STURING


Het valt mij de laatste tijd wel vaker op dat er op de radio vreemde items gebruikt worden bij de nieuwsuizendingen. Berichten waar niemand iets aan heeft en waar niemand op zit te wachten. Berichten die naar mijn smaak een beetje rieken naar stemmingmakerij om de crisis van deze tijd toch maar goed in beeld te brengen.

Stagnering rond de verkoop van huizen is zo'n steeds terugkerend onderwerp. Zo zijn er steeds maar weer van die vreemde berichtgevingen waarvan ik denk, warom moet ik dat weten? Voorbeelden kan ik niet zo gauw geven, maar ik zal ze in de komende tijd wel verzamelen.

Vanmorgen zat er in de nieuwsuitzending zo'n flutbericht over schulden. Het hebben van financiële problemen was niet zozeer gerelateerd aan de hoogte van het inkomen maar zou te wijten zijn aan verschillende andere factoren.

Een slechte financiële administratie zou een factor zijn, niet willen sparen, het bij de dag leven en moeilijk verleidingen kunnen weerstaanzouden de kans op fiananciële problemen aanmerkelijk vergroten.

Ik fronste mijn wenkbrauwen. Van waar dit bericht? Ik hoorde dat het nibud weer eens een onderzoekje had gedaan. Ik kan mij niet aan het idee onttrekken dat dit soort berichtgevingen toch te maken hebben met de crisis die gaande is. Alles schijnt nieuwswaarde te hebben als het gaat over met geld omgaan, over schulden of om bezuinigingen. 

Het lijkt wel of men met dit nieuws ons enige sturing wil geven en ons wil betuttelen. Ons met de neus op de feiten wil duwen, want toen ik vanavond dit stukje berichtgeving voor research even wilde opzoeken was het niet makkelijk om dit te vinden. ik heb er best wat moeite voor moeten doen om het juiste artikel onder ogen te krijgen. Zo'n hot item was het dus niet. Ik blijf me dan ook afvragen waarom dit zo nodig in de nieuwsuitzending van tien uur op radio twee uitgezonden moest worden. 

                                            klik

hanscke Maandag 26 Maart 2012 - 9:40 pm | | Standaard

acht reacties

Renesmurf

Nou, het komt me veel te vaak voor dat ze onderzoekjes als nieuws brengen, zeg dan niks!

En dan de sport altijd, dat vind ik ook al geen nieuws.

Dat is allemaal al jaren aan de gang, maar het kan zomaar zijn dat geldzaken nu voorrang hebben, en in andere tijden waren het milieuzaken.

Renesmurf, (URL) - 26-03-’12 22:51
Di Mario

Is het niet zo dat bij een hoop mensen het op dit moment extra slecht gaat omdat ze in de tijd dat er geen crisis was ze al niet met geld om konden gaan. En juist in de periode al teveel schulden maakten.

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (E-mail ) (URL) - 26-03-’12 22:54
Hanny

Blijkbaar is er niet genoeg ‘echt nieuws’, waardoor ze maar wat anders uitzenden om de uitzendtijd te vullen.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 26-03-’12 23:57
Nanos

Ik vind het anders wel een openbaring dat geldproblemen ontstaan door bij de dag leven, en dus niet zorgen voor enige reserve, en het niet kunnen weerstaan van verleidingen.

Nanos, (E-mail ) (URL) - 27-03-’12 00:02
Sjoerd

Het is gewoon een stukje stemmingmakerij wat hier plaats vindt. Men weet niet meer dat positief nieuws veel beter zou zijn. Met al deze negatieve berichtgeving komen we in een neerwaartse spiraal. Daar heeft niemand iets aan.

Sjoerd, (URL) - 27-03-’12 08:35
Annemarie

Omdat er verder weinig anders te melden is in hun ogen???
Nouja goed… Ik luister er gewoon niet meer naar en zoek mijn eigen nieuws uit op internet.

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 27-03-’12 10:35
Bertie

Bovenstaande reactie was van mij.

Bertie, (E-mail ) (URL) - 27-03-’12 21:32
Bertie

Bedoel deze :-)
Sturing, dat klopt wel.
Maar dat gebeurt zo vaak; ‘objectieve’ onderzoeken die een kabintetsbesluit ondersteunen, bijvoorbeeld.

Bertie, (E-mail ) (URL) - 27-03-’12 21:33
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.