VOICE EN TEKST


Het begint me zo af en toe wat tegen te staan, het vele geluidsgeweld wat vrijdagsavonds tijdens The Voice over mij uitgestort wordt. Het is zoveel van hetzelfde.

Toen ik Richard Groenendijk deze week in een uitzending bij MAX een liedje van Robert Long hoorde zingen, maakte dat opeens een gevoel van heimwee in mij los. Wat heb ik in het verleden genoten van zijn teksten, maar ook van de muziek er om heen. Het paste zo goed bij elkaar, zijn tekst en muziek, het hoorde gewoon bij elkaar, het vormde een eenheid.

Via you tube heb ik een heel aantal nummers opgezocht en in mijn eentje, gezeten aan mijn tafel heb ik heel stilletjes zitten luisteren. Ik heb genoten, van de teksten, van de melodieën en de muziek, maar ook van de rust die er kennelijk van uit gaat. 

Mogelijk is het mij wat ontgaan, maar naar mijn gevoel is er in deze tijd maar weinig ruimte voor luisterliedjes. Wat zou ik daar blij van worden, als dat zo af en toe tussen het grote vocale geweld ook een plekje zou kunnen krijgen. Het is niet zo dat ik The Voice afschuwelijk vind om naar te kijken, ik vind het heel mooi om te zien met hoeveel plezier de deelnemers zingen, maar in het genre mag wat mij betreft wel iets meer variatie zitten.

Binnenkort ga ik naar een concert van Rufus Wainwright. De veelzijdigheid van deze zanger spreekt mij enorm aan. Zijn teksten zijn weliswaar in het Engels, maar vaak wel mooi. Hij wordt vaak vergeleken met Randy Newman. Elton John heeft hem recentelijk de beste muziekschrijver ooit genoemd. Niet voor niets wordt er van hem gezegd: 'hij staat buiten de tijd, daarom is hij tijdloos'. Toch is hij lang niet bij iedereen bekend. Als ik vertel dat wij begin januari naar Rufus Wainwright gaan, maar dat het dit keer in een klassieke setting zal zijn, dan kom ik maar weinig mensen tegen die weten over wie ik het heb, dat het een singer-songwriter uit Canada is, die tevens verslingerd is aan de opera. 

Voor mij is dat een perfecte combinatie en ik ben dan ook maar wat blij dat ik dit even in een glimp bij DWDD zag. Ik heb onmiddellijk kaarten besteld en ik verheug me er dan ook zeer op om op vier januari in Groningen naar het concert 'Breder dan Klassiek, Amsterdam Sinfonietta & Rufus' te gaan. 

Echt een leuk vooruitzicht om het nieuwe jaar mee te beginnen. 

                                        klik

hanscke Zaterdag 10 December 2016 - 5:03 pm | | Standaard

negen reacties

Rietepietz

Heel typisch dat ik hem niét ken, ik heb n.l. wél twee LP’s van zijn vader Loudon 111 die ook singer songwriter was. je hebt me nieuwsgierig gemaakt naar het repertoire . van zijn zoon.
Grijsgedraaid in de 70 met teksten waarin zijn kinderen vaak voorkwamen.
( las ik nu achteraf) hij had een aparte stem en ook net even andere teksten.
https://youtu.be/j7nIdg-CTQk
Met al die talentenjachten heb ik niet zoveel op ,die kijk ik dus nooit.
Over Robert Long had de VPRO alweer een tijdje geleden een mooie documentair waar ik ademloos naar het zitten kijken en luisteren,

Rietepietz, (URL) - 10-12-’16 21:51
Rietepietz

p.s. ik heb ondertussen even wat muziek van hem gezocht en dat is ánders dan zijn vader maar érrug lekker!

Rietepietz, (URL) - 10-12-’16 22:19
Sjoerd

Robert Long wist het precies te zeggen of te zingen… Ik mag er graag naar luisteren en had destijds ook een LP van hem Vroeger of later of zoiets…

Sjoerd, (URL) - 10-12-’16 22:42
Mirjam Kakelbont

Behalve naar het journaal kijken wij praktisch geen televisie. Daar komt wel verandering in als Roos weer thuis is. Dan bedient zij de afstandsbediening en luisteren wij verplicht mee.
Wat hartstikke leuk dat je het concert geboekt hebt. Jij komt nog eens ergens!
Het zal de leeftijd wel zijn maar op de radio hoor ik ook geen fijne muziek meer…
Luisterrijke groet.

Mirjam Kakelbont, (URL) - 10-12-’16 22:57
Marjolijn

Naar de voice kijk ik nooit, vind er niets aan.
Veel plezier straks met je avondje uit.

Marjolijn, (URL) - 11-12-’16 07:57
Wieneke

Ken je de bijzondere opname van Rufus W met 1500 zangers in Toronto?
Zo mooi als hij het lied Hallelujah van Leonard Cohen zingt….doen maar weinigen hem na.

https://www.youtube.com/watch?v=AGRfJ6-qkr4

Wieneke, (URL) - 11-12-’16 12:02
ria

Dat wordt genieten op 4 januari!
Ik ken hem ook niet, zal straks eens wat luisteren, een linkje was handiger geweest, of zie ik dat over het hoofd..
The vioce kijk ik af en toe, ik vergeet het nog al eens.

ria, (URL) - 11-12-’16 15:46
Rob Alberts

Robert Long haalt lang vervlogen herinneringen bij mij boven.

Vriendelijke groet,

Rob Alberts, (URL) - 11-12-’16 22:52
Renesmurf

RTL en SBS hebben niks met muziek te maken, dat is totaal oninteressant. Vorig jaar zag ik Paul de Leeuw in het theater en daar zong die veel liedjes van Robbert Long, dat is tijdloos.

Renesmurf, (URL) - 12-12-’16 00:20
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.