EERTIJDS 21

DE BROODTROMMEL


Met de rubriek EERTIJDS wil ik een jaar lang, wekelijks een blogje maken over een voorwerp wat meer dan 50 jaar oud is. Dit kan van alles zijn. Iets uit mijn jeugd, iets van mijn vader of moeder, iets wat op een of andere manier bij mij terecht is gekomen, maar het MOET 50 jaar of ouder zijn. De herinneringen aan het voorwerp zal ik beschrijven en van het voorwerp plaats ik een foto.


Dit is niet de oorspronkelijke broodtrommel waarmee ik mijn huishouding begonnen ben. Deze voldoet wel aan het criterium 50 jaar of ouder, maar is mijn huishouding binnengekomen toen P. en ik besloten hadden om samen verder te gaan en er van twee huishoudingen één huishouding gemaakt moest worden. Dat was een hele klus, want wat moet je met al die dubbele spullen. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat het grootste deel van mijn huishouding gehandhaafd is en dat er aanvullingen vanuit de spullen van P. zijn gedaan. En soms moet je dan keuzes maken.

Ik had zelf ook wel een goede broodtrommel, maar iets vertelde mij dat de broodtrommel van P. voor hem net iets meer waarde had dan die van mijzelf. Ik heb niet zo vaak bij de ouders van P. gegeten, maar als we er wel eens aten was het meestal met de broodmaaltijd. De eerste keer heb ik mijn ogen uitgekeken. Ik was niet anders gewend dan dat het brood in een broodmandje op tafel kwam te staan, maar bij P. waren ze gewend de hele broodtrommel op tafel te zetten met daarin brood maar zeker ook roggebrood, of brea, in goed Fries. Voor al dat brea was heeeeel belangrijk voor het hele gezin. Een broodmaaltijd zonder roggebrood en dan niet in een verpakking, maar aan één stuk, kon gewoon niet. (En nog is P altijd heel gesteld op zijn 2 plakjes roggebrood tijdens de lunch.)

Dit alles heeft mij toen doen besluiten om de broodtrommel van P. te verruilen voor die van mijzelf. Wat ik met mijn eigen ook een 'Brabantia' broodrommel gedaan heb weet ik niet meer, net zo min als ik weet van wie ik dat ding bij mijn eerste huwelijk heb gekregen, weer via dat briefje in een blocnoteje.

Een leuke bijkomstigheid is, dat het vandaag ongeveer 44 jaar geleden is, dat ik voor het eerst welkom was bij de ouders van P. Dat was in 1979. We waren toen inmiddels allebei officieel gescheiden en op tweede Pinksterdag heb ik toen voor het eerst kennis gemaakt met de ouders van P. Natuurlijk was het eerst wat onwennig, maar toen wij ruim anderhalf jaar later getrouwd zijn, wist ik mij volledig geaccepteerd.  

En ja de broodtrommel verkeert nog steeds in goede staat en wordt altijd nog gebruikt, weliswaar niet op tafel, maar wel in een lade in de keuken, waar ook de koektrommel en de beschuitbus te vinden zijn.

                                       klik

mijn hond heet Hessel

 

hanscke Zondag 28 Mei 2023 - 10:16 am | | Standaard

zeven reacties

Sjoerd

Wij hebben ooit zo’n oude oranje Brabantia gehad. Maar tegenwoordig hebben we geen broodtrommel meer. Het ligt in een plastic zakje in de kast en is op voor je het weet. Waarom we deze hebben weggedaan is me nog altijd een raadsel, maar waarschijnlijk wegens plaatsgebrek. Een leuke serie met verhaal, deze oude voorwerpen.

Sjoerd, (URL) - 28-05-’23 12:09
Riet (e) pietz

Dit was in die tijd toch al een iets modernere broodtrommel. De oudste die ik me herinner van bij m’n ouders thuis was een donkergroen geëmailleerde met nog gewoon een gescharnierd deksel erop. De jouwe laat het begin van de “oranje” periode zien waarin natuurlijk alle keukenspullen mee gingen. Maar hij glimt nog als nieuw.

Riet (e) pietz, (URL) - 29-05-’23 16:35
ria

Voor zover ik mij kan herinneren heb ik nooit een broodtrommel gehad. Geen idee waar wij ons brood in bewaarden! Was er toen al Tupperware? Daar heb ik wel dingen van gehad. Ik moet nog eens diep graven in mijn geheugen.

ria, (URL) - 29-05-’23 17:44
platoonline

Wij hadden begin jaren ’70 een Brabantia broodtrommel, rood met o.a. paarse cirkels en nog wat. Het was in de jaren van de oranje/paarse of groen/bruine gordijnen en een dito staande lamp. Vonden we toen allemaal prachtig. En in de keuken alles van boerenbond. Mensenkinderen nog aan toe… wat een smaak hadden wij.

platoonline, (URL) - 29-05-’23 17:57
Renesmurf

Juist, een ding voor dagelijks gebruik. Ik denk bij broodtrommel eerder aan het geval dat ik meeneem naar mijn werk. Maar zo`n opbergdoos heet dus ook broodtrommel.

Renesmurf, (URL) - 29-05-’23 20:23
Geesje

Mijn moeder had een groene en ik een donkerbruine, ook bij mijn ouders kwam de trommel op tafel, gek dat ik daar zelf nooit aan heb gedacht, ik pakte er uit wat we wilden en de trommel bleef in de kast. Roggebrood, HEERLIJK!!!!! Vooral bij de erwtensoep met spek er op.

Geesje, (URL) - 08-06-’23 08:26
StaartjeLiesbeth

Oh, feest der herkenning. Zelf heb ik deze niet gehad, maar ik herken ze wel.
Mijn ouders hadden zo’n groene met deksel zoals Riet hierboven beschrijft.
Ik pieker me nu suf hoe ik het brood bewaarde. Ik heb geen idee.

Ik eet nu weinig brood. Als ik nu een lekker broodje haal, verdeel ik het meestal in zakjes van drie sneden en vries dat in.
Het blijft een leuke serie

StaartjeLiesbeth , (URL) - 05-07-’23 23:12
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.