DE BLIK NAAR BINNEN


In mijn vorige blog komt heel duidelijk naar voren dat er heus nog wel vormen van achterstand in Roemenië te vinden zijn, maar dat er ook ingezet wordt op mooi en nieuw. Terwijl wij voor ons vertek een uur op het station moesten doorbrengen, omdat onze trein een uur vertraging had, zagen we verschillende treinen voorbij komen. Hele mooie, gloednieuwe treinen, maar ook hele oude aftandse exemplaren.Hieruit kan de conclusie getrokken worden dat men bezig is om stukje bij beetje het verouderde materieel te vervangen. In de winkels tref je wel het meest moderne spul aan. Schone dochter heeft zo lang als ik haar ken, altijd gezegd dat het niet veel zin heeft om onze oude spullen naar haar land te vervoeren. Oude rommel hebben ze daar meer dan genoeg. Alsjeblieft geen afgeschreven spullen zoals computers, naaimachines en wat al dies meer, die de mogelijkheden van deze tijd niet hebben, niet per vrachtuto naar dit land gaan vervoeren, zoals een paar jaar geleden volop gebeurde. Wij hebben niets aan die verouderde apparaten, maar zij ook niet. Het is geld verknoeien. En de voedselpakketen die hier bij tijd en wijle nog ingezameld worden? Een week voor wij vertrokken gebeurde dit namelijk nog bij de supermarkt waar ik mijn wekelijkse boodschappen insla. Ook dat is volgens mij absoluut niet nodig. Ik heb over markten gelopen met hele grote voorraden voedsel, vooral groente en fruit. Om maar eens wat te noemen, ik heb marktkramen gezien met bergen aardbeien, zoveel heb ik er nog nooit bij elkaar gezien. Ze waren mooier, rooier en rijker aan geur dan ik hier ooit in Nederland gezien en geroken heb. Achteraf vind ik het jammer dat ik daar geen foto's van genomen heb. De vele groentemarkten die ik her en der, ook in de buitenwijken gezien heb zijn vele malen groter dan menige  groenteafdeling bij ons in de supermarkten. Ook eieren, worsten, vlees, het is er allemaal volop te koop en in verhouding heel wat minder duur dan hier in Nederland. Als men dan voedsel wil uitdelen, warom wordt dat dan niet in Roemenië gekocht? Dan gaan de verdiensten in ieder geval naar dit land en wordt de winst van de aangekochte spullen niet door de Nederlandse winkelketens opgestreken. Waarmee ik maar wil zeggen dat dit land zeker wel enige steun kan gebruiken, maar anders dan het nu soms gaat. Maar hoe dan wel? Tja dat is een moeilijke vraag. Daar denk ik over na, maar echt een antwoord daarop weet ik niet te geven. Het toerisme kan in ieder geval wel een bijdrage leveren, want één ding is zeker, ook al heb je daar geen kleindochter wonen, het land is alleszins de moeite waard om er eens een kijkje te nemen. 

 
(klik)

hanscke Donderdag 13 Mei 2010 - 11:09 pm | | Standaard

zes reacties

Brimstone

Je hebt helemaal gelijk, Hanscke. Oude troep hebben die mensen niets aan. Juist het kopen in het land zelf is een dubbele versterking voor hun economie. Dat geldt ook voor Afrikaanse landen, waar ik zo nu en dan kom.

Brimstone, (E-mail ) (URL) - 13-05-’10 23:51
Hanny

Gelukkig dat het in het land een stuk beter gaat.
Verstandig om het rijdend materieel rustig aan te vervangen.
Ik heb wel eens de indruk dat men zijn oude spullen daar dumpt, om het hier niet zelf naar de stort te hoeven brengen. En dat is natuurlijk niet juist.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 13-05-’10 23:58
Marjolijn

Nee, oude spullen dumpen hoeft niet, daar niet , op vele andere plaatsen niet.
Toerisme kan wel aandacht gebruiken, denk ik.
Fijne dag vandaag.

Marjolijn, (URL) - 14-05-’10 07:29
Me!

het land is gewoon een inhaalslag uit aan het voeren en heeft daar wat tijd voor nodig. En als ze dit in hun eigen tempo doen komen ze er wel. Uiteraard is hulp nodig, maar alleen bij dit proces, economische hulp dus.

Me!, (E-mail ) (URL) - 14-05-’10 07:46
nans

heerlijk vind ik dat, zo over de schouder van een reiziger mee kijken naar een onbekende wereld….vertel gerust verder, ik geniet er van…

fijne reis nog, geniet nog van je meisje!

grtzz

nans, - 15-05-’10 09:22
fialas

prachtig is dat, zo’n verslag recht uit het hart, en het is goed dat je er de nadruk nog eens op legt dat we die landen niet als dump moeten gebruiken. Een mooi gevoel krijgen door die mensen met je rotzooi op te zadelen, om je dood te schamen…..

fialas, (E-mail ) (URL) - 19-05-’10 23:37
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.