ERFGOED KINDERDIJK


De bewoners van de 19 molens bij Kinderdijk zijn het massatoerisme zat en om iets tegen de overlast te doen hebben ze afgelopen weekend actie gevoerd. Hierover had ik een blogje willen schrijven, maar toen merkte ik dat ik plotsklaps niet meer on line was. Nu  dan alsnog het verlate blogje.

Ook ik ben een tijdje geleden, vorig jaar mei, als toerist in Kinderdijk geweest, ik ben dus één van die 600.000 toeristen per jaar die dit plekje bezoeken en ik bewaar er mooie herinneringen aan, ondanks dat het toen niet eens mooi weer was. Ook waren er toen, behalve wij maar heel weinig toeristen zoals te zien is op de foto onderaan dit blog.

Ik had toen met behulp van het wandelknooppuntennet zelf een wandeltocht van rond de 15 km. uitgezet waarbij we dus door Kinderdorp zouden komen. Tijdens die tocht heb ik genoten van het uitzicht op al die molens, maar ik was wel blij dat ik het bezoek aan Kinderdijk gekoppeld had aan die wandeltocht, want zo vroeg ik mij af, als we hier naar toe gereden waren met als enig doel die molens kijkens, dan waren wij snel klaar geweest met dat verhaal. Het is mooi, maar zeker geen dagvullend programma.

Om het geheel wat aantrekkelijker te maken worden er nieuwe toeristische initiatieven ontwikkeld. Er schijnt nu een rondvaartboot langs de molens te varen. Leuk zou je kunnen zeggen, maar dit is niet in overleg gedaan met de 60 bewoners van Kinderdijk en ik kan mij heel goed voorstellen dat dit bij hen in het verkeerde keelgat is geschoten. 

Via het medium radio hoor je dan dat zij als protest ansichtkaarten willen uitdelen met de tekst "Bedankt voor je bezoek. Wij wonen hier al eeuwen. 600.000 toeristen per jaar, 60 bewoners. Verhouding 10.000 tegen 1. #Overtoerisme". 

Maar het eigenlijke probleem lijkt van een heel andere orde te zijn.  De bewoners willen serieus genomen worden door de gemeente en meer betrokken worden bij de plannen met het Werelderfgoed Kinderdijk. Dat lijkt mij hun goed recht. Bovenstaand verhaal laat maar weer eens zien hoe een verhaal gekleurd gebracht kan worden waardoor het een geheel eigen leven kan gaan leiden.

                                       KLIK

hanscke Vrijdag 16 November 2018 - 8:34 pm | | Standaard

drie reacties

Renesmurf

Ja, alles moet in overleg, natuurlijk. De mensen die er wonen weten waar ze wonen, maar ze moeten wel kunnen leven.

Renesmurf, (URL) - 16-11-’18 23:34
Sjoerd

Ik geef die mensen zelfs groot gelijk. Op deze wijze heb je geen privacy meer maar sta je in de etalage.

Sjoerd, (URL) - 17-11-’18 14:14
Rietepietz

Ik ken de situatie daar niet, hoorde nog nooit bij de toeristen die er een kijkje namen dus ik heb geen idee in hoeverre het hun privacy raakt. Maar in principe weet je natuurlijk dat je op , of bij, een bezienswaardigheid woont zou ik zeggen.
Maar overleg is natuurlijk altijd prettig.

Rietepietz, (URL) - 17-11-’18 16:39
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je de vraag beantwoorden met een cijfer.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.