VIER DAGEN FEEST

ALGEMEEN


Wat een belevenis, De Nijmeegse Vierdaagse, het was in allerlei opzichten één groot feest. Het is moeilijk om al die indrukken in één blogje samen te vatten en dat ga ik dus ook niet doen. Het eerste blog is een globale de indruk van het geheel en daarna zal ik elke dag in een blogje proberen te vatten. 

Ik heb het dus gehaald, zoals dat heet. Na achttien jaar heb ik voor de achtste keer deze tocht gelopen. Dat had ik een aantal jaren geleden nooit kunnen denken toen ik zoveel problemen met mijn voeten had. Dit had ik toen echt nooit durven dromen.

Een paar dagen voorafgaand aan dit gebeuren schoot weer heel even die vlammende pijn door mijn voet en mijn eerste gedachte was: het zal toch niet... Gelukkig trok de pijn weg en ik kon mijn angst die hierdoor ontstond wat opzij zetten, maar de volgende dag, de maandag, was ik bij het ophalen van de startkaarten er nog steeds niet helemaal van overtuigd dat alles goed zou gaan.

Ik was behoorlijk nerveus, mede omdat er in achttien jaar best wel veel veranderd was. Het hele gebeuren rond start en finish vond niet meer plaats bij De Vereeniging (de schouwburg) maar op De Wedren. Ik keek mijn ogen uit. Het was zo groots geworden! Vroeger was het echt zoeken naar een plekje om na de finish nog een biertje te kunnen drinken. Nu stonden net zoals bij de bierfeesten in Duitsland rijen met aaneen geschakelde picknicktafels en banken met daarboven parasols om enige bescherming tegen de zon te bieden. 

Was er verder nog meer veranderd in die afgelopen jaren? Ja en nee. De eindeloze stoet van mensen die allemaal hetzelfde doel hebben was nog hetzelfde. Wel wordt er door de wandelaars zelf nog amper gezongen of muziek gemaakt. Dat is overgenomen door het publiek langs de kant van de weg. Het aantal militaire orkesten, andere orkestjes en muziekgroepjes waren sterk toegenomen, iets waar ik heel veel van genoten heb, maar er waren ook veel, heel veel grote boxen met dreunende bassen op bijna de gehele route, al dan niet met goedbedoelende dj's met bijna identieke teksten zoals: Steek die handjes in de lucht".  

Vooral binnen de bebouwde kom van de diverse stadjes en dorpen was het één groot feest, nog veel meer dan in mijn herinnering. Maar, en dat was ook een verandering, alle dorpen waren intussentijd wel veel groter geworden door uitbreiding van de bebouwing, waardoor het feestgedruis ook veel langer was. Dit keer heb ik me echt kunnen overgeven aan dat feesten. Als het op een bepaald moment als eens even heel druk was op de route, irriteerde mij dat niet meer zoals in de jaren van weleer. Ik hoefde immers maar dertig en geen vijftig of veertig. Daardoor was er voor mij veel meer ruimte om te genieten.  

En dat heb ik gedaan, genoten met volle teugen. Niet zozeer van de natuur, want daar maak je met zo'n massaal gebeuren niet zoveel van mee, dan kun je beter met zijn tweeën gaan wandelen. Maar ik heb echt genoten van het samenspel tussen wandelaars en publiek, van die interactie met elkaar, want met elkaar hebben we dit tot een groot spektakel kunnen maken. Zonder wandelaars is er geen publiek en zonder publiek krijg je niet deze unieke sfeer. En een ieder mag er van vinden wat ie wil, maar ik vind het een groots gebeuren en ik ben heel blij dat dit, ook in deze tijd, nog plaats kan vinden.

En ik ben zo blij dat ik dit alles weer mee kon maken. Ik wilde dit hele gebeuren zien als een feestje wat ik wilde vieren omdat ik zo blij ben dat ik weer zo goed kan lopen en het is een feest geworden. In alle opzichten!

                                                             klik

hanscke Zondag 23 Juli 2017 - 2:40 pm | | Standaard

zeven reacties

Rietepietz

Gefeliciteerd, niet niks om het bij deze temperatuur vol te houden. Ik herken veel van wat je hier schrijft al heb ik slechts één keer meegelopen. Ooit misschien nog een tweede keer om de kroon op m’n kruisje te verdienen maar voorlopig nog even niet. Je hebt gelijk, de loopt mee voor de sfeer en “het gebeuren” want echt wandelen doe je natuurlijk prettiger in de natuur. En ja, práchtig dat dit nog kan zonder excessen. die bij andere grote evenementen er bij lijken te horen.

Rietepietz, (URL) - 23-07-’17 16:43
Sjoerd

Eerst en vooral een proficiat, ik haal dat niet meer met mijn voeten…. Ik heb respect voor al die mensen die meelopen. Ik heb vroeger 3 maal achter elkaar de Kennedymars gelopen. De eerste keer was ik bijna de laatste die binnen kwam. De laatste keer heb ik er twaalf uur over gedaan. Jammer dat het er voor mij niet meer inzit.

Sjoerd, (URL) - 23-07-’17 18:52
jeanne

Van harte gefeliciteerd. Ik vind het een prestatie! Ik wandel veel, maar ik weet niet of ik het zou kunnen om vier dagen achter elkaar zoveel kilometers te lopen. Wat zal het een voldoening geven. Nu lekker nagenieten! Ik ben benieuwd naar je blogverslagen.

jeanne, (URL) - 23-07-’17 18:57
Renesmurf

Nou, dat is toch fantastisch! Nooit verwacht en toch mogelijk, al scheelde het niet veel. Gelukkig heb je ook wat geluk in je leven.

Renesmurf, (URL) - 23-07-’17 23:49
Marjolijn

Super…. van harte proficiat, met deze overwinning….!
Nu maar lekker uitrusten en nagenieten.

Marjolijn, (URL) - 24-07-’17 07:48
Mrs. T.

Ik word helemaal blij van jouw blijheid! Fijn dat je zo genoten hebt en gefeliciteerd met je prestatie!

Mrs. T., (URL) - 24-07-’17 18:58
ria

Leuk hoor, je hebt genoten en dat was de bedoeling.

ria, (URL) - 24-07-’17 20:22
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.