PAARDEN


Er lijken er steeds meer te komen, paarden. Niet, dat ik er iets op tegen heb, nee helemaal niet. Ik vind het prachtige dieren. Maar waarom neemt de aanwezigheid van deze dieren in mijn omgeving zo hand over hand toe, zo vraag ik mij af. 'Even tussendoor, "mijn omgeving", hiermee bedoel ik niet, dat de omgeving mij toebehoort, maar precies andersom, de omgeving waarvan ik deel uitmaak.' Langs de grote weg die het dorp verbindt met het vier kilometer verderop gelegen stadje staan wel drie keer van deze grote hoeveelheden paarden in een weide. Het zijn er per keer zeker twintig bij elkaar. Het ontgaat mij even welk nut deze paarden zouden kunnen hebben. Ik heb ook geen idee wie de eigena(a)ren is of zijn.

En het is niet alleen in mijn directe omgeving, zo weet ik inmiddels. Dit weekend op weg naar een verjaardagsvisite elders in de provincie, zag ik eenzelfde beeld, met één verschil, in die weilanden stonden er naast de paarden ook nog heel wat veulentjes. Een opmerkelijk feit is ook nog, dat ik heel vaak zie, dat vele paarden hele stukken van de dag liggend door plachten te brengen. Ook dat schijnt iets van deze tijd te zijn. Mij is geleerd dat paarden liever staan, zodat ze bij onraad direct in staat zijn om te vluchten.

Ooit zal ik wel te weten komen waarom het houden van paarden heden ten dage zo interssant is. Zo heb ik ooit ook op antwoord gekregen op mijn vraag waarom het opeens interessant was om mais te gaan verbouwen of om op zo'n grote schaal schapen te houden. Ook hier zal vast wel weer sprake zijn van een of ander economisch belang.

hanscke Woensdag 23 Juli 2008 - 10:10 pm | | Standaard

vijftien reacties

margriet

precies, als het goed is moet het rendement opbrengen.

margriet, - 23-07-’08 22:57
margriet

Dat je vroeger de paarden staande zag slapen, kwam omdat dat werkpaarden waren. Die hebben een ander soort kniegewricht. Dat gewricht kunnen ze op slot zetten en zodoende staande slapen. Met renpaarden is dat anders.

margriet, (E-mail ) - 23-07-’08 23:10
Renesmurf

Mensen doen elkaar na, zien iets en willen dat ook.
Of het is de welvaart, geen idee.

Paaden horen bij mensen, zo lijkt het, ik heb er niks mee.

Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 23-07-’08 23:31
fialas

alle kleine meisjes dromen van paarden. En als hun vader aannemer is of anderszins centen heeft, krijgen ze dat paard. Schapen zijn gewoon levende grasmaaiers. Er wordt soms te weinig aandacht aan ze besteed, zodat ze tekenen van verwaarlozig tonen.

fialas, (E-mail ) (URL) - 23-07-’08 23:50
marjolijn

Ik zou het echt niet weten, maar mooi zijn ze wel.
Fijne dag vandaag.

marjolijn, (URL) - 24-07-’08 05:30
mikelodeon

Ik kan me herinneren dat een aantal maanden geleden de Volkskrant hier een artikel over geschreven heeft. Kun je opzoeken misschien. Het heet ‘de verpaarding van het platteland’

mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 24-07-’08 07:36
ggk

Steeds meer mensen willen een eigen paard, is een soort luxe die men zich tegenwoordig kan veroorloven, zijn trouwens niet alleen maar de zeer rijke mensen die paarden houden. Onderzoek heeft uitgewezen dat meer dan 90% (geloof ik) van de paarden eigenaren minder dan modaal verdient. Ik denk dat Anky een bijdrage heeft geleverd aan de populariteit van de paardensport met haar successen in de dressuur. Daarnaast gaan steeds meer boeren over van koeien en varkens op het houden van een pensionstal, grote kuddes paarden in een wei horen waarschijnlijk bij een pensionstal, want tja niet iedereen kan z’n paard in z’n achtertuin houden. En tja ik heb wel wat met paarden maar dat wist je waarschijnlijk al.

ggk, - 24-07-’08 09:32
Redstar

HEt is mij nog niet opgevallen.. Hier niet iig..

Redstar, (E-mail ) (URL) - 24-07-’08 11:24
hanscke

@Mike: Je hebt gelijk. In navolging van de Volkskrant heeft de Leeuwarder Courant in een zaterdagbijlage er ook over geschreven. Het wordt me allemaal iets duidelijker.

hanscke, (E-mail ) (URL) - 24-07-’08 22:18
Thérèse

Ach, je bent er al achter. Nou, ik neem aan, dat ze goed verzorgd worden. Ik heb vroeger ook paard gereden en heb er nog wel eens heimwee naar, maar durf niet goed meer; bang om wat te breken.
Een prachtig gezicht en dan ook nog veulens.

Thérèse, (E-mail ) (URL) - 24-07-’08 22:51
f r e d

eigen paard is goud waard…..

f r e d, (E-mail ) (URL) - 25-07-’08 07:00
Me!

Het valt me inderdaad ook op dat er steeds meer van die viervoeters in het landschap staan.

Me!, (E-mail ) (URL) - 25-07-’08 08:41
mikelodeon

@ hanscke; mooi dat je het hebt kunnen terugvinden

mikelodeon, (E-mail ) (URL) - 25-07-’08 13:37
Carola

Het viel mij echt op de laatste keren dat ik in Nld geweest ben. Inderdaad paarden overal. Prachtig!! Hier zie je helemaal niets van dat al, geen groene weilanden, geen koeien, geen paarden…alleen zo af en toe een herder op de droge bergwand met geiten en of schapen…

Carola, (URL) - 25-07-’08 16:06
roosnans

een steeds populairder huisdier? fokprogramma? handel? mangege in de buurt? Maar nu je het zegt, je ziet wel meer paarden dan jaren geleden, zo in de wei….geen idee….
grtz

roosnans, (E-mail ) (URL) - 25-07-’08 21:12
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.