DE TOUR DE FRANCE


Ik denk dat ze gaat winnen, de tourorganisatie. Tegelijkertijd vraag ik mij af of ik dat echt denk of dat er toch meer sprake is van hopen. en dan ben ik bang dat het toch het laatste is. Ik zou graag willen dat er eindelijk een einde komt aan die dopingschandalen. Een klein beetje tourgek ben ik wel, maar niet echt heel fanatiek. Alleen als ik tijd heb, of als ik het in de planning heb staan, of op het laatste moment in de planning zet, zoals drie jaar geleden.

We stonden op een camping in Vizille, toen de camping volstroomde met passanten die de touretappe op Alpe-d'Huez wilden zien. Toen wij een paar dagen voor de bewuste étappe bij deze berg kwamen en daar eens rond keken, leek het ons niets om daar tussen al die campers te gaan staan. Wij gingen niet naar de tour. Maar.... een paar dagen later kreeg ik toch de kriebels en zo zijn we naar Villard le Lans gegaan en we hebben ons uitstekend vermaakt.

Ook dit jaar had ik mij niet geprepareerd op de tour. Omdat wij zo vroeg met vakantie gingen, had ik geen idee wanneer de tour waar zou zijn. Wij waren bezig met een wandeltocht in de buurt van la Banne d'Ordanche boven het meer van Guéry. Ik genoot van de stilte. Totdat...... "Stil eens", zei ik tegen P., "hoor jij dat ook? Het is net of ik de indringende stem hoor die bij de Tour de France hoort." P. hoorde eerst niets, maar de flarden van geluid werden steeds duidelijker en ja, P. hoorde het ook. En toen we een bocht omsloegen en vrij uitzicht kregen, zagen we het ook, ver beneden ons in een ander dal reed de tourkaravaan. Nu werd het ons ook duidelijk waarom we door borden gewaarschuwd werden, dat de weg die we daarnet gereden hadden om bij ons startpunt te komen, na een bepaald punt was afgesloten... We hebben een poosje bovenop de rots naar beneden zitten kijken. Het was wat heiïg en alles was heel klein. Later bleek het de etappe van Super Besse te zijn.

Nee, dit jaar hoefde ik er niet live bij te zijn, maar ik had mij wel voorgenomen om wanneer ik thuis zou zijn lekker op tv de tweede helft van de Tour te gaan volgen. En dat doe ik dan nu.

Maar ik kan mij goed voorstellen dat de Tour aan populariteit inboet als je als publiek zo door de renners in de maling genomen wordt. Het is prachtig om te zien hoe zo'n jonge kerel de klim naar de top van de berg maakt. Alleen vind ik wel dat het op eigen kracht moet gaan en niet met gebruik van stimulerende middelen. Ik vind het goed, dat er zeer streng opgetreden wordt tegen diegenen die het gebruiken. Ploegleiders, artsen en andere begeleiders spelen hierbij natuurlijk ook een rol, maar de wielrenner zelf is en blijft uiteindelijk verantwoordelijk voor zichzelf.

Het was niet prettig om via de televisie getuige te zijn en te zien en te horen hoe de held van enkele dagen geleden, Riccardo Ricco, nu door het publiek uitgejouwd werd, maar misschien is dit wel DE methode om dit soort praktijken een halt toe te roepen. Als ik juich, wil ik juichen voor iemand die op een juiste wijze zijn prestatie levert. Ik hoop van ganser harte dat de organisatie van de Tour uiteindelijk gaat winnen en dit onder controle krijgt.

hanscke Vrijdag 18 Juli 2008 - 10:32 pm | | Actueel

dertien reacties

Hanny

Dat hoop ik met je mee. Een wedstrijd moet eerlijk zijn. En als doping dan verboden is, moet iedereen daar met zijn vingers van afblijven.
Ik ben reuze benieuwd wat het straks op de Olympische Spelen gaat worden. Hoeveel sporters dan gepakt worden. Ik hoop geen enkele.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 18-07-’08 23:15
nanos

Er zal nog wel meer komen.
Ook over de Olympische Spelen hoeven we ons geen illusies te maken. Helaas!

nanos, (URL) - 18-07-’08 23:46
Carola

Het is jammer dat ze het steeds weer proberen. In de tijd van Joop Zoetemelk ben ik er ook een keer bijgeweest. Ik herinner me alle auto’s en motoren, de reclame die afgegeven werd, de michelinmannetjes de lange stoet de hele ochtend langs de weg. De hele happening. De spanning nam toe en toen zoef zoef zoef zoef in een paar seconden was het hele peloton voorbij. Hadden we Joop nou wel of niet gezien…

Carola, (URL) - 19-07-’08 02:20
marjolijn

Mee eens hoor, ze moeten echt van die troep afblijven.
Bij welke sport dan ook.

marjolijn, (URL) - 19-07-’08 06:04
f r e d

alleen om te kijken zou ik al een pilletje nodig hebben….

f r e d, (E-mail ) (URL) - 19-07-’08 10:19
Marieke

Ik kan niet op je ‘schrijfsel’ reageren, heb niks met de Tour. Ben meer van Roland Garros en Wimbledon en zo. Ja ze zijn écht zo groot mijn kleinzonen!! Stan word half september 5, Rik is net 3 en Koen wordt over 2 weken al 2… Goed weekend voor jullie, hier regent het.

Marieke, (URL) - 19-07-’08 12:06
Redstar

Het blijft een hekel punt die doping, en het blijft ook terug komen. Toevallig op een ander log ook een reactie over gegeven, en dat ging weer over het van nature aanwezig zijn van bepaalde stoffen in het lichaam..

Redstar, (URL) - 19-07-’08 12:24
Michiel

Ik geniet weer met volle teugen van de Tour ondanks de dopingproblemen. En zeker nu ik het voor het eerst digitaal in echt breedbeeld kan zien. Bij mij staat het ook altijd nog op het programma om tenminste één keer langs de kant te staan als de de Tour langskomt. Ik had gehoopt dat het door zou gaan dat de Tour een keer in Utrecht zou starten, want dan zou ie verijwel zeker ook over de heuvelrug komen. Maw bijna vlak voor mijn deur langs. En dan zou ik niet hoeven kiezen tussen de TV of life..

Ik herrinner me nog een shot van een paar jaar terug waar een echtpaar in de berm zat met een TV naast de camper buiten met hun rug naar de weg. Ze keken naar het scherm terwijl achter hen de renners langs raasden.. :)

Michiel, (URL) - 19-07-’08 20:34
Me!

En ik had Ricco nog wel hoog in mijn poulelijst staan, weg kansen. Wist ik veel dat ze hem zouden betrappen. Renners die deelnemen kennen de risico’s toch als ze betrapt worden. Weg grote geld, weg carrière. Ik denk dat ploegartsen meer weten van deze praktijken…

Me!, (E-mail ) (URL) - 19-07-’08 21:21
Merlijn

Als ik heel eerlijk ben mag die tourorganisatie ook wel verliezen van mij, kunnen we eindelijk stoppen met die tour. Wat mij betreft heeft die zijn glans allang verloren …

Merlijn, (URL) - 19-07-’08 23:30
Vrouwke

Ik was een tourfanaat, maar het is minder geworden. Nu vind ik het niet spijtig meer om een dag te missen, of twee. Of dit door de dopingperikelen komt of door het feit dat er nauwelijks nog Nederlanders van naam meedoen, weet ik niet precies. Maar het zou het laatste ook wel eens kunnen zijn.

Ik ben tegen doping, absoluut, en het is goed dat het aangepakt wordt, maar de manier waarop de Fransen ermee omgaan, gaat mij te ver. Uit de koers halen en levenslang schorsen, lijkt me voldoende. Om met de hele gendarmerie uit te rukken, gaat me te ver.

Het echte plezier van de tour is er bij mij af, maar als ik de kans zou krijgen om op de Alpe d’Huez te staan, zou ik daar beslist te vinden zijn!

Vrouwke, (E-mail ) (URL) - 20-07-’08 10:32
Xiwel

Ik blijf het moeilijk vinden en denk juist dat de Tour de France het door hun aanpak gaat verliezen. De lijst met spullen die niet mogen is ellelang. Alles wat jij en ik mogen gebruiken als je je een dagje niet goed voelt, mogen renners niet. Het hele jaar door worden ze gecontrolleerd omdat de ontdekkers van nieuwe mogelijkheden steeds verder uitlopen.

En het zijn niet altijd de renners, maar ook de sponsors die in het nieuws willen komen. De ploegleider die wel een ploegarts weet die renners goed weet voor te bereiden. Dwz op het juiste moment stoppen met spullen zodat ze niet zichtbaar worden in de plasjes. En die arts wordt vertrouwd door jonge onervaren renners of door renners die op hogere leeftijd moeite hebben om die jonge renners bij te houden. De ploegleider wil niet weten hoe die arts het ‘m lapt en de sponsor al helemaal niet. Stel je voor dat ze je producten niet meer kopen.

Xiwel, (E-mail ) (URL) - 20-07-’08 21:32
mysterycouple

Echt volgen doen wij die tour niet..
Maar gebruik van peppertjes nee, daar zijn we zeker geen voorstander van.. gewoon alles op eigen kracht doen.. dat is de prestatie

mysterycouple, (E-mail ) - 21-07-’08 08:39
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.