MUSICAL


De laatste jaren is er een breed aanbod van diverse musicals en de tijd dat ik de aangeprezen musicals het liefst allemaal wilde zien is al lang voorbij. Ook hierin is blijkbaar een verzadigingspunt. De musical Mandela leek me  een heel bijzondere die ik wel graag wilde zien en gisteren ben ik naar de één na laatste voorstelling geweest.

De verhaallijn is boeiend en de geschiedenis is heel mooi in beeld gebracht, maar.....

De voorstelling kwam nogal wat amateuristisch en aarzelend op gang. Ook van de muziek heeft deze musical het niet moeten hebben. Met de Afrikaanse klanken was niets mis, daar heb ik zeker van genoten. Daarnaast was er gewerkt met moderne muziek, waarschijnlijk om de tegenstelling Zuidafrikaanse muziek en Europeaanse muziek goed uit te laten komen. Helaas was er heel veel gewerkt met dissonanten, zowel bij de instrumentale ondersteuning als bij de zang. En wanneer de zangkwaliteit van de diverse spelers dan nogal wat te wensen overlaat, neigt het meer tot een aaneenschakeling van valse tonen. Een kakafonie van geluiden. Nee, een aantal malen was het zeker niet een streling voor het oor te noemen.

En toch werd ik wel in de verhaallijn meegesleept, ondanks dat Kenneth Herdigein in de loop van de avond zich steeds meer ging verliezen in het rare stemmetje wat hij opzette om Mandela te imiteren. Dat was jammer, want zijn spel was overtuigend genoeg en had dat helemaal niet nodig.

Nee, het is beslist niet de mooiste musical die ik ooit gezien heb, maar ik heb toch een prima avond gehad. Het naar een theater gaan werkt wel heel ontspannend. Het is echt even loskomen van de alledaagse dingen. Museum, film, theater, het is allemaal heerlijk om te doen. Het heeft echter één beperking: het is nogal prijzig.

hanscke Woensdag 31 Maart 2010 - 10:28 pm | | Standaard

acht reacties

Renesmurf

Ik wil ook nog wel eens een musical gaan zien.
Maar dan zo`n gelikte, even proeven hoe dat smaakt.

Kenneth is wel een goede acteur, jammer dan van dat stemmetje.

Renesmurf, (URL) - 31-03-’10 23:40
Hanny

Toevallig was ik dinsdagavond daar ook. Wat jij hier neer schrijft, vond ik ook. Maar ook mijn avond was prima.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 01-04-’10 01:09
Marjolijn

Ik zat in dezelfde zaal, heb er erg van genoten..!!
Fijne dag.

Marjolijn, (URL) - 01-04-’10 06:35
me!

Helaas, te laat dus om nog eens te gaan kijken. maar als ik hier al drie bloggers tegenkom die daar op dezelfde avond waren…

me!, (E-mail ) (URL) - 01-04-’10 12:36
nans

ik had het ergens aangekondigd gezien en nu was dit alweer de voorlaatste? dan gaat de tijd akelig sneller dan ik denk… oeps.
Mooi dat je er toch de goeie dingen in hebt ontdekt.
Inderdaad erg duur die musicals!

grtzzz

nans, - 01-04-’10 21:40
Di Mario

Ik ben eigenlijk nog nooit naar een musical geweest…

Love as Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 01-04-’10 22:05
kenneth herdigein

Waarom toch zo lui en vooringenomen schrijven over onze voorstelling? Natuurlijk heb ik geen ‘stemmetjé opgezet’ heer Hanschke. Ik heb gedurende bijna een jaar met drie verschillende logopedistes gewerkt aan het stemverloop van 55 jaar, de stem van meneer Mandela zodanig te laten klinken, wanneer hij Nedelands gesproken ZOU hebben. (En ik zing – terwijl niemand meneer Mandela ooit heeft horen zingen – zoals hij gezongen ZOU hebben, en dat heeft NIETS met zuivere tonen van doen, maar met blijheid, overlevingsdrang, positiviteit om het leven aan te kunnen daar in die cellen ) Natuurlijk hoeft U dat niet te pikken. Natuurlijk mag U Uw eigen mening hebben, Uw eigen voorkeur voor musicals die nergens over gaan en waar er prachtig zuiver in gezongen en gedanst wordt, niks-aan-de-handa-musicals. U leeft in een wonderschone Democratie, ieder zijn eigen mening. En ik respecteer Uw mening. Maar het zou net zo dom van mij zijn om Ã?w pogingen tot ‘schrijven’ zoals U hier op Uw blog doet, af te doen op een manier zoals U dat bij mij en onze prachtige musical doet, omdat ik ook Paulo Coelho lees, of Arnon Grünberg. Onze musical wijkt inderdaad af van de gladde musicals die U kent, omdat wij er de voorkeur aan gaven om het verhaal zo indringend mogelijk te vertellen. En daar is dan geen plaats voor ‘mooi’ zingen, maar wel voor ‘oprecht’ zingen. Weest U alstublieft niet zo megalomaan vraag ik U, en sla ook acht op die duizenden andere leden van het publiek die elke avond met tranen in de ogen, en geraakt het theater verlieten. (Kijk het web er maar op na) Hun negeren, moet U aan de professionele Nederlandse resencenten over laten met gif en vooringenomenheid in hun pen. En de volgende keer ben ik best bereid om voor U een gratis kaartje klaar te leggen, als dat het punt zou zijn. Verder wens ik U alle goeds bij alles wat u verder onderneemt. Met vriendelijke groeten,

Kenneth Herdigein
(Nelson Mandela in Amandla Mandela)

kenneth herdigein, - 05-04-’10 14:31
Kenneth Herdigein

Beste mevrouw Hanscke,

Accepteert u alstublieft mijn welgemeende excuses voor het fout spellen van uw naam, het was inderdaad niet de bedoeling. Ik hoop dat ik hiermee mijn onzorgvuldigheid jegens u heb rechtgezet. Bij deze!

Met de vriendelijkste groeten,
Kenneth Herdigein

Kenneth Herdigein, - 06-04-’10 11:54
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.