiting met accu geweest en ik besloot om nog maar even af te wachten of de klachten terug kwamen. In die week heb ik een aantal kleine ritjes gemaakt en er gebeurde niets, tot afgelopen vrijdagmiddag. Het was mooi weer en ik besloot om op de fiets naar de bijeenkomst van de Red Hats te gaan.

Ik moest om vijf uur in een naburig dorp 14 km. verderop zijn. Na ruim 7 km.  hield de motor er mee op. Ook op de display was niets meer te zien. Gelukkig was P. thuis zodat hij mij met de auto kon ophalen. Terwijl ik op zijn komst wachtte belde ik Amslod. Oh, ze waren vriendelijk genoeg en na enig overleg besloot ik dat ik mij eerst naar huis zou laten brengen, dan opnieuw zou bellen om dan de aanwijzingen op te volgen, dit kon nog net voor zes uur, want dan zouden ze weer het hele weekend gesloten zijn. De display was namelijk ook uitgevallen, dus ik kon niet zien om welke storing het ging.

Afijn, accu er weer uit en er weer in, gereset en daarna 12 uur aan de stroom, dan zou het euvel verholpen zijn. Edoch, de volgende morgen deed de display het wel weer en gaf aan dat er een motorerror was. Wachten tot maandag dus.

Maandagmorgen direct om 9 uur gebeld, vriendelijke antwoorden, maar geen concreet antwoord. Er zou een nieuwe motor in moeten en dit zou in de planning gezet worden. Op mijn vraag hoe lang dit zou gaan duren kreeg ik geen antwoord. Ik zou een mail krijgen. Natuurlijk begon mijn irritatie te groeien. Een spiksplinternieuwe fiets van bijna twee en een half duizend euro met nog geen 300 km. op de teller volkomen onbruikbaar.

Maandag geen mail, dus net iets voor zessen maar weer gebeld.

Het stond genoteerd, maar er was nog geen datum, er zou spoed bij gezet worden en ik zou de volgende dag  een mail krijgen. Ik kreeg dus een mail maar met geen datum dus gistermiddag op nieuw gebeld. De belofte terugbellen werd niet waar gemaakt, dus rond half zes zelf maar weer gebeld. Toen kreeg ik het antwoord, dat de planner al naar huis was. Iets voor zessen toch nog  een telefoontje, of ik dan deze week niet zelf naar Meppel kon komen. Nee dus, we hebben deze week verschillende afspraken die steeds een dagdeel in beslag nemen waardoor we niet naar Meppel, wat echt niet naast de deur ligt, kunnen.

Vanmorgen om negen uur opnieuw gebeld. Nog steeds geen bevredigend antwoord. Mijn plezier in de nieuwe fiets is zo langzamerhand wel verdwenen en ik raad iedereen aan om gewoon naar een plaatselijke fietshandel te gaan. Bij de plaatselijke fietsenhandelaar is voor de prijs die ik betaald heb, ook een hele goed fiets te koop en waarschijnlijk is daar de service heel wat beter geregeld met mogelijk een tijdelijke vervangende fiets. Intussen neemt mijn ergernis per uur toe, zeker omdat ik geen enkele duidelijkheid krijg over de termijn waarop ik een monteur kan verwachten. En dat terwijl er bij het verkooppraatje hoog op gegeven werd over de service aan huis.

GRRRRRR

hanscke | Woensdag 17 Juni 2020 - 09:29 am | | Standaard | Acht reacties

UFO'S


Ook al heb ik mij geen moment verveeld, ik ben toch blij dat ik zo af en toe weer naar één van mijn cluppies kan. Zo was er de afgelopen week weer een bijeenkomst van de breiclub. We hadden in deze coronatijd niet allemaal aan één gezamenlijk object gewerkt. Een paar hadden zich nog wel bezig gehouden met het laatste project: breien van Oudhollandse tegeltjes met spreuken of een leuke afbeelding. Zelf zag ik daar niet zo'n uitdaging in en als er dan geen volgende bijeenkomst is waar de gewrochte resultaten getoond worden, dan onttrek ik mij aan de opdracht. Maar als ik dan zo'n prachtige tas zie, heb ik gelijk al weer spijt, dat ik toch niet mee gedaan heb. Je moet maar op het idee komen om zoiets van die vierkante lapjes te maken. 

"Maar wat heb jij dan gedaan in de afgelopen tijd?" was natuurlijk de vraag die mij gesteld werd. "Ik heb allerlei halfafgemaakte projecten ter hand genomen", was mijn antwoord. "Oh, je bent met UFO'S  bezig geweest", merkte iemand op. "UFO'S?" "Ja, Un Finished Objects." Kijk, en dit is nu zo'n typisch voorbeeld van wat ik in de afgelopen tijd gemist heb. Even zo'n gebbetje.

Vaak voorkomt zo'n bijeenkomstje ook, dat ik blijf hangen in het 'niet kunnen kiezen', want daar ben ik zo goed in! Neem mijn laatste UFO. Ik was al weer moedig verder gegaan met een breiwerk wat ik vorig jaar begonnen was, nadat ik het toen ook al na een hele tijd weer teruggevonden had. Om mij te vergewissen, dat ik nog wel genoeg garen voor deze UFO had ging ik op onderzoek uit. Op zolder vond ik nog een paar bollen; in de breimand vond ik een paar bollen èn nog een nieuwe UFO, een project waaraan ik begonnen was zonder mij te herinneren dat ik ook al met zoiets bezig was.  Tja, nu moest ik gaan kiezen welke UFO ik zou gaan afmaken. Het is die met het ajourpatroon geworden.

Als ik één ding geleerd heb op de breiclub, dan is het wel, dat je er niet mee moet zitten om iets uit te halen. Dus ondanks het feit, dat ik al een aardig eindje op weg was heb ik de grootste UFO maar uitgehaald. 

Het is een beetje een breiblogje geworden, dat was niet de bedoeling, ik had vooraf iets anders in mijn hoofd, maar dat komt dan wel een volgende keer.

hanscke | Donderdag 11 Juni 2020 - 11:52 am | | Standaard | Vijf reacties

ABNORMAAL


Dit is voor de eerste keer dat ik het hele voorjaar "slechts" in eigen tuin en omgeving heb doorgebracht. Zo heb ik de tuin stukje bij beetje zien ontwaken en tot bloei zien komen. Als eersten meldden de crocussen, narcissen en tulpen zich. 

Als bijna alles tot onwikkeling is gekomen, of al bijna is uitgebloeid zols de rode meidoornen, meldt de valse christusdoorn zich. Het is een open boom met vooral in het begin heel licht goen gekleurde blaadjes. Ik geniet van die lichtgroene kleur, afgezet tegen een strakblauwe lucht. En dat laatste was er de afgelopen tijd heel vaak en heel veel. Er is (was?) weinig vliegverkeer te zien. Mogelijk is dit van invloed geweest op de heldere luchten.

Toch ben ik blij, dat we weer enigszins terugkeren naar het normale. Ik weiger dit te betitelen als het nieuwe normaal. Al die maatregelen, waaronder die anderhalve meter wil ik toch echt niet als normaal gaan zien, maar als iets tijdelijks. 

Eigenlijk heb ik het wel een beetje gehad met al die strikte voorzorgsmaatregelen. Na Pasen, koningsdag en de prachtige Hemelvaartsdag, dagen waarop er meer samenscholingen van mensen waren als waarvan regering en RIVM dit als wenselijk achtten, heb ik in de daarop volgende weken als reactie op die vele overtredingen geen toename van besmettingen gezien. Sterker nog, er is nog steeds een duidelijke afname.

En dan nu die drukdoenerij over de demonstratie op de Dam. Als nu over veertien dagen blijkt dat er nog steeds geen toename van besmettingen is en dus ook geen verregaande gevolgen zoals ziekenhuisopnames en ICafdelingen die weer overbevolkt dreigen te geraken, als dat niet zo is, mag ik dan hopen dat we minder onderdrukt gaan worden door al die regels en regeltjes ten gevolge van de coronacrisis waarvan men keer op keer moet toegeven, er toch niet het fijne van te weten?

We gaan zien hoe dit alles uitpakt, maar abnormaal is het leven van vandaag de dag toch nog wel steeds, ondanks de versoepelingen. Ik zie het als een teken aan de wand, dat er zoveel mensen willen opkomen voor de ongelijkheid die er bestaat en de coronaregels aan hun laars lappen. Misschien wijst deze actie indirect ook wel naar de vraag: hoe relevant zijn al die regels met telkens weer veranderende inzichten. Eén ding staat vast, de demonstratie was een gebeuren in de buitenlucht. Èn, zal er door weer anderen gesteld worden, veel mensen droegen een mondkapje!, maar of dat er wat toe doet is nog maar de vraag, want over het nut daarvan is heel wat gediscussieerd en is niet een aangetoond feit. 

En zo rommelen we maar wat verder, niet wetend wat de toekomst brengt.

Omdat vorig jaar het bos achter ons gekapt is, hebben we zelf maar een paar bomen gekocht. Onder andere een jonge valse christusdoorn  (zie inzet bovenaan)  voor in de andere hoek van de tuin.

hanscke | Woensdag 03 Juni 2020 - 11:07 am | | Standaard | Zeven reacties

HERROEPINGSRECHT


Het leek me wel een aardig jurkje wat ik steeds voorbij zag komen en ik besloot het te bestellen. Het bestellen ging op een wat merkwaardige manier en wel heel snel. Geen verificatiecode of iets dergelijks, niets van dat alles. Wel een e-mail dat de bestelling was afgerond. Even later kwam de aanbieding van hetzelfde jurkje weer voorbij alleen nu met 35% korting. Ik klikte op het plaatje om een uitvergroting te krijgen. Ik zag dat het om een andere maat ging en ik klikte het weg. Groot was mijn verbazing toen ik opnieuw een e-mail kreeg met de bevestiging dat ook deze bestelling was afgerond en verstuurd zou worden. Ik had op geen enkele wijze iets van een bedrag of iets dergelijks ingevuld.

Vanaf dat moment wist ik dat het foute boel was. Ik ben de verzonden e-mails maar eens goed gaan lezen en ja hoor, het bleek dat alles helemaal geautomatiseerd was en dat het proces niet gestopt kon worden. Afwachten maar tot het geleverd zou worden en het dan maar proberen om het retour te doen.

Eindelijk, na vier weken, 19 april had ik het besteld, kwamen de 2 afzonderlijke pakketjes. Helemaal uit China! natuurlijk was model S veel te klein, maar de jurk in de goede maat zag er ook niet uit, ik hoefde het niet eens te passen, want het was een wanstaltig product in materiaal waar je nog geen poetsdoek van zou willen maken.

Tja, toen ben ik gaan uitzoeken hoe ik er een retourzending van kon maken. Dit was een studie apart en P. en ik zijn er heel wat uurtjes mee zoet geweest. P. had uitgevonden dat het één en ander door een verzendhuis in Ulm werd uitgevoerd.

Na enig zoeken vond ik ergens onder alle reclame van heel veel andere kleding een e-mailadres voor contact wanneer er vragen zouden zijn. Daar heb ik de vraag gesteld wat de procedure is bij een retourzending en hoe de teruggave van het betaalde bedrag zou plaats vinden. Volledigheidshalve heb ik de nummers van de producten ook maar vermeld. En wat ik niet verwachtte, ik kreeg binnen 24 uur antwoord!

Echt blij was ik niet met het antwoord. Het liet zien dat het heel veel haken en ogen had om het terug te sturen. Via een link, niet aanklikbaar, maar ingetikt kwam het wel tevoorschijn, konden we aan een retourbon komen. Dit moest ingevuld bij de pakketjes gevoegd worden en het moest ingevuld ook naar het e-mailadres gestuurd worden waar ik dus als antwoord deze informatie had gekregen. En, zo stond er nadrukkelijk bij, er moest een trackingscode bij en zoals later ook nog bleek, een foto van de bon.

Ik had zelf al lang afgehaakt en gedacht, miskoop, ik moet het verlies van deze 70 euro maar nemen, maar als ik P. vraag mij hierbij te helpen, dan zal het ook tot het einde uitgevoerd gaan worden. Ik had vooraf gedacht, dat het beter was om er maar 1 pakje van te maken, omdat dit waarschijnlijk in de kosten zou schelen. Achteraf maar goed ook. Om het pakje terug te sturen is een bedrag van EUR 29,30 gemoeid. Opnieuw zou ik zelf de beslissing hebben genomen om het proces van terugsturen hier te stoppen om niet nog meer kosten te maken.

P. is echter iemand van: dat zullen we dan nog wel eens zien! Hij zet door onder het motto, als het lukt dan is de schade beperkt tot EUR 30 en lukt het niet, dan is er aan alle eisen voldaan en kunnen we een beroep doen op de verzekering behorend bij gebruik van de visakaart.

Zucht, ik moet er maar wat om glimlachen. Het gaat gelukkig niet om een heel groot bedrag. Het is mij nu dus ook een keer overkomen, dat ik, waar altijd zo voor gewaarschuwd wordt, bij een totaal verkeerde, niet bonafide firma iets besteld heb in plaats van gewoon bij Peter Hahn of Mona of zoiets. Naar een winkel gaan kan natuurlijk ook, maar in deze coronatijd leek dit me wel handig. Dit is echt de eerste keer dat ik met een bestelling echt een keer op de koffie kom. Het is niet anders.

2020-05/herroepingp.jpg

hanscke | Zondag 24 Mei 2020 - 12:20 pm | | Standaard | Acht reacties

THUIS EN UIT


Thuis en toch uit! Meestal zijn we in deze tijd wel een dag of tien met de caravan op stap. Ik geniet altijd heel erg van die kortere vakanties in eigen land. We lopen en fietsen dan veel en we zien op die manier heel wat van ons mooie Nederland, want waar we dan ook zijn, in het voorjaar is er veel te zien buiten. Of dat nu in de Betuwe is, bij de grote rivieren, in de kop van Overijssel, of in Zeeland, in deze tijd van het jaar, wanneer er heel veel in bloei staat, is het overal mooi.  

Het mooie lijkt altijd net iets meer binnen te komen als je in een vreemde omgeving bent.

Dit bracht mij op het idee, nu we dus niet weg kunnen, om er zo nu en dan in onze eigen omgeving wat op uit te trekken. Niet steeds vanuit huis een wandeltocht te doen, dan loop je steeds op dezelfde wegen, maar even de auto pakken om een paar kilometer verderop te kunnen starten, zodat je net een iets andere actieradius hebt.  Dat hebben we dus gisteren ook maar weer eens gedaan.

We liepen van Sybrandhûs via Lichtaard naar Raard en langs de Ee weer terug naar het punt waar de auto stond. We zouden dit ook vanuit ons huis kunnen wandelen, maar dan komt er een heen en weertje van bijna 3 km. dus bijelkaar opgeteld bijna 6 km bij. Dat is ruim een uur lopen waardoor een leuk rondje van pakweg 9 km. dan 15 km wordt en dat toch weer aan de lange kant is, omdat je die middag ook nog andere plannen hebt.

Natuurlijk ben ik vele malen langs diverse terpen gekomen, maar nu lopend, zag het er voor mij toch weer heel anders uit. Omdat we nu over een schelpenpaadje vlak voor de kerk langs konden lopen, leek de terp mij ineens veel hoger dan wanneer ik er op afstand met de auto langs rijd.  

En zo maken we er in deze periode toch maar het beste van en dat is dicht bij huis toch ook genieten van al het moois wat er buiten te zien is.

2020-05/thuisp.jpg

                                   klik

De weg naar huis met links heel in de verte de toren van ons dorp. 

hanscke | Maandag 18 Mei 2020 - 4:49 pm | | Standaard | Vijf reacties