DE KNIKKERS


 Vreemd, want hoewel ik mij niet echt heel erg verdiep in de FIFAvoetbalperikelen, het ergert mij namelijk mateloos dat daar zoveel onzichtbare belangen de hoofdrol spelen, heb ik het toch zien aankomen dat heer Blatter zou opstappen. Even had ik de hoop dat hierdoor het één en ander recht getrokken zou kunnen worden waardoor het belang van de voetbalsport weer het hoofddoel zou gaan worden, maar helaas, na via de media her en der wat uitleg gekregen te hebben heb ik die hoop al snel weer laten varen.

Het is een corrupt zooitje en dat zal het wel blijven ook. Iedere keer kwam het spreekwoord van het spel en de knikkers in mijn gedachten en daarom heb ik dat maar even opgezocht. Bij het voetbal lijkt het alleen maar om persoonlijk voordeel te gaan.

  1. het is niet om de knikkers maar om het recht van het spel (=het is niet voor persoonlijk voordeel, maar omwille van de rechtvaardigheid


Op de één of andere manier heeft het woord knikkers zich in mijn hoofd vastgezet, want van tijd tot tijd komt dat woord bij mij bovendrijven. Bijvoorbeeld, toen ik afgelopen zaterdag met de ladies van de Red Hat Society een spelletje Pitch en Putt ging doen. (Au, ja ik heb wel meegedaan, ondanks mijn pijnlijke derrière, de ladies waren zo aardig voor mij om de balletjes te plaatsen en weer op te rapen) Tijdens dit spel kreeg ik inderdaad associaties met het spelletje knikkeren van vroeger. 

Gisteravond zag ik via de tv een heel mooi youtubefilmpje van een knikkerbaan. Deze was gebouwd door een autistisch iemand, zo werd vermeld. Waarom vermeld moest worden dat deze 32 jarige man autistisch is weet ik niet. Het is een prachtig spektakel om naar te kijken; in mijn ogen net zo boeiend als de omvallende domineestenen en de mensen die hier mee bezig zijn, worden toch ook niet aangeduid als autisten. Met die aanduiding, lijkt het namelijk net of het om een simpele persoon gaat, maar toen ik het één en ander opzocht blijkt hij al veel vaker met zijn knikkerbanen aan de weg getimmerd te hebben.


Maar of dit nog niet genoeg was, las ik vanmorgen in de krant over een heuse landelijke knikkerwedstrijd. In Heerenveen was er op woensdagmiddag een voorronde geweest en op 20 juni zal in Amersfoort Dierenpark de landelijke finale plaats vinden. Voor wie het wil nalezen: www.nkknikkeren.nl

Dit alles deed mij opeens heel erg verlangen naar mijn eigen knikkerbord. Ooit hadden wij een heel oud knikkerbord, maar omdat dat ding  te krakkemikkig werd, heeft mijn vader een prachtig knikkerbord voor mij (ons, het gezin) gemaakt. Er scheen ergens een mooie bouwtekening in omloop te zijn en van mooie triplexplaten heeft hij echt een geweldig exemplaar gemaakt. Ik heb (wij, vooral mijn moeder en ik hebben) er heel veel mee gespeeld. Wat zou ik dat knikkerbord nog graag gehad willen hebben.

Mijn vader heeft mij, toen ik er naar vroeg, dat was niet zo lang voordat hij gestorven is, kunnen vertellen aan wie het knikkerbord gegeven is. Nu ik weet waar het knikkerbord gebleven is, geeft mij dat wel rust, maar ik zou er best wat voor over hebben om weer zo'n soort knikkerbord in mijn bezit te krijgen. De kleindochters zijn misschien al wel weer net ietsjes te oud voor dat spel, maar wat zou er op tegen zijn om zo af en toe zelf nog eens even met het knikkerbord te spelen. Rollende knikkers, het blijft mij altijd boeien en in dat geval gaat het mij wel terdege om de knikkers.

 
 

hanscke Donderdag 04 Juni 2015 - 9:51 pm | | Standaard

zeven reacties

ria

Ja, soms ga je met je gedachten van het een naar het ander. Een knikkerbord heb ik nooit gehad, wel knikkerzakjes, met knikkers
Fijn dat het al wat beter gaat met je bibs.

ria, (URL) - 05-06-’15 08:48
Rietepietz

De FIFA zaak ligt eigenlijk heel simpel, ondanks de al jaren circulerende berichten , de huidige arrestaties en bewijzen voor corruptie, werd tóch Blatter met een grote meerderheid herkozen. Dat kán alleen maar betekenen dat “ die grote meerderheid kiest voor iemand die om te kopen is omdat zij zélf omkopers zijn” ! Die landen zijn niet zo gek op “onkreukbaarheid“en zullen dus ook bij de opvolging van Blatter op zoek gaan naar wéér een “maatje”!
Het knikkerfilmpje zag ik toevallig al op TV en de toevoeging dat de man een autist is misschien bedoelt als opwaardering maar eigenlijk doet het het tegendeel. Autisten zijn immers vaak eenzijdige uitblinkers in bepaalde vaardigheden .

Rietepietz, (URL) - 05-06-’15 08:57
Hanny

De FIFA stinkt momenteel aan alle kanten. Een ‘gewone’ volkssport is volkomen verkracht door alle corruptie eromheen.
Geweldig dat filmpje. Je zou er uren naar kunnen kijken.

Hanny, (URL) - 05-06-’15 10:24
Sjoerd

Balletjes zijn rond, knikkers ook. Dat men iemand van die leeftijd en met die achtergrond nog kan herverkiezen snap ik sowieso al niet. Knikkeren heb ik nooit gedaan en ik kan me moeilijk een voorstelling van een knikkerbord maken. Dadelijk eens even op gaan googelen

Sjoerd, (URL) - 05-06-’15 11:56
Marjolijn

Leuk, het knikkerfilmpje zag ik al bij Jinek.
Tja, en de FIFA niet te volgen, daar zou eens goed de schrobbezem heen moeten.

Op naar een mooi weekend.

Marjolijn, (URL) - 05-06-’15 18:03
Renesmurf

Ja, voetbal is altijd groot nieuws dat geen nieuws is, tenminste niet voor mij, maar wel voor de jaaroverzichten en toekomstige quizvragen.
Ik heb overigens knikkers aan de huiskamermuur hangen.

Renesmurf, (URL) - 05-06-’15 23:13
Desire

Ja, een heuse landelijke knikkerwedstrijd. Onze (voor)ouders deden vroeger als kind niet anders :-)

Desire, (URL) - 07-06-’15 20:38
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.