BEDANKBRIEF

 

                                               Lieve beste anonieme schenker

De tijd gaat snel. Het is al weer vier weken geleden, dat ik de DVD The Iron lady mocht ontvangen. In het blogje van 25 april jl. heb ik u/jou daar uitbundig voor bedankt.

Door onder andere drukke werkzaamheden in de tuin, de festiviteiten rond koninginnedag en vijf mei, daarna hemelvaart en vakantie, was ik niet eerder in de gelegenheid om de film te gaan zien, maar gisteravond was het dan zo ver.

Het duurde heel even voordat ik door had vanuit welk perspectief het verhaal verteld werd, maar dat de oude mevrouw Thatcher dement geworden was en waan en werkelijkheid door elkaar heen haalde, werd gaandeweg steeds duidelijker. Een goede vondst om gebruik te maken van die wanen. Hierdoor was er ruimte gecreëerd om een beeld te kunnen scheppen van haar priveleven; vooral het leven met haar echtgenoot en in mindere mate haar rol als moeder. 

Ik heb met verbazing gekeken hoe zij zich in haar jonge jaren sterk gemaakt heeft om zich te kunnen ontplooien. Als vrouw, maar ook als meisje van eenvoudige komaf kreeg ze geen kans. Door te trouwen met de man die wel in de juiste kringen verkeerde, en die zich kennelijk tot haar aangetrokken voelde, kreeg ze wel voet aan de grond. Ze stemde toe in een huwelijk, maar niet voordat ze er echt van overtuigd was, dat er niet  slechts van haar verlangd werd om kinderen op te voeden en thee te schenken. Ze kreeg de ruimte en nam die ook. (Op dit punt deed de film mij ergens aan de Deense serie Borgen, deze winter uitgezonden, denken)

Grappig was de scene waarin te zien was dat Margaret de eerste vrouw was in het Huis van Afgevaardigden en boeiend om te volgen hoe ze het tot Prime Minister bracht.

Het geweld rond de stakingen werd sterk naar voren gehaald, waaruit afgeleid kon worden, dat Margaret bij velen niet populair was. 

Door het zien van deze film is het beeld van Margaret Thatcher als DE IJzeren Lady zeker niet verscherpt. Ik blijf haar zien zoals ik haar zag. Een tante met haar op de tanden die beslissingen kon nemen, ook als ze wist dat men haar dat niet in dank af zou nemen. Voor mij is het een vrouw om trots op te zijn zoals zij haar pad naar de top heeft bewandeld, gehoor gevend aan haar wens: iets te willen bereiken.

Meryl Streep speelde deze rol met overtuiging. Ik ga de film zeker nog een keer bekijken, maar dan minder voor het verhaal en meer voor het acteertalent van deze actrice.

Beste lieve anonieme gever, ik wil je nogmaals bedanken voor het sturen van deze film. Door het schrijven van dit blog heb je vast begrepen dat ik aan dit geschenk erg veel plezier beleefd heb. Nogmaals dank hiervoor.

Ik sluit af met een bloemrijke groet,

Hanscke.   

                                                          klik

hanscke Donderdag 16 Mei 2013 - 7:35 pm | | Standaard

tien reacties

Mirjam Kakelbont

Zoveel lovende woorden voor een anonieme schenker. Dat kan niet anders dan een tevreden gevoel geven. Zowel bij de gever als de ontvanger!

Mirjam Kakelbont, (URL) - 16-05-’13 21:34
Hanny

Twee mensen blij. Jij met de film. De gever met deze mooi bedankbrief.
Hij/zij heeft een goede keuze gemaakt door deze DVD naar je te sturen.

Hanny, (URL) - 16-05-’13 21:57
Renesmurf

ja, als ik het zo lees dan denk ik dat het wel een aardige film is, dat een iets ander beeld geeft wellicht dan men had. Dat heeft met intepetatie en persoonlijke smaak te maken,

Renesmurf, (URL) - 16-05-’13 22:58
Marjolijn

De film staat bij mij ook nog in de kast, wachtend om bekeken te worden.
Ik hoop met net zoveel plezier als jij.
Op naar een mooi pinksterweekend.

Marjolijn, (URL) - 17-05-’13 05:09
Jannet

Wil ik heel graag een keertje lenen. Goede Pinksteren. Uit of thuis?

Jannet, - 17-05-’13 09:51
Desire

Hier kan de gulle gever tevreden mee zijn :)
Die film komt allicht (nog) een keer op TV, ik ga deze zeker bekijken. Fijne Pinksterdagen!

Desire, (URL) - 17-05-’13 11:10
Thérèse

Leuk dat jij er zo veel plezier aan beleefd hebt, Hanscke en een mooie bedankbrief is het geworden.

Thérèse, (URL) - 17-05-’13 22:57
Di Mario

Zoals ze op haar werk was, wil natuurlijk niet zeggen dat ze geen gevoel heeft. Ze werd natuurlijk ook op een manier neergezet.

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (URL) - 17-05-’13 23:25
rietepietz

Ik ga dan maar wachten totdat de film ooit op Tv uitgezonden zal worden ,het lijkt me de moeite waard al blijft het natuurlijk een film die dus slechts in grote lijnen als vaststaand kan volgen.
De gulle gever zal zeker blij zijn met jouw bedankbrief;-)

rietepietz, (URL) - 18-05-’13 17:20
Hanscke

@ano. We laten het zo

Hanscke, (URL) - 19-05-’13 23:13
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.