UITGERUST


Het nieuws over de verkiezingen in Amerika (met de uitslag ben ik overigens zeer content) laat weinig ruimte over voor ander nieuws, maar het schijnt deze week ook de Nationale Uitrustweek te zijn. Ik weet dit, omdat ik het afgelopen weekend op een wat kleiner artikel dan de grote uitgebreide artikelen over de verkiezingen, stuitte, welke als kop had: Onderzoek leert: helft van Nederlanders is moe. We schijnen gemiddeld een uur minder per nacht te slapen dan veertig jaar geleden.

Heel toevallig was er, of was het toch niet zo toevallig?, eerder die week wat commotie in onze krant ontstaan, omdat één of andere malloot, een neuroloog, een oproep aan de scholen had gedaan om de lessen pas om tien uur te laten beginnen omdat jongeren in de puberteit onontkoombaar in avondmensen veranderen. Hoogleraar Martha Merrow van de rijksuniversiteit Groningen werd er bijgehaald, want zij schijnt ook in een groot onderzoek aangetoond te hebben dat leeftijd invloed heeft op de biologische klok. Het lijkt mij toch wel erg ver gaan om de gangbare tijden van nu hiervoor te gaan verzetten. Daags na dit artikel werd er melding van gemaakt dat een aantal leerlingen van 5 en 6 VWO naar hun mening hierover gevraagd waren, maar dat geen van allen voorstander waren om de schooltijden op een veel later tijdstip te laten beginnen. Dit alles speelde zich dus midden vorige week af.

Hierover doordenkend weet ik dat door de eeuwen heen er inderdaad heel wat veranderd is in het slaapgedrag. Voor de uitvinding van het electrisch licht, pasten mensen zich aan de omstandigheden aan. In de zomertijd werd er veel minder geslapen dan in de wintertijd. Men haalde in die lange donkere nachten dan als het ware de tekortgekomen slaap van de zomertijd wel weer in. Bij het kaarslicht kon men immers toch niet veel uitrichten. Van een half jaar wat minder slapen overkwam niemand wat, deze periode werd immers automatisch gevolgd door een periode van lekker lang slapen. Een heel gewoon natuurlijk proces. Daar kwam helemaal geen wetenschappelijk bureau voor aan te pas, maar dit ter zijde.

Een paar dagen later verscheen dus opeens dat artikel over "De Nationale Uitrustweek". het lijkt mij meer een uitvinding van Visiom te zijn. Deze naam werd wel vermeld, maar niet verder uitgelegd. Toch maar even op onderzoek uitgegaan en met de kennis die ik nu heb, denk ik dat met het uitroepen van deze week er ook weer commerciële belangen bij gediend zijn. Hele programma's zijn er voor opgezet, al dan niet begeleid door coaches.

De oproep van de neuroloog aan de scholen om pas om tien uur met de lessen te beginnen past aardig in dit plaatje, maar in hoeverre deze berichtgeving gepland is geweest in combinatie met die uitrustweek weet ik natuurlijk niet. Ik vind het op zijn minst opmerkelijk. Door het één met het ander te combineren ben ik misschienwel uitgeslapener dan ik zelf dacht en dat ondanks mijn toch nog wel eens voorkomende slapeloze nachten. Voor wie eens een kijkje bij de site van die uitrustweek wil nemen, dit is de link http://www.nationaleuitrustweek.nl/

hanscke Woensdag 05 November 2008 - 8:19 pm | | Actueel

tien reacties

Hanny

De uitslag van het onderzoek bij jongeren gaat bij mij het ene oor in en het andere uit. Als ze daar iets mee doen, is dat te zot voor woorden. Want wat moeten de ochtendmensen dan.
Met de uitrustweek doe ik niets. Ik ben altijd “uitgeslapen”.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 05-11-’08 22:02
Redstar

Sommige mensen zijn alleen maar bezig met uitrusten

Redstar, (E-mail ) (URL) - 05-11-’08 22:36
marjolijn

Och men verzint toch steeds weer iets anders.

marjolijn, (URL) - 06-11-’08 05:13
mikelodeon

wetenschappenlijk verantwoord of niet, ik ga op werkdagen altijd vroeg naar mijn bed. Daar veranderd zomer- wintertijd helemaal niets aan. Ik functioneer niet als ik te weinig slaap heb gehad. Ik denk dat de introductie van de tv heel wat menselijk (slaap)gedrag veranderd heeft. Vroeger moest ik gewoon blijven zappen en kijken, bang om iets te ‘missen’.

mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 06-11-’08 06:18
sebbo

Van al die onderzoeken word ik pas moe en moet daardoor steeds langer uitslapen:-)

sebbo, (E-mail ) (URL) - 06-11-’08 09:08
Xiwel

Ik heb flink geexperimenteerd op dit gebied. Zo kon ik in de week structureel tekort slapen en dat haalde ik op de zaterdag en zondagochtend ruimschoots in. Rond mijn 30ste heb ik in een land gewerkt waar heel veel 24 uur open was, winkels en kroegen. Sommige mensen sliepen daar overdag omdat het er dan niet te harden was vanwege de warmte. Ik had er werk dus dat lukte niet. Zonder moeite kon ik met 4 uur nachtrust toe zonder concentratieverlies op de dag. Het geheim zat in de keiharde bedden. Ik rust daarop veel beter uit. Daarna ben ik thuis ook overgestapt op een zeer hard matras. Voor mij een uitkomst. Tegenwoordig sta ik op als het licht (op dit moment 9 uur) wordt en ga ik ca 17 uur later naar bed. Ik doe dus niet aan zomer- of wintertijd, waar ik vroeger altijd een week jetlag van had. Overigens is jetlag (en dus ook slaapproblemen) goed te voorkomen door geen alcohol te nemen. Best gemeen van die luchtvaartmaatschappijen om op lange vluchten gratis van die bende rond te delen. :-)

Xiwel, (E-mail ) (URL) - 06-11-’08 12:57
Me!

Helaas zijn mijn bazen thuis en op het werk absoluut tegen uitrusten. Van werken is nog nooit iemand ziek geworden wordt er dan gezegd.

Me!, (E-mail ) (URL) - 06-11-’08 15:12
Carola

Verschrikkelijk, als ik moe ben wil ik juist eerder naar bed ‘s avonds en niet later eruit ‘s morgens. Ook toen ik in de pubertijd was hoor. Dat lukt toch niet, dan ben ik klaarwakker. Zit je daar een uur te wachten (want wat kun je nou ondernemen in een uur) voordat je naar school kunt, en ‘s middags een uur later klaar natuurlijk, daar wordt je pas moe van!

Carola, (URL) - 06-11-’08 21:43
Carola

word zonder t natuurlijk

Carola, (URL) - 06-11-’08 21:44
roosnans

Wist niet dat een uitrustweek bestond, tegenwoordig komen er steeds meer thema dagen, weken en maanden, lijkt het!
En de scholen later laten beginnen omdat…dat gaat met toch wat ver hoor. Ieder zijn eigen ritme, dus daar kun je toch niet aan blijven aanpassen?????
grtz

roosnans, (E-mail ) (URL) - 07-11-’08 09:07
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.