DE TIJD IS ZOEK


Soms vraag je je af waar de tijd blijft. Vandaag is het al weer negenendertig jaar geleden, dat ik mijn zoon ter wereld bracht. Het is voor mij bijna onvoorstelbaar. En toch, ik merk wel dat er steeds meer jaren komen tussen nu en de dag van zijn geboorte. Vanmorgen, toen ik hem sprak, kon ik dat ook heel mooi aan hem uitleggen.

Toen hij zeven jaar of elf jaar of nog iets ouder werd, kon ik mij nog heel veel herinneren van hoe we zijn verjaardagen gevierd hadden en hoe zijn leven er tot dan toe had uitgezien. Nu vele jaren later denk ik veel meer in klonters, in de vorm van peuter, of kleuter, basisschoolkind, tiener, twintiger enzv. en zijn er veel minder afzonderlijke details.

Omdat wij dit jaar al heel tijdig met vakantie zijn geweest, zijn we vandaag thuis, iets wat in jaren niet is gebeurd. Maar helaas, nu is zoonlief zelf niet aanwezig. Hij viert zijn verjaardag bij dochter Nina. Ik hoop dat zij een mooie tekening voor hem heeft gemaakt, want dat is het liefste wat hij vandaag als cadeau zou willen krijgen.

Ik was vanmorgen al bijtijds wakker, maar het was nog te vroeg om op te staan. Omdat de tijd maar langzaam verstreek, begon ik na te denken over een blogje wat ik zou willen schrijven. Ik ging in mijn gedachten de onderwerpen na waarover ik nog zou willen schrijven en zo kwam ik terecht bij de tijd. 

In de week dat wij in Zeeland waren verloor ik als het ware de tijd, dat wil zeggen, ik verloor mijn horloge. Achteraf hoorde ik van P., we waren in Brouwershaven, dat hij iemand die achter ons liep had horen zeggen; kijk daar ligt ook zo maar een horloge, niet wetend, dat het de mijne was, want ik miste hem pas, toen we al weer een eindje buiten het dorp waren. He een lege pols. Gelukkig was het maar een ouwetje met een sticker achterop de wijzerplaat, omdat ik allergisch ben voor bepaalde metalen. Omdat ik het toch wel vervelend vind om geen tijd bij me te hebben, kochten we in Zierikzee een zo'n goedkoop mogelijk exemplaar. Mooi hoefde het niet te zijn, maar ik verbaasde mij wel over het formaat. Ook deze achterkant moest ik even van een pleister voorzien.

Een paar dagen nadat we uit Zeeland teruggekeerd waren zijn we naar de juwelier gestapt waar ik een nieuw horloge heb uitgezocht, één welke huidvriendelijk is en geen klachten zal gaan veroorzaken. Opnieuw was ik verbaasd dat het in deze tijd mode schijnt te zijn dat het om flinke uurwerken gaat. Het is in de afgelopen tijd een aantal malen voorgekomen dat ik het horloge associeerde met het horloge van mijn vader, hij had namelijk een zelfde sluiting. Ik heb er erg aan moeten wennen dat als ik het zag, dat het echt om mijn pols en om mijn klokje gaat. Maar goed, ik ben hiermee dus weer helemaal bij de tijd.  

                                        klik

hanscke Zaterdag 26 Juli 2014 - 12:23 pm | | Standaard

zeven reacties

Marjolijn

Proficiat met de jarige zoon…!
Fijn weer mooi bij de tijd.
Ja, het zijn nu allemaal flinke knollen om het zo maar te zeggen.
Ik heb ook lang moeten zoeken voor een platte en niet zo’n grote,
Fijn weekend.

Marjolijn, (URL) - 26-07-’14 18:50
Sjoerd

Dat is toevallig, wij liepen vandaag door Roermond en het viel mij op dat er nog maar weinig mensen zijn die een horloge dragen. Ikzelf en mijn vrouw dragen al jaren geen horloge meer. Ik heb mijn mobieltje om naar de tijd te kijken.
Nog proficiat met je zoon, hier worden ze ook steeds ouder.

Sjoerd, (URL) - 26-07-’14 19:35
rietepietz

Gefeliciteerd met de jarige zoon en ja, dat is het lot van alle zomerjarigen, altijd schipperen wanneer je het kunt vieren.
Ik heb m’n verjaardag vieren om die reden al lang geleden al lang geschaft !
Met vlagen doei ik het tijden zónder horloge en het verbaast me dan altijd hoe snel je daar weer aan gewend bent en vrijwel nauwkeurig tóch de tijd weet!

rietepietz, (URL) - 27-07-’14 14:12
Rob Alberts

Eerst liep ik trots met het polshorloge van mijn vader.
Daarna heb ik dat horloge aan een ketting gedragen.

Door een inbraak is dit horloge verdwenen.

Nu draag ik alleen een klein ouderwets mobieltje waar ik zo nodig de tijd van aflees.

Het ingebouwde wekkeralarm maakt mij nog steeds ‘s morgens wakker.

Vriendelijke groet,

Rob Alberts, (URL) - 27-07-’14 21:46
Rob Alberts

Hoe is verder de verjaardag geworden?

En natuurlijk mijn felicitaties voor jullie en je zoon.

Feliciterende groet,

Rob Alberts, (URL) - 27-07-’14 21:48
Petr@

Gefeliciteerd met je zoon!
Ja de tijd vliegt voorbij, het lijkt wel of het steeds harder gaat ;-)
Ja tegenwoordig is het flink zoeken naar een normaal dameshorloge, ik houd ook niet van die grote dingen.

Petr@, (URL) - 29-07-’14 10:09
Desire

Gefeliciteerd met zoon! Inderdaad, time flies … daar heb je geeneens een horloge voor nodig ;-)

Desire, (URL) - 29-07-’14 16:56
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.