WAAR OF NIET


Het verhaal van Marco blijft maar wat in mijn gedachten rondcirkelen. Toevalligerwijs kwamen we deze week in het tvprogramma Pauw terecht waar Marco Kroon bezig was om, naar aanleiding van het uitkomen van zijn boek, zijn verhaal te doen. 

Ik was nieuwsgierig maar tegelijkertijd voelde ik mij ongemakkelijk omdat ik mij onwillekeurig steeds afvroeg, of alles wel echt waar was wat hij vertelde. Iets in zijn lichaamshouding deed mij meerdere keren twijfelen. Niet dat ik nu een expert ben in het begrijpen en duiden van lichaamstaal maar het nadrukkelijk recht in de camera kijken of Jeroen aankijken had voor mij iets onnatuurlijks. Ook vond ik het gedoe bij het woord 'verkrachten' nogal gekunsteld overkomen.

Ik had gedacht dat dit interview wel weer de nodige stof op doen zou waaien, maar dat valt tot nog toe enigszins mee. Alhoewel, in De Leeuwarder Courant wordt toch nog wel vrij uitgebreid zijn boek besproken. In dat artikel wordt ook de vraag gesteld: Hoe geloofwaardig is dit verkrachtingsverhaal? -Het woord verkracht, hoe moeilijk het voor Kroon ook schijnt te zijn om dit uit te spreken, door de media wordt dit woord niet vermeden- Kroon zegt zelf dat 'gebeurtenissen en dialogen in dit boek zijn gebaseerd op feiten, maar beschreven zijn vanuit zijn herinneringen, gevoelens en interpretaties'. 

En vooral met dit laatste heb ik nogal moeite. Was het echt nodig om het gebeuren op de tafel zo plastisch uit te leggen, evenals de manier van het leegschieten van het geweer van de ontvoerder, nadat hij deze van hem afgepakt had?

Na onderzoek is de conclusie dat er geen aanknopingspunten die de gebeurtenissen kunnen bevestigen. Minister Bijleveld van Defensie heeft ook kenbaar gemaakt dat zij oprecht ook niet weet of het verhaal verzonnen is. Het artikel eindigt met de woorden dat het aan de lezers is om het verhaal van Kroon te willen geloven. Of niet.

Eerlijk is eerlijk en ondanks de meegekomen advocaten die misschien de geloofwaardigheid moeten ondersteunen, ik heb mijn twijfels.

Waar of niet, dat de man het moeilijk heeft is voor mij duidelijk en dat is op zich triest genoeg.


                                klik

hanscke Zaterdag 24 November 2018 - 3:42 pm | | Standaard

zes reacties

Ximaar

Ik heb steeds moeite met zijn verhalen en het maar steeds de media opzoeken. In mijn familie heb ik een paar volleerde fantasten, en ik bespeur bij hem ook zoiets. Maar het is ook bekend dat veel mensen die bij dergelijke oorlogen betrokken zijn geweest van alles hebben meegemaakt en daar o.m. PTSS van kunnen krijgen. Voor mij geeft het wel aan dat we daar niets te zoeken hadden.

Ximaar, (URL) - 24-11-’18 17:51
Renesmurf

Ja, de kijkcijfers zijn belangrijker dan de inhoud, daarom nodigen ze zo`n halve gare uit. Ik vind hem niet interessant, en zijn boek dus ook niet.

Renesmurf, (URL) - 24-11-’18 18:17
Rietepietz

Niet gezien dat programma en eigenlijk volg ik ook niet zo erg dit verhaal. Maar mensen die in oorlogssituaties gewekt hebben kunnen natuurlijk makkelijk schade opgelopen hebben, soms lichamelijk maar ook wel geestelijk. Dat is heel lastig te beoordelen voor een buitenstaander.

Rietepietz, (URL) - 24-11-’18 19:49
Sjoerd

Ik kan er ook niets aan doen, maar voor mij wordt het steeds meer een ongeloofwaardig verhaal waarvan het meeste verzonnen lijkt.

Sjoerd, (URL) - 24-11-’18 22:39
ria

Ik heb het ook niet gezien, ik ken de hele man ook niet en dan mis ik niets begrijp ik. Boeken hoever toch perse niet op waarheid te berusten, de meesten zijn verzonnen. Als hij zegt dat het wel zo is is dat een ander verhaal natuurlijk.

ria, (URL) - 25-11-’18 12:41
Marjolijn

Ja, ook gezien, maar weet ook niet wat ik er nu van moet geloven of niet.
Het boek ga ik dus zeker niet lezen.

Marjolijn, - 26-11-’18 07:54
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.