KONINGINNESCHAAK
Opeens? Misschien omdat ze jarig is, duikt de discussie op: mag Maxima nu wel of geen koningin worden! Vanuit emancipatorisch oogpunt gezien vind ik dat dit niet kan en om mijn standpunt te verduidelijken gebruik ik het schaakspel. De koning is het waardevolste stuk. Aan de koning wordt daarom een oneindige waarde toegekend en dit principe is ook altijd aangehouden in de vorstendommen.
In vroeger tijden was het zo, dat wanneer een koning trouwde, de dame met wie hij in het huwelijk trad, de titel koningin kreeg. Wie of wat zij was maakte geen verschil, want zij was toch ondergeschikt aan de koning. Wanneer de koningin om welke reden dan ook zou verdwijnen, zou dit niets af doen aan het bestieren van het land. De koning zou gewoon doorregeren. Ook in het schaakspel is het zo, dat wanneer de koningin valt, het spel gewoon doorgaat.
Toen er in de monarchie bij troonsopvolging geen man meer voorradig was, werd aan koningin Wilhelmina de status van koning verleend. Dit had automatisch tot gevolg dat de man met wie zij trouwde nooit de titel van koning kon krijgen. Deze koningin had immers de status van koning. Zo gold dit ook voor de volgende koninginnen Juliana en Beatrix.
Wanneer Maxima in de komende tijd de titel van koningin zou accepteren, accepteert ze daarmee tegelijkertijd dat zij “slechts” tweede in rang is, hoe machtig haar rol als koningin ook zou kunnen zijn. In het schaken is de koningin verreweg het sterkste schaakstuk. Zij heeft de meeste bewegingsvrijheid. In het leven van Maxima zou dit kunnen betekenen dat zij achter de schermen de touwtjes in handen zou kunnen hebben. En in dat achter de schermen, daar zit het wat mij betreft nu net.
Het lijkt mij dat zij in deze tijd van anno nu gewoon als prinses met open vizier gelijkwaardig aan haar man kan blijven. Met deze opstelling wordt immers daadwerkelijk zichtbaar gemaakt dat zij gelijkwaardig is aan de mannen die als prins met de genoemde koninginnen door het leven gingen. Deze nieuwe benadering doet volgens mij recht aan de gelijkwaardigheid tussen man en vrouw, aangetrouwde prins of prinses.
'Emancipatie of niet, ik vind toch dat Maxima wel koningin kan worden. De koningin is immers het sterkste schaakstuk’ was het antwoord van dochterlief tijdens een telefoongesprek waarin we de deze materie even onder de loep legden. Aan het eind van ons gesprek kreeg ik de opdracht: Schrijf er maar een blogje over… Bij deze dus. Reacties zijn natuurlijk welkom, maar dan graag wel over deze materie en niet over het wel of geen nut hebben van het koningshuis. In dit geval is dat even buiten de orde.
vijftien reacties
De taak van de koning is behoorlijk aan banden gelegd, ook al zou er in die taak nog meer gesnoeid kunnen worden. Hij is aan allerlei voorschriften gebonden. Als de koningin meer bewegingsvrijheid zou krijgen of de sterkste zou zijn, zoals in het schaakspel, zou dat in de toekomst problemen kunnen geven. Maar ik neem aan, dat op het moment dat zij koningin genoemd mag worden, voor haar ook allerlei regels en beperkingen van toepassing zijn.
Ik ben absoluut tegen het koningshuis. Maar als we met z’n allen het spelletje mee willen spelen moeten we dat ook volgens de regels doen. De vrouw van een koning is de koningin. punt uit.
Eerlijkgezegd, het maakt me niks uit.
Wat het ook wordt, meer dan een aanspreektitel wordt het niet.
Als ik ga redeneren, is het gewoon prinses. En als ik moet aanspreken vind ik mevrouw al prima.
Alleen al omdat Claus geen koning is geweest mag zij geen koningin zijn, dat vind ik reden genoeg.
Maar sowieso vind ik dat er een koning aan het bewind moet, en geen koningin.
Ik heb gisteren de film over Máxima gezien en ik ga haar steeds interessanter vinden. Deze vrouw maalt er zelf niet om – denk ik zo – hoe haar titel zal gaan zijn als straks PWA staatshoofd wordt. Wat mij betreft: laat haar maar lekker prinses blijven. Prins Hendrik, prins Bernhard, prins Claus en ook prins Philip van Groot-Brittannië zijn prins gebleven nadat hun vrouwen op de troon kwamen. Dat kon toen al heel gemakkelijk, dus waarom zou het nu niet voor de dames gelden?
Hm… ik weet niet of de vergelijking wel op zijn plaats is. Op het schaakbord heeft de koningin veel in te brengen maar als gemalin van een koning is ze geen geen ‘echte’ koningin.
Je kent misschien de boerenuitdrukking: ‘aangetrouwd is maar aangescheten’, lomp gezegd maar inderdaad stelt de titel niets voor.
Als ik haar was koos ik voor prinses, dan behield ik tenminste mijn eigen zelf.
Of ze er echt niet om maalt, dat betwijfel ik. Er zal haar zéker voorgespiegeld zijn: pap met WA aan en je wordt ooit koningin. Cynisch misschien, maar ik denk dat dit de manier is waarop vorstenhuwelijken tot stand komen.
Omdat R het graag wilde zien, hebben we ook naar het interview met Màxima gekeken. Het boeide me zo weinig dat ik er bij in slaap ben gevallen. Het viel me – voordat ik in slaap viel – nog wel op dat haar Engels aanzienlijk beter is dan haar Nederlands. Nu zal Nederlands best een moeilijke taal zijn, maar het viel me behoorljk tegen voor iemand die al tien jaar in Nederland woont. De 15 jarige allochtone bezorger van mijn qualiteitskrant spreekt beter Nederlands.
Of ze Koningin genoemd mag worden? Eerlijk gezegd zal het me worst wezen. Ik zou wel een antwoord willen geven dat de kwestie of het koningshuis moet blijven buiten beschouwing laat, maar ik vrees dat dat niet gaat. Het één is verbonden met het ander. Dat het mij volkomen koud laat, komt omdat ik niks meer heb met dat koningshuis. Het is een archaisch instituut dat niet meer past in deze tijd. Ik vind dat we er zo snel mogelijk van af moeten. Dus vergeef me dat het me dan niet zo boeit. “Koningin” of “Prinses”, het zijn voor mij niet meer dan etiketten.
Ik denk dat je daar een groot punt hebt.. Maarja Maxima is nu eenmaal geliefd, dus vele mensen zullen haar willen zien als Koninging.
Zoals jij het beschrijft is het echter totale onzin. Waarom niet gewoon prinses?
Ja, logischerwijze zou óf de echtgenoot van de vrouwelijke erfopvolger ook koning moeten worden maar geen staatshoofd, óf Maxima inderdaad geen koningin.
Het hele systeem van erfopvolging van het staatshoofd is natuurlijk niet echt logisch, maar je zou kunnen voorstellen om dit stukje onlogica erin te herstellen.
Persoonlijk vind ik prinses mooier klinken. En daarom moet ze dat ook maar blijven ook. Als in een sprookje.
Love As always
Di Mario
ps.. ik zal mijn kleine prinses nooit voorliegen. Dus ook niet over bruine koeien..
Waarom eigenlijk niet gewoon mevrouw Zorreguieta? Waarom niet meegaan in de vaart der emancipatie en de vrouw na het huwlijk haar eigen naam laten houden? En indien van toepassing alleen haar eigen titels? Mijn vrouw draagt ook alleen een titel omdat ze die zelf verdiend heeft, niet die van mij omdat ze met mij getrouwd is. Als het goed is voor R&M, waarom niet voor M&A?
Ik denk dat het goed is om dit foutje, dat de vrouw van een Koning automatisch Koningin heet, op te lossen. De vrouw van een president wordt ook geen presidentin (of presidente) genoemd, zelf Hillary of Bruni niet. De vrouw van Balkenende was destijds ook niet automatisch een première. Idem voor een dirigent of een directeur.
Het is al erg genoeg dat WimLex deze baan door erfopvolging krijgt en niet omdat ie de beste persoon voor die poistie is. Dan moet je de eerste de beste aangetrouwde ook nog niet eens zo’n voorname meelifttitel geven. En dat dat vroeger, ruim 100 jaar terug wel eens gebeurd is, was destijds gewoon fout.
Nee laat deze poppekasttitel voor de Belgen, die hebben op dit moment zelfs 2 Koninginnen, 1-tje ‘Van België’ en 1tje ‘Der Belgen’.
Nee gewoon vrouw van de koning is meer dan zat.
En dat schaakspel moet je er al helemaal niet bij halen, daar kunnen torens net zo snel bewegen als lopers.
Prachtige vergelijking en wat mij betreft heb je met je betoog een raak punt!
grtz,