GELUKKIG OP STOOM


Het vorige blogje eindigde ik met: Soms kan een mens domweg gewoon heel gelukkig zijn met de dag van nu en de mooie herinneringen uit het verleden. Vandaag las ik een uitgebreid artikel over GELUK. Een lang en gelukkig leven, vroeger schijnt dit alleen weggelegd te zijn voor een bevoorrechte elite, maar dat waag ik te betwijfelen. Ik heb genoeg in kastelen rondgedwaald en daar verhalen gehoord over het verschrikkelijke ongelukkige leven van zo'n kasteelvrouwe. 

Maar wat is geluk? het is zo moeilijk te definiëren. Het is geen eenduidig begrip. Het woord is afgeleid van lukken, ergens in slagen. Er zit ook een aspect van toeval in, iets in de schoot geworpen krijgen en het raakt de kant van genot. De Griekse filosoof Epicurus (341-270 v. Chr.) stelt gelukkig zijn gelijk aan een aangenaam leven leiden en het hebben van gemoedsrust. 

Ik leid al jarenlang een aangenaam leven en gaande weg heb ik ook mijn gemoedsrust gevonden; dat is iets wat de vakantie in Loenen mij nog weer eens bevestigd heeft. Ik heb het erg fijn gevonden om nog eens rond te kunnen kijken in de omgeving waar ik ben opgegroeid. Waar ik naar mijn idee, op een paar dissonanten na, als kind heel erg gelukkig ben geweest, hoewel ik dat beeld later wel enigszins bijgesteld heb, maar toch, de herinnering aan dat geluksgevoel overheerst. 

Ik had nooit gedacht mij ergens ooit weer zo thuis te voelen als daar op de Veluwe. Er naar terug is voor mij nooit een optie geweest, omdat ik wel inzag dat ik er niet meer zou vinden van wat ik zocht. Ook daar heeft de tijd niet stil gestaan. Maar gaande weg in de week die ik in Loenen verbleef kwam het gevoel naar boven, dat in de loop der jaren alles op zijn plek is gekomen. Dat ik mij al langere tijd gelukkig voel in de omgeving waar ik nu woon.

Met heel veel plezier heb ik de laatste dag dat wij in Loenen waren mij als toerist gedragen en heb ik plaats genomen in de stoomtrein en hebben we een ritje van Loenen, Beekbergen, Apeldoorn en vice versa gemaakt. Deze stoomtrein heb ik als kind echt niet meer zien rijden, maar er reed toen ik daar bij het kanaal woonde, zo af en toe nog wel een goederentrein.

Op zondagmiddag heb ik vaak met mijn vriendinnetje op de spoorrails gelopen. Op zondag reden er geen treinen en bovendien zouden we trein al van ver aan horen komen. Stappend op de bielzen was je zomaar een eind weg. Ergens zou er wel een eindpunt zijn, maar dat was ook nooit ons doel.  Wij waren er gewoon en deden het zo maar voor ons genot.

En dat is iets wat ik als volwassene weer heb moeten leren, omdat ik het was kwijt geraakt. Zo maar iets doen, zonder een doel, puur en alleen voor het genot, ik was er lange tijd niet goed in, maar gelukkig kan ik zeggen dat ik dat weer teruggevonden heb. Ik heb vele foto's gemaakt van de oude stoomtreinen met geen enkel doel. Gewoon, omdat ik ze mooi vond.   

                                    klik

hanscke Zaterdag 09 September 2017 - 3:42 pm | | Standaard

zeven reacties

Sjoerd

Ik kan me daar wel iets bij voorstellen, het wegstoppen van herinneringen. Ik heb het gehad met Egmond aan Zee, Daar ben ik door mijn ouders een aantal malen weggestopt in een vakantiehuis. Vlak voor de dood van mijn vader begon ik te beseffen dat ze dit niet voor mij deden, maar dat mijn vader zijn oorlogverleden en de daarbij opgelopen verwondingen (hij moest een been missen) niet goed kon verwerken. Inmiddels heeft het gevoel voor Egmond aan Zee een andere plek gekregen.

Sjoerd, (URL) - 09-09-’17 19:06
Renesmurf

Geluk is vooral een gevoel, een toestand waar we in geraken willen en dat doet een ieder op zijn manier.

Renesmurf, (URL) - 09-09-’17 21:52
Marjolijn

Fijn dat je zo genoten hebt van deze vakantie…!!

Marjolijn, (URL) - 10-09-’17 07:58
Wieneke

Gewoon dingen doen voor het plezier van het doen en (be)leven in het nu. Als het resultaat ook nog erg leuk is, dan is dat meegenomen maar niet het belangrijkste. Mochten de jongens ook mee in de trein? Wij hebben zo’n traject eens gedaan in Limburg met het miljoenentreintje (ik geloof dat het ding zo heette).

Wieneke, (URL) - 10-09-’17 14:55
ria

Al met al een geslaagde vakantie en daar gaat het toch maar om. Geluk zit vaak in kleine dingen.

ria, (URL) - 10-09-’17 18:40
Rietepietz

Iedereen heeft een andere verwachting van geluk maar meestal zit het inderdaad in kleine dingen, zoals voor jou in deze vakantie.

Rietepietz, (URL) - 10-09-’17 19:07
Mrs. T.

Geluk is volgens mij voor een groot deel tevreden zijn.

Mrs. T., (URL) - 10-09-’17 20:13
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.