STOER


Het vorige artikel liet dus de schoonheid van het lichaam zien en nu ik het toch over lichamen heb, ga ik hier nog maar even op door. Op school gaan mijn lessen momenteel ook over lichaamstaal. Ik leer de leerlingen dat naast houding, uiterlijk, beweging, gezichtsuitdrukking ook de stem een belangrijke drager van de lichaamstaal is. In de afgelopen week kreeg ik weer eens duidelijk het bewijs hiervan opgediend. Toen dochterlief zich aan de telefoon meldde hoorde ik direct dat ze iets goeds te vertellen had. Ze had de baan die ze zo graag wilde hebben gekregen. Zien kon ik haar niet, maar de wijze waarop ze het vertelde sprak boekdelen.

Voor haar en haar piepmuisje breken betere tijden aan, want de week daarvoor had ze ook al de sleutel van een appartement gekregen. Ze heeft het toch maar gefikst, die kleine van mij. En dat klein slaat dan alleen op haar postuur, ze is inderdaad niet groot, maar ze staat haar mannetje. Natuurlijk staan we haar ter zijde, dus gisteren heb ik volop staan verven klodderen en bederven (dit laatste  niet, maar het klinkt zo leuk). Omdat dit niet tot mijn normale dagelijkse bezigheden behoort merk ik opeens aan mijn lijf dat ik ouder word. Nu, een dag later voel ik mijn lijf, hier een pijntje, daar een scheutje en een algeheel gevoel van moeheid. 

Als ik zie hoe dapper ze zich door alles heen slaat heb ik die ongemakjes er graag voor over, maar dat is niet het enige waaraan ik voel dat ik ouder word. Ik kan ook wat minder met de woordkeus die deze generatie bezigt uit de voeten. Ze vertelde mij en passant even dat ze gehoord had dat men haar een "stoer wijf" vindt. Niet alleen lichamelijk voel ik mij dus ouder worden, ook de tijdsgeest laat mij weten van een andere generatie te zijn. Het woord wijf heeft voor mij een heel andere betekenis dan voor de generatie van dochterlief. Als ik het een paar keer zachtjes in mij om laat gaan wen ik er aan en ben ik reuze trots dat mensen haar deze titel toedichten, zeker als ik er een bepaalde intonatie bij bedenk.

hanscke Zondag 11 Maart 2007 - 4:22 pm | | Familie

twaalf reacties

Galadriel

hahaha…ja hoor een stoer wijf is héél positief…eentje waar je respect en bewondering voor hebt…Dus ik begrijp je trots ;)

Galadriel, (URL) - 11-03-’07 19:38
therese

Ik moet nog even over je logje nadenken; ken je nog niet zo goed. Waar geef jij les in, als ik vragen mag? Stoer wijf klinkt voor mij niet slecht, hoewel ik waarschijnlijk nog slechter op de hoogte ben van die termen.
Groeten Th.

therese, (E-mail ) (URL) - 11-03-’07 19:48
Renesmurf

Het is toch leuk om te zien dat de volgende generatie zich aardig redt, en dat je je steentje bij kan dragen.
Ouder worden heeft ook veel voordelen.

Renesmurf, (URL) - 11-03-’07 20:30
V@nM@n

Haha, ik weet precies wat je bedoeld…

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 11-03-’07 22:00
nanos

Ik vind stoer wijf niet eens zo raar.
Ik heb wel moeten wennen (en nog) aan ‘meiden’.

nanos, (URL) - 11-03-’07 23:53
Marieke

Het is inderdaad erg wennen. Soms vind ik het wél leuk als er zoiets gezegd wordt, maar lang niet altijd. Bovendien hóef ik niet alles wat de jongere generatie zegt, leuk te vinden, toch?

Marieke, (URL) - 12-03-’07 21:30
Rozerood

‘Stoer’ vind ik een leuk woord, ‘wijf’ vind ik lelijk, maar de combinatie van die twee kan ik wel waarderen.

Rozerood, (E-mail ) (URL) - 13-03-’07 00:28
Carola

Ja, het klinkt zo grof he, maar als je het even laat rollen dan klinkt het inderdaad wel als iets om bere-trots op te zijn!

Carola, (URL) - 13-03-’07 14:56
Goentah

Je mag met recht trots zijn op je stoere wijf!

Goentah, (E-mail ) (URL) - 13-03-’07 22:28
Brillie

Woorden zeggen mij meer, dat heeft inhoud.

Brillie, (E-mail ) (URL) - 14-03-’07 01:34
therese

Opeens lees ik: haar en haar piepmuisje…Heeft dat stoere wijf een tam muisje of betekent het iets heel anders?

therese, (E-mail ) (URL) - 14-03-’07 10:58
noordmiep

jaja dat stoere lichaam van ons begint afentoe optespelen ;)
een auwtje hier een auwtje daar…ach het hoort erbij zelfs bij stoere wijven.

noordmiep, (E-mail ) (URL) - 15-03-’07 16:28
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.