BESPREEKGEVALLEN


Het is weer de tijd van examens en voortgangsvergaderingen. Het zal voor mij waarschijnlijk de laatste keer zijn. En opeens moest ik zomaar aan haar denken. Het was in mijn begintijd. 

Zij had het net niet gehaald. Met een onvoldoende te veel of met één punt te weinig om naar het tweede jaar te kunnen, het is maar hoe je het bekijkt, was ze een bespreekgeval geworden. Tijdens de rapportenvergadering had ik een felle strijd geleverd om dit meisje het voordeel van de twijfel te gunnen en haar voorwaardelijk toe te laten in het tweede jaar. Onder mijn collega's had ik een paar medestanders, maar ook een paar tegenstanders. Eén van hen was zeer wettisch ingesteld, hij wilde zich per sé aan de afgesproken normering houden.

Ik was en ben zelf meer een voorstander van het geloof in het groeimodel. Juist het krijgen van een kans zou een stimulans kunnen zijn en in mijn ogen had dit meisje keihard deze kans nodig. Vooral in de laatste maanden was ze enorm bijgedraaid. Deze verschrikkelijk negatieve punker, die echt overal tegenaan schopte was veranderd. Ze was weliswaar de punk trouw gebleven, het haar stond nog in een hanekam rechtop, de Schotse ruiten, de veiligheidsspelden, de rammelende kettingen en de kistjes als schoenen waren nog volop aanwezig, maar het meisje had naast het vele argumenteren ook leren luisteren, waardoor een echt gesprek mogelijk was geworden. In de afgelopen tijd had ik zelfs gezien dat ze warempel ook kon lachen.

De discussie tussen hem en mij verliep nogal fel en hier en daar werd er onderhuids op de man (lees vrouw) gespeeld. Om definitief de knoop door te kunnen hakken stelde de voorzitter voor om het besluit in stemming te brengen. Helaas kreeg het voorstel net één stem te weinig om het meisje door te kunnen laten gaan. De meningen waren dus zeer verdeeld. Na afloop van de vergadering zei een collega tegen mij, dat de stemming vast anders had uitgepakt als het om een meisje was gegaan, lieflijk en keurig netjes gekleed. Het oog en de voorkeur doen in zo'n situatie ook nog wel eens wat. 

Deze leerling is afgehaakt en aan de zwerf gegaan. Ik had al zo'n vermoeden dat dit zou gaan gebeuren en ik had dat graag willen voorkomen. Wat er verder van haar geworden is weet ik niet. Ik hoop dat ze haar draai in het leven toch gevonden zal hebben.

Bespreekgevallen zijn heel vaak niet leuk. Hoewel in de loop der jaren het onderwijssysteem in het MBO zodanig veranderd is waarbij rapportenvergaderingen met harde criteria vervangen zijn door voortgangsvergaderingen met veel minder harde eisen, komt het toch ook voor dat er in deze tijd weer beslissingen genomen moeten worden of een deelnemer, zoas de leerling tegenwoordig wordt genoemd, wel of niet verder kan.

En net als in het begin van mijn loopbaan ben ik het niet altijd eens met wat er gebeurt. Wat dat betreft ben ik in al die jaren niet zo heel veel veranderd. Maar ach wie ben ik? Ik ben (was) ook maar een klein radertje in het grote geheel. Als mijn radertje aan het eind van dit jaar stopt, zal de grote machine gewoon door blijven draaien. Ook dan zullen er weer bespreekgevallen zijn. Dat gaat gewoon door. Het hoort er bij.

                                            klik

hanscke Donderdag 20 Juni 2013 - 5:49 pm | | Standaard

negen reacties

Laurent

Dat is geen leuke manier van achteraf gelijkkrijgen, als zo’n meisje dan inderdaad afhaakt. Lijkt me moeilijk te verkroppen zeg.

Laurent, (URL) - 20-06-’13 22:26
Renesmurf

Ik neem aan dat je het allemaal zo onbevoordeeld mogelijk schrijft en zo.
Maar bespreekgevallen, tja, natuurlijk moet er kunnen worden gewikt en gewogen bij twijfels, en natuurlijk moeten ze door.

Helaas, soms lukt dat niet, vervelend.

Renesmurf, (URL) - 20-06-’13 23:58
Petr@

Wat jammer voor het meisje dat ze niet door kon.
Wie weet hoe anders het dan was afgelopen met haar.
Dat zijn de buikpijnherinneringen voor jou.

Petr@, (URL) - 21-06-’13 09:57
Janny

Ja jammer…dat moet wel eens frustrerend zijn geweest. Veel van mijn vriendinnen zitten in het onderwijs en ik hoor deze verhalen dus ook wel.
Soms vanaf de éne, soms vanaf de ándere kant bekeken.
Hopelijk kijk je wel met plezier terug op je onderwijsperiode!
Janny

Janny, (URL) - 21-06-’13 12:17
Desire

In ieder geval zie jij in dat het krijgen van een kans ook een stimulans zou kunnen zijn voor jonge leerlingen, echt jammer dat de ‘punker’ een stem tekort kwam.
Ook mijn oudste was een bespreekgeval (wat een woord) op het vmbo. Hij had voldoende punten om door te kunnen stromen naar de havo. Maar ‘ze’ besloten om hem niet door te laten gaan. Omdat ze vonden dat hij het niveau van de havo niet had. Oudste was er kapot van. Na zijn slagen voor het vmbo is hij alsnog naar de havo gegaan, onlangs is hij daarvoor geslaagd. Gewoon, omdat het een doorzetter is. Nu heeft hij de neiging om met zijn cijferlijst naar die toenmalige vmbo-school te gaan … zie je wel?!

Desire, (URL) - 21-06-’13 14:26
rietepietz

Normen zijn mooi, maar natúúrlijk is een menselijke maat nodig om in te kunnen springen in“het waarom” van de twijfel!
Soms spelen huiselijk omstandigheden een rol , ziekte in een eerder jaar kan nog lang door dreunen en alleen een leerkracht die het kind goed kent kan dan beoordelen of het kind een kans nodig heeft .
Het is natuurlijk maar de vraag of jouw punkertje het gehaald zou hebben maar ook ik denk, aan de hand van wat jij zegt, dat ze die kans had moeten krijgen.

rietepietz, (URL) - 21-06-’13 16:23
Marjolijn

Jammer dat het meisje toen geen kans kreeg.
Hopelijk heeft ze toch haar weg nog kunnen vinden.

Marjolijn, (URL) - 21-06-’13 18:25
Mirjam Kakelbont

Zó jammer dat ze die ene extra kans niet gekregen heeft….Het had haar wellicht aan een diploma geholpen. Je kunt trots zijn op jezelf dat je het voor haar hebt opgenomen, maar dat het met een wrange smaak is kan ik me voorstellen.

Mirjam Kakelbont, (URL) - 22-06-’13 16:34
plato

Je bent dus meer iemand van het gevoel en wat minder van de regeltjes. Helaas leven we in een wereld waarin intuïtie en geloof in mensen minder telt, ook minder meetbaar is. Dan kiest men de makkelijke weg die nooit kan leiden tot verwijten. Jammer. Goed stuk, ik kan me voorstellen dat je er nog vaak aan denkt, die net niet gevallen.

plato, - 26-06-’13 17:31
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.