HEKS HOLIKA


Deze week is het vakantie en dit keer gaan we niet naar de sneeuw, die er voor ons dit jaar niet zou zijn, omdat wij niet skieën maar "slechts" wandelen en daarom altijd in de dalen blijven.... Tijd om allerlei achterstanden weg te werken en lekker te mijmeren. Ik denk nog met plezier terug aan de laatste schooldag. We hadden net als vorig jaar weer de presentaties van de nieuwjaarsfeesten van verschillende andere culturen en ook dit jaar heb ik weer het één en ander bijgeleerd. Was voor mij vorig jaar bij het Hindoeïsme het Divalifeest nieuw, dit jaar heb ik geleerd dat dat helemaal niet een nieuwjaarsfeest is. Divali is een herfstfeest en het Holifeest is het nieuwjaarsfeest en tevens een lentefeest.

De leerlingen die dit onderwerp presenteerden hielden een heel verhaal over de heks Holika en omdat heksen altijd mijn belangstelling hebben was ik natuurlijk bovenmatig geïnteresseerd. Ik had nog nooit van heks Holika gehoord maar heks Holika is niet een hele fraaie heks. Ze is de zuster van  koning Hamaakoes die zichzelf wilde laten vereren. Zijn zoon Prahlaad wilde hieraan niet meedoen. Men trachtte hem te doden door hem te verdrinken, door hem met wapens om te brengen en toen dat niet lukte wilde men hem verbranden. De zus van de koning, Holika ging naast de prins op de brandstapel liggen in de veronderstelling dat zij niet zou verbranden maar dat de onwillige zoon het er niet levend vanaf zou brengen. De zoon kwam de volgende morgen levend onder de brandstapel uit maar heks Holika was er niet meer. Het Hindoestaanse nieuwjaarsfeest wat eind februari, begin maart gevierd wordt, begint met op de vooravond van alles, rijst, zand en stenen op een brandstapel te gooien om zo als het ware het "slechte" te verbranden. Voor diegene die geinteresseerd is in deze materie kan het verkorte verhaal op deze http://www.beleven.org/feest/holika_dahan website nalezen. Onder aan die pagina staat een link naar heks Holika, waar het hele verhaal te vinden is.

Van het groepje leerlingen die het Boedhistische nieuwjaarsfeest  behandelde leerde ik dat alle vingers van Boedha even lang zijn om zo niet te hechten aan materiële waarde. Het vastpakken van iets wordt bemoeilijkt als alle vingers even lang zijn.

En natuurlijk was er ook weer een presentatie over het Friese nieuwjaarsfeest. En dat leverde bijna dezelfe foto op als vorig jaar.

hanscke Maandag 26 Februari 2007 - 8:32 pm | | School perikelen

zes reacties

Galadriel

ja dat is zo leuk aan onderwijs en klassen waar leerlingen van verschillende etnische afkomst in zitten

Galadriel, (URL) - 26-02-’07 21:32
Renesmurf

Leuk, al die culturele verschillen.
Gelukkig kent iedereen wel de smurfen, waar dan ook.

Skieen heb ik nooit gedaan, wandelen wel.

Renesmurf, (URL) - 26-02-’07 23:23
Ster

Verrek, dat van die vingers van Boeddha heb ik nooit geweten……

Ster, (URL) - 27-02-’07 19:44
V@nM@n

Die melkbus hebben ze toch niet laten knallen…

V@nM@n, (E-mail ) (URL) - 27-02-’07 20:27
sebbo

Ja, zo leren we heel wat bij over andere culturen. Maar wat er ook gebeurt, ik blijf een Drenth:-))

sebbo, (E-mail ) (URL) - 28-02-’07 14:10
noordmiep

is interesant om te leren over andere culturen en gebruiken zo weet je tenminste waar je over praat voor je het af of goed keurt :)

noordmiep, (E-mail ) (URL) - 01-03-’07 10:58
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.