PATRISTIEK
"Een mens is gelukkig als hij zich ervaart als een zinvol onderdeel van een groter geheel" Een hoogleraar in de patristiek citeerde deze regel. Deze uitspraak zou afkomstig zijn van Augustinus.
Omdat dit mij om verschillende redenen boeide schreef ik een paar dagen geleden dit alles even op zo'n klein geel briefje met zo'n plakstrookje, zodat ik, wanneer ik iets meer tijd zou hebben, er even op terug kon komen. Alleen al om het woord patristiek. Dit woord ken ik niet en natuurlijk wil ik minimaal hiervan de betekenis weten.
Ik weet nu dat het te maken heeft met studie van vroeg-christelijke auteurs warvan velen bekend staan als de kerkvaders. Er bestaat ook nog zoiets als patrologie, maar dit houdt zich alleen met kerkvaders bezig vanuit katholiek perspectief. Het zegt me verder niets en ik wilde daarom nog even terug naar het artikeltje waar ik die uitspraak vond, maar tja, probeer dat na twee of drie dagen nog maar eens terug te vinden in een krant. Dat is dus niet gelukt.
En toch spreekt die geciteerde zin mij heel erg aan. Ooit heb ik in mijn leven wel eens de gedachte gehad, dat alles wat ik deed geen enkele zin had. Dat was toen zeker niet in de vrolijkste periode van mijn leven. Gelukkig heb ik dat al heel lang achter mij gelaten.
Al jaren doe ik mijn werk met heel veel plezier, ik kan daar intens van genieten. Ook de contacten met familie, vrienden en kennissen geven mij een waardevol gevoel. En ook de schijnbaar oppervlakkige contacten via het internet geven mij een gevoel van voldoening. Dit alles geeft mij inderdaad het gevoel dat ik onderdeel ben van een groter geheel en juist dat maakt, dat ik mij gelukkig voel.
Zoekend naar beelden om hier bij te plaatsen, kwam ik op het idee om wat foto's van de afgelopen vakantie te plaatsen. Het is een raam en de kerk zelf van St Anne in Bretagne geworden.
twaalf reacties
Wat is de zin van het leven als je alleen op de wereld zou zijn. Gelukkig maar dat we onderdeel uitmaken van een groter geheel
Zinvol, wat een toeval, ik heb een logje in de maak over dit begrip. Nu wacht ik er nog even mee.
De betekenis van ‘patristiek’ kende ik nog niet maar het woord ‘vader’ spreekt er uit. Ik weet nog niet of ik het vaderwoorden eens ben.
Daar denk ik nog over.
In 1998 stuitte ik tussen Quimper en Vannes op dat gedoe in St Anne, wat ik toen aan mijn tante Anne koppelde. Het was er redelijk verlaten, en dan valt op dat het een behoorlijk complex is.
Zelf vind ik dat mensen er voor elkaar zijn. En dan bedoel ik niet het simpelweg geld stoppen in een organisatie die het aan een andere organisatie geeft om in verweggistan mensen een beter leven te geven, maar gewoon een praatje maken met mensen die je tegen komt.
Naast Patristiek zou er ook een woord moeten bestaan als matristiek. Maar helaas. Matriarchen (Kerkmoeders) vind je wel in Google. Ook daar had ik nog nooit van gehoord.
Zelf kwam ik in Taiwan een stam tegen die niet
patrilineaal (achternaam van de vader) of matrilineaal (achternaam van de moeder) gebruikten, maar een bilineaal systeem hadden. Dus waar nageslacht om beurten de achternaam van de vader of moeder kreeg. Leek me het toppunt van emancipatie.
Allemaal goede gedachten, Hanscke! Ik ben ook heel blij met mijn familie en mijn vrienden en mijn kennissen en ook met mijn internetvrienden.
Soms zie ik in natuurfilms zo’n grote ijsbeer alleen over de ijzige vlakte zwerven. Zij kunnen het wel, wij niet. Wij hebben elkaar nodig.
Weer iets geleerd vandaag. Interessant. Als je toch eens iets van kerkvaders leest, neem dan Erasmus. Die kan ik je zeer aanbevelen. Bijna 600 jaar oud maar nog verrassend speels en humoristisch.
Het leven is mooi.
Het echte leven, en het leven op internet!
Interactie met andere mensen.