PISSIG


Achteraf heb ik het vanaf het begin goed ingeschat. Ik vond het maar een vreemde vertoning, die demonstraties voor de rechtstaat en vrijheid van meningsuiting daags na de aanslag in Parijs. En steeds meer mensen komen er van terug dat zij zo vol overgave en luid roepend meegedaan hebben aan die diverse demonstraties. Een gemeenteraadslid uit Alblasserdam baalt er stevig van toen hij er achter kwam wat hij eigenlijk gescandeerd had. Het feit dat hij geen Frans spreekt verschoont hem niet van zijn daad, dacht ik pissig toen ik het artikeltje in de krant las. Een echte meeloper dus.

Dat het hele gebeuren een grote impact heeft lijdt geen twijfel, maar het heeft meerdere kanten zoals nu steeds meer blijkt en belicht wordt. (ik blijf overigens wel van mening dat deze terreurdaden nooit plaats hadden mogen vinden) Ik heb met heel veel interesse naar de uitzending Jouw vrijheid Mijn vrijheid gekeken. Daar werd eindelijk eens ingegaan op de achtergronden van deze aanslag, iets wat ik de eerste dagen na de aanslag totaal gemist heb. Ik begrijp iets meer van wat sommige cartoonisten drijft, maar ik heb (en dat had ik gevoelsmatig al) ook begrip voor de mensen die zich door de cartoons beledigd voelen.

Maar dit alles is niet de reden waarom dit blogje de titel pissig meegekregen heeft. Een krant bevat namelijk ook wel leuke stukjes. Ik las namelijk in die zelfde krant een artikeltje dat Duitse mannen niet hoeven te gaan zitten tijdens het plassen. Daar heeft zelfs een Duitse rechtbank aan te pas moeten komen om dit te bevestigen. Een huisbaas had deze zaak aangespannen om een borgsom van drie duizend euro te kunnen inhouden omdat een huurder met zijn urine een marmeren vloer zou hebben beschadigd. 

Er schijnt in Duitsland een hele discussie gaande te zijn over het staand of zittend plassen. Op sommige toiletten geeft een rood verkeersbord aan dat mannen niet mogen blijven staan. (en wie controleert dat dan, dacht ik geamuseerd)

Kijk. als ik nu cartoonist was, dan wist ik het wel, dan had ik met deze berichtgeving een prachtig onderwerp te pakken. Maar ach cartoons tekenen kan ik niet, dat laat ik maar aan de vakmensen over. Maar ook vakmensen moeten zich soms afvragen waar hun grenzen liggen......Ik probeer op mijn manier in dit blogje de ernst en de luchtigheid wat met elkaar te verweven en zodoende kwam bij mij deze titel bovendrijven.

                                            klik

Als illustratie heb ik, hoe toepasselijk, voor de pissebed en de pisseblom gekozen

hanscke Zaterdag 24 Januari 2015 - 3:09 pm | | Standaard

tien reacties

Renesmurf

Ja, het is men niet altijd duidelijk waar men mee bezig is.

Maar natuurlijk ben ik tegen aanslagen, en daar waren die demonstraties ook voor bedoeld.
Maar wie de taal niet kent is dom als die dan een bord omhoog houdt. En spijt, komt altijd na de daad.

Renesmurf, (URL) - 24-01-’15 17:36
Marjolijn

Mooi geschreven Hanscke over alles wat je bezig houdt.
Geweld kan en mag nooit goed zijn om iets duidelijk te maken, daar gaat men duidelijk een dikke grens mee over.

Marjolijn, (URL) - 24-01-’15 19:11
Jeanne

Goed gelukt de combinatie van luchtigheid en ernst. Ik onderschrijf het helemaal!!

Jeanne, (URL) - 24-01-’15 19:37
Mirjam Kakelbont

Echt een belachelijke regel om het recht te hebben om staand te mogen plassen. Als rechter had ik er de verplichting achteraan gegeven: elke man na gebruik van het toilet het vloertje dweilen. Hè, laat ik me toch weer even meeslepen ;-)
Vaak laten mensen zich meeslepen door hun emoties en komt pas later de ontnuchtering. Dwars zijn heeft zo zijn voordelen…
Liefs Kakel

Mirjam Kakelbont, (URL) - 24-01-’15 21:58
Sjoerd

Geweld is nooit goed te praten, maar men moet wel weten waar men mee bezig is. Ik heb me er niet over uitgelaten, ook niet in de dagen erna. Maar goed, ik zweer dan ook bij urinoirs….

Sjoerd, (URL) - 25-01-’15 00:19
Hanny

Dat men verontwaardigd is en was over die belachelijke moorden, is te begrijpen. Dat moet stoppen. Als men eerst maar eens naar elkaar luistert. En als men eerst elkaar maar eens niet beledigt. Vrijheid van meningsuiting (gesproken of getekend) betekent niet dat je elkaar mag beledigen. Je moet elkaar in zijn/haar waarde laten.
En mannen kunnen hun waarde best wel behouden als ze zittend plassen. Scheelt een hoop gedweil (dat meestal nog steeds door vrouwen wordt gedaan).

Hanny, (URL) - 25-01-’15 01:31
Margo

Ik begrijp niet dat mannen persé staand willen plassen. Vinden ze het leuk om te kijken hoeveel er daadwerkelijk in de pot belandt, of willen ze kijken hoe ver ze van de pot kunnen staan om toch nog met een mooie boog (het meeste) in de pot te doen belanden? Ik weet zeker als mannen de boel moesten schoonhouden (kennelijk doen ze dat nooit) ze gingen zitten.

Margo, (URL) - 25-01-’15 02:44
Desire

Je kunt er niet om heen, terreuraanslagen brengen veel commotie teweeg, op welke manier dan ook. En ik pleit ervoor dat mannen alleen maar zittend mogen plassen. Het zou een enorme schoonmaakklus schelen :-)

Desire, (URL) - 25-01-’15 14:21
Ximaar

Zoals je misschien gelezen hebt, heb ik ook m’n bedenkingen bij de ellende in Parijs, maar een deel van mijn punten zag ik niet terug in dat programma over vrijheid. Er waren meer aanslagen, die niets met die cartoonmakers vandoen hadden. Toch heb ik nog niet zoies van ziejewel. Daar hou ik niet van, maar ik vind het er ook nog te vroeg voor. Eigenlijk was dat ook het grootste probleem. Iedereen wilde er iets over zeggen, maar niemand heeft tegenwoordig meer de tijd om onderzoeken van de politie of goede journalisten af te wachten. Direct uiten via Facebook of Twitter is belangrijker dan zich goed informeren.

Over de WC is simpel. Dat gaat niemand wat aan. Ook een vorm van plasvrijheid.
https://simondemeulemeester.files.wordpress.com/2010/11/dirkjan2.jpg
Los daarvan moet iedereen de WC schoon achterlaten. Dan heb je dit soort discussies niet. In dit geval was het de zoveelste truc van een Duitse huisbaas om moeilijk te doen en zo de bormsom in te houden. Goed dat een rechter daar niet intuint.

Ximaar, (URL) - 25-01-’15 14:46
Rob Alberts

Op een van mijn vorige scholen werden de toiletrollen regelmatig in de fik gestoken. Lastig en vervelend, maar niet met camera’s op te lossen.
Het onredelijke geweld in Parijs is ook niet met camera’s op te lossen.

Ik ben meer van de vrolijke plaatjes, alleen ik teken zo slecht.

Een luchtige toon schuift vaak veel ongenoegen weg.
Ik sluit mij bij jou aan.

Vrolijke groet,

Rob Alberts, (URL) - 25-01-’15 17:24
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.