SAMEN BRAMEN PLUKKEN


Nee, ik wil het niet, zoals zovelen, hebben over het reclamespotje  van SIRE dat jongens "echt" weer jongens moeten worden en meer moeten ravotten; ook wil ik het niet hebben over het feit dat de NS de transgenders tegemoet wil komen en ons zal gaan toespreken met de aanhef: Beste Reizigers, nee ik wil het hebben over het feit dat ik in het verleden vele misdrijven heb gepleegd, ik heb namelijk vaak bramen geplukt en daarmee heb ik mij bezondigd aan stroperij!

Dat stropen is mij met de paplepel ingegoten. Ik kan mij nog zo goed herinneren dat wij als gezin, gewapend met emmer en broodjes en ranja voor tussen de middag, een hele dag het bos in gingen om bosbessen te plukken en nu lees ik in de krant dat dit strafbaar is en dat de boetes hoog op kunnen lopen tot wel 4100 euro of zelfs een gevangenisstraf van een maand.

Nou zeg! Ter vergoelijking staat er in het artikel vermeld dat Staatsbosbeheer het wildplukken meestal wel door de vingers ziet en het gedoogd wordt als er maar niet meer meegenomen wordt dan wat er in een champignonbakje kan. De bessen zijn namelijk als voedsel voor de dieren bedoeld, dus we moeten ze laten hangen aan de overvolle bramenstruiken.

Bij het lezen van dit artikel schiet mij uiteraard het prachtige nummer uit de midden/eind  jaren zeventig te binnen, Samen Bramen Pukken van Herman van Veen en lijkt dat opeens veel minder romantisch te worden. Ik heb die tekst altijd zo mooi gevonden: Samen bramen plukken, samen schuilen onder een jas, samen lopen door omstandigheden, dat was wat het was; ik zag het als een metafoor voor mijn eerste huwelijk, maar die zienswijze moet ik dus drastisch veranderen. We waren niet die twee hele jonge mensen die tussen de hevige stormen door van die prachtige momenten hadden. Nee, we waren twee boeven die samen op strooptocht waren en zoiets kon dan natuurlijk ook niet goed gaan.

Ik kan er niets aan doen, ik word altijd een beetje lacherig als ik dit soort artikelen lees. Het hoort zo bij de komkommertijd van de zomer. Vooruit, ik haal mijn schouders er maar over op en denk van het zal wel, de zienswijze van anno 2017, bosbessen, bramen en dergelijke moeten in de natuur blijven hangen, we mogen hooguit in een pluktuin onze emmertjes vullen met gekweekt fruit en daarvoor betalen.

Maar mijn mooie metafoor blijf ik houden, dat gedachtengoed is mij veel te dierbaar. En ook de herinneringen vanuit mijn jeugd, het bosbessen plukken stop ik niet weg, daarvoor was het veel te leuk. 

                               klik

hanscke Zondag 30 Juli 2017 - 12:37 pm | | Standaard

zes reacties

Jeanne

Ja, het moet niet gekker worden! Volgens mij blijft er nog genoeg hangen voor de vogels op plekken waar wij niet bij kunnen. Lekker blijven plukken, dus!
Mooie metafoor trouwens!

Jeanne, (URL) - 30-07-’17 16:08
Renesmurf

Ja, ik las het ook, absurd. De natuur was van iedereen, maar nu dus niet meer.

Renesmurf, (URL) - 30-07-’17 22:55
Sjoerd

En gelijk heb je. We worden door de overheid steeds meer betutteld. Vroeger kon je op straat spelen, nu is de straat het bezit van de auto geworden

Sjoerd, (URL) - 31-07-’17 06:42
Marjolijn

Ik las het ook, het moet niet gekker worden…!!

Marjolijn, (URL) - 31-07-’17 07:05
Rietepietz

En toch stond er vroeger in alle openbare plantsoenen een bordje waarop stond “verboden groen en bloemen te plukken en/of te vervoeren.
Met het nummer van het wetsartikel er achter.
Nou zal er niemand vallen over een bescheiden bakje bramen of bosbessen maar sinds we ook veel medelanders hebben met een andere achtergrond zie je soms mensen met grote tassen tussen het groen struinen. Ik heb hier in de straat zelfs wel een iemand gezien die bij buren aan de overkant narcissen stond te plukken en toen ze zag dat ik keek begon ze schijnheilig naar het raam te zwaaien. Even jammer dat ik wist dat de oude dame die er woonde in het ziekenhuis lag.

Rietepietz, (URL) - 31-07-’17 18:46
ria

Het is allemaal te belachelijk voor woorden.

ria, (URL) - 31-07-’17 21:12
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.