ZAAISNOEP


Tja, ik zou over mijn verslaving kunnen schrijven, ik verslind per dag namelijk honderden snoepjes.......mooie gele, rode, blauwe, groene en oranje virtuele snoepjes, maar ik doe het niet. Ik wil liever even enige afleiding door mij te richten op iets wat gezonder is dan verslaafd zijn, namelijk de natuur.

Ooit was er de slogan: "Natuurlijk, dan is het goed", maar ik hoef niemand te vertellen dat dit niet waar is. Lang niet alles wat de natuur voortbrengt is gezond, laat staan eetbaar, maar veel van wat wij dagelijks tot ons nemen komt wel uit de grond.

Ik heb niet heel lang een groentetuintje gehad, maar ik vond het altijd een groot wonder als die kleine zaadjes uitgroeiden tot doperwtjes, boontjes of iets dergelijks. Dat wonder zal wel blijven gebeuren, maar binnenkort gaat er wel iets veranderen. 

De industrialisatie van de glas- en tuinbouw is al vele jaren een feit en dit zal alleen nog maar meer gaan toenemen. We raken namelijk ook de zeggenschap helemaal kwijt over hele kleinschalige landbouw zoals de moestuintjes en kweekbakjes op balkonnetjes en dergelijke. Er schijnt een wet te komen die het kweken en ruilen van eigen zaden en dergelijke zal gaan verbieden. Er mag dan alleen nog maar met gerigistreerd zaaigoed gewerkt gaan worden, zo hoorde ik vanavond in een bericht op de radio. En ja hoor, in mijn research kwam ik het volgende tegen:

Tot nu toe leek een uitzondering te worden gemaakt voor oude en zeldzame soorten zaaigoed die vooral worden geruild of slechts in kleine hoeveelheden verhandeld. Maar deze uitzondering is slechts zeer beperkt. Volgens het huidige voorstel zouden zelfs hobbytuinders veel van hun zelf bewaarde zaaigoed niet meer mogen ruilen of weggeven. Heel wat groente- en graansoorten zullen daardoor verdwijnen.

Het is toch te gek voor woorden. Mogen we als vrije burgers niet eens meer ons eigen zaad uitwisselen.

Ik heb mijn appelboompje in wording, ontstaan uit een pitje van een appel die ik aan het eten was, zie een aantal blogjes geleden, maar eens ernstig toegesproken om vooral groot te worden nu het nog mag.

Ook heb ik maar snel een foto van een bijzondere gele tulp afkomstig uit de tuin gemaakt. Helemaal geel met een half vuurrrod blad. Niet zo gekweekt maar vanzelf ontstaan, een speling van de natuur. Misschien mag dat straks ook niet meer.

Ik word hier echt een beetje treurig van. Ik ga mij maar weer laten troosten door het kleurige snoepgoed van Candy Saga. Dat hoeft noch gezaaid, noch geoogst te worden.

                                klik

hanscke Donderdag 02 Mei 2013 - 10:01 pm | | Standaard

twaalf reacties

Hanny

Te zot voor woorden, dat voorstel. Oude gebouwen worden met man en macht gerenoveerd om een stuk historie te bewaren. Blijkbaar mag de historie van de natuur niet bewaard worden. Ik hoop dat er verstandige mensen opstaan en deze gedachte een halt toeroepen.
Wat wordt je appelboom al groot. Dat hij verder mag uitgroeien tot een boom van formaat.
De mix-tulp is een leuke speling van de natuur!

Hanny, (URL) - 03-05-’13 00:41
Nanos

Van Candy Crush Saga kun je anders ook heel treurig worden, vooral dan bij zo’n level waarbij je het slagen niet in de hand hebt, waar het voltooien totaal afhankelijk is van het toeval, dat heel lang op zich kan laten wachten. Level 97 bijvoorbeeld. bahbahbah!

Nanos, - 03-05-’13 01:07
Marjolijn

Tja, wat moet je daar nu mee..?
Gaan ze elk tuintje en balkonnetje controleren of de goede zaadjes gezaaid zijn..?
Het appelboompje doet het al goed..!!

Marjolijn, (URL) - 03-05-’13 05:12
ria

Dat valt toch nooit te controleren… Lekker blijven ruilen.

ria, - 03-05-’13 09:08
Wieneke

1 april is voorbij, want anders zou ik toch aan een grap denken.
Ze kunnen de echt belangrijke grote dingen in dit land niet eens controleren, dus laat staan zoiets.

Wieneke, - 03-05-’13 09:28
Petr@

Wie verzint zoiets? Belachelijk!
Maar dat is toch niet te controleren, dus de huis, tuin en keuken zaadjes blijven gewoon van hand tot hand gaan.

Petr@, (URL) - 03-05-’13 09:39
Thérèse

Ik ben soms in de WAAROM-fase blijven steken en vraag mij dus ook nu weer af: wat is de zin hiervan? Is het gevaarlijk soms voor de (volks)gezondheid, groenten uit de volkstuin?

Thérèse, (URL) - 03-05-’13 18:07
Mirjam Kakelbont

Ik vind regels geweldig: hoe meer je er kent, hoe meer je ze kunt negeren ;-) En dat geldt ook voor het ruilen van zaad!
Fijn weekend en liefs,
Kakel

Mirjam Kakelbont, (URL) - 03-05-’13 21:10
Sjoerd

Wetten zijn er om niet nageleefd te worden. Kijk maar naar het aantal verkeersboetes…

Sjoerd, (URL) - 03-05-’13 22:07
Renesmurf

ja he, gewoon doen wat je wilt, daar zijn wetten voor, dan kan je zien of je het openbaar of stiekum.

Ik mag niet fietsen bij de HEMA, maar als ik het wel doe loop ik risico op een boete. Zo moet je het zien. De wet heeft daar niks met veiligheid te maken.

Renesmurf, (URL) - 04-05-’13 10:52
rietepietz

Ik vind het sowieso al een angstig idee dat we steeds minder landbouw hebben in Nederland ,zo worden we voor ons eten véél te afhankelijk van het buitenland. Als je dan óók al geen zaad meer mag ruilen….. maar dat is oncontroleerbaar natuurlijk !

rietepietz, (URL) - 04-05-’13 16:25
plato

Schokkend, dat verbod. Ik zou zeggen: gewoon massaal negeren. Dan wordt die wet vanzelf weer weggebonjourd.
Overigens is de natuur de grote schuldige. Wat die niet aan onwettelijk zaaigoed overal verspreid. De natuur zou in zijn geheel beboet, ja zelfs verboden moeten worden.

Kijk, zo onzinnig is dit alles. Ik vrees dat de voedsel- en bloemenmultinationals heel wat geld op tafel hebben gelegd om die wet er door te krijgen.

plato, - 08-05-’13 10:31
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.