ASPERGETIJD


Opeens gebeurt het dan toch weer. Soms kan ik zo door een boek gegrepen worden, dat het mij in verwarring brengt. Vroeger, en dan spreek ik inderdaad van heel veel jaren terug, dertig of vijfendertig, gebeurde dat wel vaker. Dat mij dit nu minder overkomt zal te maken hebben met het door de jaren heen verkregen hebben van kennis maar ook door de toegenomen levenservaring. In de tijd dat ik midden twintig was, net een gezin had en het leven zo nieuw voor mij was, had ik honger naar woorden. Ik zocht naar zinnen die uitdrukking gaven aan al het denken wat zich in mijn hoofd afspeelde. Ik was toen bezig te ontdekken wie ik was, wat de zin van het leven is, welke betekenis ik aan mijn eigen mijn leven toekende, wat mijn denkbeelden en opvattingen waren, kortom ik was een zoekende in een voor mij hele onbekende grote wereld. Dit was de prijs die ik moest betalen door van het traditionele pad af te wijken. Zo door de jaren heen ben ik er gelukkig redelijk in geslaagd vaste grond onder mijn voeten te krijgen. Toch gebeurt het ook nu nog wel eens dat ik de wereld herken door het lezen van een boek, dat daardoor een aantal puzzelstukjes als vanzelf in elkaar vallen.

Vannacht moest ik opeens denken aan het frutseltje, zoals ik mijn gedichtjes, die ik toen ooit maakte noemde en geënt was op het vele lezen om mijn honger naar kennis en ervaringen te stillen. Ik ben op zoek gegaan en ik heb het bedoelde frutseltje via een paar omwegen gevonden. In die omwegen schuilt een gevaar, want dan word ik opeens met andere flarden waar ik op dit moment niet op zoek naar ben, maar wel flarden van mijn verleden, geconfronteerd. De kunst is dan om mij niet te verliezen in die omwegen en alles wat mij door mijn zoektocht toevallig onder ogen komt voorbij te laten gaan zonder er veel aandacht aan te besteden. Het is mij gelukt. Ik heb het frutseltje gevonden.

Boek lezen

Bij de eerste bladzijde
van een boek
open ik de jacht

Na het omslaan
van de laatste bladzijde
weet ik of het boek
de buit bevat
waar ik op jaag

En het boek wat dit allemaal teweegbracht? Voor de echt nieuwsgierigen geef ik de titel: "de taal van anderen" van Clare Morrall.  Door het lezen van dit verhaal vallen weer een aantal puzzelstukken op hun plaats. Het betreft dit keer niet mijn eigen levenspuzzel, maar wel een vraagstuk waar ik al geruime tijd graag antwoorden op zou willen hebben.

hanscke Zondag 16 Mei 2010 - 1:26 pm | | Standaard

negen reacties

Hanny

Ik vraag me af wat de titel met deze log te maken heeft. Ben je op jacht naar de lekkerste asperges?

Hanny, (E-mail ) (URL) - 16-05-’10 15:02
Annemarie

Het is wel zo waar inderdaad… Soms heb je na het lezen van een boek ineens zoveel bevrediging!

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 16-05-’10 15:34
Me!

Behalve vakliteratuur heb ik al tijden geen boek meer gelezen. op de een of andere manier boeien ze me niet meer. Ik val er subiet bij in slaap, terwijl ik vroeger ook boeken verslond.

Me!, (E-mail ) (URL) - 16-05-’10 15:49
Marjolijn

Fijn dat je het frutsel weer gevonden hebt.

Marjolijn, (URL) - 16-05-’10 18:10
Geertje

Ouder worden heeft soms zo veel voordelen!
Vind het heerlijk dat ik me niet meer druk hoef te maken over zaken waar ik vroeger zo mee zat.
De zoektocht is over inderdaad; het Genieten kan beginnen (al krijg je wel eens met lichamelijke ongemakken te maken ;-))
Fijn dat je je “frutsel” weer hebt gevonden.
Leu ksoms even terug te gaan in het verleden (al moet je de wetenschap van nu dan inderdaad vasthouden….).

Geertje, (E-mail ) (URL) - 16-05-’10 19:07
Thérèse

Ja, ik vroeg mij ook af wat je bedoelde met Aspergetijd. Ook begrijp ik niet alles, maar dat is niet erg. Best wel een raak gedicht in ieder geval, dat frutsel.

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 17-05-’10 22:37
Renesmurf

Ik heb dan weer niks met boeken, maar wel weer wat met muziek.
Soms is er opeens iets dat echt raak is.
Misschien is dat vergelijkbaar.
En met sommige logjes heb ik dat ook wel.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 17-05-’10 23:54
hanscke

allen, aspergetijd heeft te maken met de inhoud van het boek. Geertje: mooie reactie

hanscke, (URL) - 18-05-’10 11:04
Elmar

Soms zie je de dingen na het lezen van een boek ineens heel helder! :-)
groetjes,
Elmar

Elmar, (E-mail ) (URL) - 18-05-’10 17:14
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.