BRETELS


Zo af en toe zie ik wel eens iemand lopen en dan schud ik in mijn eigen beleving maar even met het hoofd. Waar is dat nu voor nodig, bretels aan een broek doen en ze dan  laten hangen. Een vreemd modeverschijnsel.

Een beetje research heeft mij geleerd dat ik dit moet zien als  het dragen van een sieraad. Dat wist ik nog niet. Tevens nam ik met verbazing kennis van het feit, dat in 2008 het dragen van hangende bretels toen ook al een tijdje in de mode is geweest.

Op deze site  http://partyflock.nl/topic/995421:Loshangende_Bretels_in_2008_Nog_Hip_Of_Passe.html was het zelfs tot een forumonderwerp gemaakt. Ergens ver weg begon het mij wat te dagen. Toenterijd hebben mijn leerlingen dat niet in grote getale gedaan.

En nu lijkt het verschijnsel opeens weer de kop op te steken. Ik heb al meerder leerlingen met die dingen zien lopen. Ik vraag mij dus af, of 'hangende bretels' dragen misschien weer even is afgestoft. Het kan toch niet zo zijn dat wij in het noorden echt vijf jaar achterlopen?

Ach ja, ik weet, alles komt van tijd tot weer terug, al duurt het soms even. Neem de presentatrice van het eurosongfestival. Zij droeg haar haar als een heuse suikerspin. Zóóó jaren vijftig.

Ach dat is eigenlijk wel een grappige kant aan het ouder worden. Keer op keer zie ik hoe het modebeeld verandert. Voor de jonge generatie is het echt nieuw, maar voor mij, oudere lijkt het steeds meer een herhaling van zetten te worden, waarbij het ene wat sneller herhaald wordt dan het andere. Neem dat opgestoken haar, die suikerspin bijvoorbeeld, dat heeft wel heel erg lang geduurd voor we die weer terugkregen.

                                              klik

hanscke Maandag 20 Mei 2013 - 8:19 pm | | Standaard

veertien reacties

Mirjam Kakelbont

Eigenlijk is de hele mode een herhaling van zetten. Puntkragen, schoudervullingen, skinny jeans, olifantenpijpen…een mens wordt er moe van om alles bij te houden. Tenzij je een modefreak. Ik heb ergens gelezen dat je zelfs een studie kunt volgen die gespecialiseerd is in spijkerbroeken. Met of zonder bretels stond er niet bij ;-)

Mirjam Kakelbont, (URL) - 20-05-’13 21:23
Annemarie

Ik denk dat er zeker herhaling is, maar wel met een vernieuwing erbij!

Annemarie, (URL) - 20-05-’13 22:12
Renesmurf

In het Gronings noemen we ze hupzelen. Ja, en de presentator van Lingo mocht ze niet meer dragen van de VARA, absurd he. Jasjes pasten beter.
Ik heb dus geen hupzelen, wel een riem.

Renesmurf, (URL) - 20-05-’13 22:40
Marjolijn

Herhalingen komen in alles voort, maar enigzins met een vernieuwende tuch.

Marjolijn, (URL) - 21-05-’13 05:07
Janny

Zelfs mijn kleinzoontje van 7 maanden heeft ze aan zijn broekje! Absurd! Maar dat zeg ik als wijze oma dus niet:-) Ik doe ze alleen af als hij bij mij is en knoop ze weer vast als pap hem komt halen, hi, hi.
Overigens was dat kapsel van de presentatrice waarschijnlijk als statement bedoeld, want het is een heel bekende cabaretière die graag “gekke” kleding draagt, las ik.
En ja… ook ik heb al veel modes zie komen en gaan en altijd zit er wel wat bekends bij.

Janny, (URL) - 21-05-’13 10:41
ria

Ik vind het ook raar. Het is er toch alweer een tijdje hoor, het zal wel niet lang meer duren denk ik.

ria, (URL) - 21-05-’13 10:55
Petr@

Hoi Hanscke.
Wij waren dit Pinksterweekend een weekendje uit in Drenthe, wij hebben daar ook enkele Pinkstermarkten bezocht en het viel mij ook op dat er afhangende bretels werden gedragen. Hier in het westen heb ik dat eerlijk gezegd nooit gezien en ook mijn schoondochters en hun vriendinnen (waarvan sommigen zeer modebewust) zullen hier niet snel mee gaan lopen. Dus het is misschien een regionale rage of zo??

Petr@, (URL) - 21-05-’13 14:44
Di Mario

Alles blijft zich maar herhalen, mode, oorlog, opvoeding. Soms zit er een lange periode in en soms dus een kortere. Ik baal er altijd van als zwart in de mode is. Dan denkt men ineens dat ik met de mode mee ga… ;-)

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (URL) - 21-05-’13 22:15
Ximaar

ik heb het wat jaren terug wel gezien, maar de laatste tijd valt het me niet op. Van mij mogen ze, ik heb meer moeite met piercings en/of tattoo’s. Dan kijk ik graag de andere kant op. Zelf ben ik modebewuseloos en draag geen enkel sieraad, dus ook geen horloges, afgezakte bretels of omgekeerde sokophouders.

Ximaar, (URL) - 22-05-’13 00:23
Desire

Mode herhaalt zich keer op keer met dank aan stijliconen van weleer. Denk aan een Audrey Hepburn bijvoorbeeld. De black dress, skinny jeans en ballerina’s, ook zij droeg ze destijds. Blijkbaar inspireert het de modeontwerpers van nu. Maar meestal geven ze er net even een andere draai aan. De bretels zoals ze er nu ‘bijhangen’ vind ik helemaal niets.

Desire, (URL) - 22-05-’13 18:43
rietepietz

ja inderdaad, alles komt gewoon in golfbewegingen terug .Toch vaak wel met piepkleine verschillen waardoor bewaarde spulletjes dan toch weer “door de mand vallen’ !
Jonge knullen lopen nu vrijwillig en vol trots , zowel binnen als buiten, met een vergelijkbare wollen muts als ik vroeger van m’n moeder op moest als ik naar buiten ging ….en die ik vréselijk vond……;-)

rietepietz, (URL) - 22-05-’13 18:47
Brillie

Het is ook mijn mode niet. Maar soms kan het niet anders. Puur omdat de aarde zo aan je broek trekt.

Brillie, (URL) - 22-05-’13 22:33
Thérèse

Afgezakte bretels. IK heb ze hier nog niet gezien, maar dat kan heel goed aan mij liggen. Losse veters, dat zie ik wel eens, in schoenen dan.

Thérèse, (URL) - 23-05-’13 23:27
plato

Die herhaling van zetten is herkenbaar. Ik doe niet met de mode mee. Kost me teveel geld en dat kan ik dan weer beter aan boeken besteden. Ik heb trouwens bretels. Één paar. Maar ze hangen altijd in de kast. Eigenlijk weet ik niet waarom want ik zit altijd aan die broeken van me te sjorren.

plato, - 28-05-’13 15:03
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.