DILEMMA


Vanmorgen, tijdens het ontbijt, hoorden we dat Barack Obama in South Carolina ruimschoots gewonnen heeft van Hillary Clinton. En niet alleen omdat de donkere bevolking massaal op deze man gestemd had, nee ook een behoorlijk gedeelte van de blanke bevolking ziet deze kandidaat wel zitten.

Vernieuwend is het so wie so, een donkere man en een vrouw, beiden kandidaat voor de Democratische Partij om straks de strijd met een Republikein aan te gaan voor het presidentschap van Amerika.

Lange tijd had ik de gedachte, of je nu door de hond of door de kat gebeten wordt, het maakt niet uit, maar ik merk dat ik zo langzamerhand geïnteresseerd ben geraakt in deze strijd. Dit is nog meer aangewakkerd toen ik er attent op gemaakt werd dat het éne Oprah Winfrey kwalijk genomen wordt dat zij voor kleur kiest en niet voor geslacht. Dit stemt mij tot nadenken. Wat wil ik?

Deze morgen is er even geen tijd om met P. dieper op dit onderwerp in te gaan. We zijn namelijk redelijk op tijd opgestaan om de tenniswedstrijd van Jo-Wilfried Tsonga en Novak Djokovic te zien. Tijdens deze tenniswedstrijd wordt het mij duidelijk dat ik voor kleur ga. Ik zie de vader van Jo-Wilfried Tsonga en ik ben opeens weer een kind van ongeveer tien jaar, het is rond 1960 en ik hoor de nieuwdienst ANP. Daarin wordt gewag gemaakt dat er opnieuw een aantal negers zich op een universiteit in Amerika hebben laten inschrijven. Wereldnieuws!!!!

Hoe hebben mensen het ooit in hun hoofd kunnen halen dat het blanke ras de dienst uit kon maken  door als het ware boven andere type mensen te gaan staan. Dat negers bijvoorbeeld niet net zoveel kansen kregen om te kunnen gaan studeren. Dat negers in trein en bus bijvoorbeeld voor blanke mensen moesten opstaan.

Terug naar het nu. Vader en moeder Tsonga, een prachtig echtpaar om te zien. Zij blank en hij donker, maar met hetzelfde scala aan gevoelens; de liefde voor hun zoon, het meeleven, de vreuge bij een punt, dat scoorde,  wat een prachtige emoties van beiden.

En toen wist ik het. Er valt nog wat in te halen en daarom kies ik dit keer voor kleur en niet voor het geslacht, ook al ben ik zelf een vrouw. Ik hoop dat de donkere man de race wint. Mijn sympathie heeft hij, evenals de nieuwe tennisster. Hulde aan Jo-Wilfried Tsonga, ondanks dat hij verloren heeft.

hanscke Zondag 27 Januari 2008 - 7:59 pm | | Actueel

vijftien reacties

Hanny

Voor hetzelfde geld kun je je afvragen hoe hebben mensen (lees mannen) het ooit in hun hoofd kunnen halen (en dit gebeurt nog steeds) om de vrouw als minderwaardig te beschouwen.
Er is wat voor te zeggen dat een vrouw eindelijk eens doordringt tot de uiterste top, maar ook dat een gekleurd iemand de hoogste top bereikt. Daarom maak ik geen keuze. Hoe moeilijk het ook is, ik denk dat de kandidaten op hun kwaliteiten moeten worden gekozen en niet op hun kleur of geslacht.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 27-01-’08 21:15
Me!

Hanny heeft een punt, je moet je afvragen wat voor het land het beste is. Maar als er iemand is die het verdiend, die durf heeft, en die een andere kijk op heeft, dan beken ik ook kleur…

Me!, (E-mail ) (URL) - 27-01-’08 21:57
Hanscke

@Me&hanny:ach, dat wat ze roepen is vrij loos, het geeft hooguit een richting aan en die verschilt niet zoveel.

Hanscke, (URL) - 27-01-’08 22:38
Renesmurf

Ik kies altijd voor ideeen, van mensen.
Ongeacht kleur, leeftijd of geslacht.

En ik ben alleen geintereseert als ik mag kiezen, anders boeit het me niet.

Renesmurf, (URL) - 27-01-’08 23:30
nanos

Het staat er al, wat ik wilde zeggen.
Het maakt me niet uit of iemand groen, blauw of paars is, als ik maar met de doelstellingen uit de voeten kan.
Ik heb de stemwijzer van Eénvandaag gedaan en nog ergens een andere en kwam beide keren bij John Edwards uit.

Ja, die Tsonga is en aanwinst voor het toptennis. Hij mag blijven. Eindelijk ook weer eens iemand die je regelmatig bij het net ziet! En hij is nog het aankijken waard ook!

nanos, (URL) - 27-01-’08 23:41
Xiwel

Gelukkig stemmen veel US-burgers op een andere manier. Dit zijn voorverkiezingen binnen de partij. Als daar een candidaat uit komt die opgevreten wordt door de tegenpartij, dan heb je niets. Het gaat dus niet om de vraag getint (hij is zeker niet zwart) of vrouw, maar om wie van de 2 kan het winnen van de Republikeinse candidaat. In dat geval zal Hillary het moeilijk krijgen waar het gaat om de 3de termijn van de Clintons (is deze truc niet vergelijkbaar met de truc van Putin om langer dan 8 jaar de macht te zijn?). Toen Bill Clinton president was heeft Hillary zich ook flink met de politiek bemoeid en mislukte haar plan om US-burgers in een betaalbaar ziekenfonds te krijgen. De andere Democratische candidaten hoor je daar niet over, maar een Republikeinse tegencandidaat gaat dat zeker oprakelen. Obama krijgt het daarentegen te verduren op het vlak van onervarenheid. Nou heeft dat ook een voordeel. Als je nooit iets hebt gedaan, dan heb je ook nog nooit iets fout gedaan. Obama is ook erg kwetsbaar op het punt religie, maar daar durven Republikeinen (die drijven op vrijhied van religie) niet over te beginnen.

De meeste US-burgers willen een complete ommezwaai en zijn de oude politiek (Bush-clan) flink beu. Hillary maakt ook een beetje deel uit van die oude politiek. Ik denk dat de Democraten dus de meeste kans maken op het presidentschap als zij Obama voorgedragen.

Zelf zit ik ermee dat de president van de USA net als die van Frankrijk en Rusland teveel macht heeft. Eigenlijk kiezen ze een soort Trix-en-JanPeter. Ik ben voor een republiek, maar dan een presidentsvorm die ze in Duitsland en veel andere landen hebben. Daar heeft de president een soort veredelde burgemeestersfunctie. Daar zijn niet eens verkiezingen voor.

Xiwel, (E-mail ) (URL) - 27-01-’08 23:42
Hanscke

@xiwel:ik vind ook dat het presidentsapparaat teveel macht heeft. Ik spreek met opzet van apparaat. Ik ben van mening dat niet één mens zoveel macht heeft, maar dat zo iemand zoveel macht krijgt door de hele batterij mensen aan de top, die om zo’n figuur heen gegroepeerd staan. En daarmee bedoel ik niet het stem(vee)volk.

Hanscke, (URL) - 28-01-’08 10:11
mike(lodeon)

Ik ben er nog niet uit en het maakt mij eigenlijk ook niet uit. Het is voor de USA een grote stap voorwaarts

mike(lodeon), (E-mail ) (URL) - 28-01-’08 19:20
Hannah

Ik ben èn een beetje zwart èn een vrouw. Wat me wel stoorde aan Hilary waren haar tranen. Het leek (misschien was het niet zo) of ze dat als wapen in de strijd gooide en als ik ergens een hekel aan heb….

Maar als ik al zou moeten kiezen op geslacht of kleur, dan zou het toch op kleur zijn. Vanwege de slavernij (waar ook nog deels mijn roots liggen), de Ku Klux Klan, Martin Luther King, voor alle genoemde redenen door Hanscke.

En verder ben ik het er mee eens dat de president van Amerika te veel macht heeft. Het zou mooi zijn als dat eens zou veranderen.

Hannah, - 28-01-’08 20:12
Terrebel

Zelf ben ik benieuwd wat iemand zal kiezen die uitsluitend de verkiezingsprogramma’s gelezen heeft zonder op de hoogte te zijn van ras of sekse van de kandidaten.

Terrebel, (URL) - 28-01-’08 22:19
Michiel

Wie het ook wordt, republikein of democraat, blank of zwart, hij of zij, zal er waarschijnlijk niet in slagen de enorme reputatieschade die de VS door George Bush is aangebracht te herstellen. Daar is meer voor nodig dan de twee maal vier jaar die een Amerikaanse president maximaal gegeven zijn.

Als dat überhaupt enige prioritiet heeft. Zo heb ik bijvoorbeeld nog geen van de kandidaten horen pleiten voor erkenning van het Internationaal Strafhof. Om maar eens wat te noemen…

Michiel, (URL) - 29-01-’08 00:43
Mysterycouple

Ik volg het amper.. ik vind het meer een circus dan een verkiezingsstrijd.. wel had ik op stemwijzer meegedaan voor de leut.. maar daar kwam een hele onbekende uit en die heeft zich inmiddels alweer teruggetrokken.. tja heb ik weer dus.. ben blij dat ik er niet woon

Mysterycouple, (E-mail ) (URL) - 29-01-’08 09:59
Redstar

Soms maakt het wel uit of je door de hond of de kat gebeten wordt. De wonden verschillen nogal, waardoor ook het genezingsproces verschillend verloopt :-)

Redstar, (URL) - 29-01-’08 12:44
geertje

Ook voor mij geldt, dat vorzichtig aan ik door de koorts ben gegrepen.
Tja, de keuze kleur of geslacht is lastig; beide zaken uniek.
ALs je diep in mijn hart kijkt, hoop ik dat Obama wint; inderdaad vanwege zijn kleur.
Waar ik wel bang voor ben, is inderdaad de macht die bij een persoon ligt, en mijn vraag welke beloften heeft hij moeten doen, om aan het geld voor zijn campagne te komen?

Maar wat mij betreft, alles beter dan Bush….

geertje, (URL) - 29-01-’08 20:37
Martine

Hillary is een keiharde tante die al behoorlijk door de wol geverfd is. Wat mij aanspreekt in Obama is dat hij, behalve dat hij een superintelligente indruk maakt,een sprankel heeft, die je maar zelden ziet bij presidenten. Niet echt een politiek correcte reden om op iemand te stemmen, ik geef het toe, maar soms kan het geen kwaad om te luisteren naar de onderbuik, en ik denk dat dit een soms is.

Martine, (E-mail ) (URL) - 01-02-’08 15:11
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.