JENTSJE POPMA


Langzaam maar zeker, of anders gezegd, stukje bij beetje verdwijnt mijn angst om een galerie te bezoeken. Een aantal weken geleden las ik in de krant dat er in het plaatsje De Wilgen bij Drachten in Galerie Buitengewoon een expositie was waar wat werken van de schilder Jentsje Popma te zien zouden zijn. Ik nam mij onmiddellijk voor om daar heen te gaan en ik beloofde mijzelf plechtig om het nu eens niet bij goede voornemens te laten. 

Wij hebben al geruime tijd een verjaardagskalender van deze schilder in ons toilet hangen. Hoe ik er ooit aangekomen ben weet ik niet meer. Lang voor de aanschaf, dus voor ik weet had van het bestaan van deze man heb ik zelf een een aquarel gemaakt, het was in de tijd dat ik onderbehandeling was voor een depressie en ik had toen het advies gekregen om eens iets met verf te gaan doen. Het hoefde echt niets voor te stellen wat ik maakte, als ik maar lekker bezig was..

Nu is het voor mij heel moeilijk om met iets bezig te zijn wat niets hoeft te worden, dus al doende ontstond toch deze dijk met al die hekken. En toen het klaar was, was het voor mij heel symbolisch. Het drukte uit zoals ik mij voelde. Ik was zo moe en ik moest nog over zoveel hekken heen om eindelijk in het dorpje te komen waar mijn thuis zou zijn. Hoewel ik best plezier gehad heb in het maken van dit, is het er nooit van gekomen om verder te gaan met zelf iets te schilderen. 

Bij het zien van de foto in de krant bij het bijbehorende artikel waarin de expositie aangekondigd werd, was ik, naast het feit dat ik so wie so al gecharmeerd was van deze schilder, helemaal geraakt.

Vanmiddag heb ik de expositie dus gezien en wat ik niet voor mogelijk had gehouden, ik heb een heel leuk gesprek met de galeriehoudster kunnen voeren. Eindelijk kan ik de gêne van het niet bekend zijn met kunst wat van mij afzetten en steeds vaker blijkt, dat doordat ik mij er van tijd tot tijd echt in verdiep, het ook steeds meer voor mij gaat leven, maar dat niet alleeen, ik kan ook steeds beter woorden vinden om duidelijk te maken wat mij wel of juist niet aanspreekt.

Naast de herkenning van het onderwerp "de dijk met hek" werd ik mij ook bewust van het feit dat ik echt vrede heb gesloten met het landschap van het kale en vlakke noorden van Friesland. Ik ben door de loop der jaren echt gaan houden van de groene vlakken met daarboven de blauwe lucht en de witte wolken terwijl ik in het begin dat ik hier woonde zo verschrikkelijk de bossen van de Veluwe en de bomen van de Achterhoek miste. 

Men is druk bezig om te promoten dat er een grote expositie van deze 95 jarige schilder gerealiseerd moet gaan worden in het Fries Museum.  Ik hoop het van ganser harte en ik ga dan ook zeker weer kijken en ik hoop dat er dan ook veel werk van tijdgenoten van hem te zien zijn, want de paar doeken van de overige exposanten waren ook zeker de moeite waard.  

                                     klik

hanscke Zondag 22 Mei 2016 - 7:42 pm | | Standaard

acht reacties

Renesmurf

Ja, je hoeft geen kenner te zijn om er toch meer van te weten te komen, lijkt mij. Gene is nergens goed voor, lekker genieten, want het leven is toch al zo kort.

Renesmurf, (URL) - 22-05-’16 22:36
Sjoerd

Vreemd, eenzelfde gevoel bekroop mij enkele jaren terug toen een van mijn virtuele vrienden samen met anderen een expositie had in Brunssum. Ik werd even een van hen… Opgenomen in de kring.

Sjoerd, (URL) - 22-05-’16 22:37
ria

Ik weet er ook niets van maar je weet toch welwat je mooi vindt of niet. Jentsje ken ik ook niet maar zijn schilderij vind ikook erg mooi. Je hebt het weer mooi overdacht zo.

ria, (URL) - 23-05-’16 13:15
Marjolijn

Ik zie wel wat ik mooi vind of niet.
Maar verder weet ik er niet veel van.

Marjolijn, (URL) - 23-05-’16 17:17
Rietepietz

Er is voor een galeriehouder niets leuker dan mensen die weinig van kunst weten er iets over te vertellen, ik snap de gene dus niet.
Ik weet weinig van kunst maar kom met enige regelmaat in een galerie wanneer een nichtje van me exposeert. Het enige dat dodelijk is is “doen alsof je er alles vanaf weet” terwijl dat niet zo is.

Rietepietz, (URL) - 23-05-’16 19:21
plato

Ik vind dat schilderij van jou ook erg treffend. Al die hekken, al die dilemma’s, mooi uitgebeeld. Fijn dat je nu van je angst af bent. ‘t Is echt leuk om af en toe te kijken hoe mooi en expressief anderen kunnen zijn. En misschien brengt het je wel op het idee zelf weer eens een kwastje te gaan pakken. Wie weet hoe leuk dat nog gaat worden.

plato, (URL) - 24-05-’16 18:40
Wieneke

Ik ben het geheel met Rietepietz eens. Het is juist ontzettend leuk voor een galerie-eigenaar om een ‘ blanco mens’ voor zich te hebben. Die hautaine kunstkenners gaan ook bar vervelen, hoor.
Mooi dat je toch wat hebt gehad aan je hekjes schilderij. Alles wat je helpt in zware tijden is mooi meegenomen, vind ik.

Wieneke, (URL) - 25-05-’16 10:06
Mirjam Kakelbont

Als ik niet beter had geweten of je blog niet had gelezen, had ik echt gedacht dat het schilderij van de hekken door de kunstenaar Popma was gemaakt. Dat meen ik echt, want ik doe niet aan witte voetjes.
Mooi, zoals je het nu symbolisch kunt zien.
Lieve groet

Mirjam Kakelbont, (URL) - 28-05-’16 21:44
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.