ANTIPRO
Ik ga mij er bijna voor schamen maar ik blijf voorstander van het in ere houden van zwarte piet, al ik wil mij wel heel duidelijk distantiëren van de harde pro-zwarte-piet demonstraties. Jammer dat het dit jaar zo gelopen is. Een slechte zaak, want volgens mij, wordt er op deze manier juist bereikt, dat de zwarte piet definitief overgaat in de roetveeg piet, omdat men, of zo u wilt wij, die harde confrontaties niet willen.
Het is me wat, eerst leek de traditie van het sinterklaasfeest op sterven na dood te zijn, iedereen leek immers meer gecharmeerd te zijn van het kerstfeest met cadeautjes, maar nu het sinterklaasfeest weer springlevend lijkt te zijn krijgen we dit.
Vorig jaar was ik nog wel enthousiast over de actie van de "blokkeerfriezen". Ik vind die opgelegde taakstraffen dan ook veel en veel te hoog en ik was het dan ook helemaal eens met de crowdfunding om deze mensen financieel in staat stellen om in hoger beroep te gaan, maar wat het afgelopen weekend in diverse steden is gebeurd gaat mij veel te ver. Ik wil het dan ook volstrekt niet zien als een antwoord op de veel te hoge straffen. En ook al zijn de vonnissen niet rechtvaardig te noemen, dit mag nooit de aanleiding zijn tot een vorm van agressief of uitlokkend gedrag.
Ik moet de anti-zwarte pieten demonstranten nageven, dat zij zich dit jaar heel wat behoorlijker opgesteld hebben. Ere wie ere toekomt.
Misschien word ik wel een beetje murw van dit hele gedoe. Ik krijg namelijk de neiging om te denken, vooruit maar, toe maar, laten we dan maar overgaan tot de roetveegpiet als dit er toe bijdraagt dat de rust rond het sinterklaasfeest weer gaat wederkeren.
Blijf ik nog wel met de vraag zitten: is ons sinterklaasfeest echt zo oud zoals men het ons in het Rijksmuseum voorschotelt. Jan Steen zou volgens de uitleg naast het schilderij (zie hieronder) in de zeventiede eeuw al een schilderij van het sinterklaasfeest in huiselijke sfeer geschilderd hebben. Volgens de beschrijving was er zelfs toen al sprake van een zwarte piet en een roe.
Of zou de kunstduiding meegroeien in de tijd en heeft dit tafereel helemaal niets met het sinterklaasfeest te maken maar is dit verhaal bij dit schilderij pas heel veel later verzonnen? Hoe serieus moet ik dan, zo vraag ik mij af, de beschrijvingen bij al die oude schilderijen nemen? Niet dus. Cultuur schijnt dus in vele vormen aan verandering onderhevig te zijn. Dan toch maar overgaan op de roetveegpiet?

Deze tekst is geplaatst bij onderstaand schilderij, te vinden in het Rijksmuseum
klikvier reacties

Ik was heel erg tegen de blokkeerfriezen en ze moeten zo gestraft worden dat ze het nooit meer doen, een ieder mag het recht hebben om zijn mening te uiten, zonder anderen er mee lastig te vallen.
@Renesmurf: een duidelijke illustratie van de meningen die heel verschillend kunnen zijn, maar het heeft geen zin om elkaar te overtuigen van wat nu de beste mening is.

Nee mijn zwarte Piet is en blijft zwart, anders kun je niet familie of vrienden zwarte Piet laten spelen en op die manier is het feest juist het leukst. Ze weten immers alles van iedereen en kunnen voor groot en klein iets toepasselijks zeggen. Demonstranten horen niet tussen de kinderen thuis bij de intocht, die moeten maar naar een neutrale locatie verwezen worden zoals ook demonstranten die bij een moskee wilde demonstreren naar neutraal terrein verwezen worden door de rechter.
Als we het er nu met z’n allen eens niet meer over hebben dan kan het gewoon weer in de doofpot. Dus niet niks meer delen nergens, niemand is meer voor of tegen of wat dan ook, het is gewoon 1 dag in het jaar SinterklaasFEEST. Klaar.
Het wordt zo steeds maar weer opgerakeld en aangewakkerd.