IN DE BAN


Onderweg naar Rome was ik er in begonnen te lezen, in het boek: De eenzaamheid van de priemgetallen.Tijden geleden had ik het boek voor tien euro gekocht, omdat ik mij herinnerde dat het boek hoog in één of andere toptienlijst had gestaan.

Het boek boeide mij vanaf de eerste bladzijde en dat verbaasde mij. Ik had een heel ander soort inhoud verwacht. Hoe ik er bijkwam weet ik niet, maar ik had gedacht dat de inhoud gericht was op hele droge verhandelingen over wiskundige berekeningen en dat bleek totaal niet zo te zijn. Het is een mooi boek, goed geschreven, maar echt vrolijk werd ik er niet van. Zoveel eenzaamheid bij beide hoofdpersonen en dan niet in staat zijn om dit met elkaar te kunnen delen. De titel is briljant gekozen.

Het boek deed mij enigszins denken aan de film: De ondraaglijke lichtheid van het bestaan, naar het boek van Milan Kundera. Soms maken films of boeken een ontuitwisbare indruk. Ooit was ik diep onder de indruk van de film 'Mijn Prinses', een tranentrekken en kassucces uit de begin jaren 70. Aan die fillm moest ik woensdagavond even denken toen ik, omdat ik, door dat ik ziek op de bank lag en toch niet veel anders kon doen, naar de film: Komt een vrouw bij de dokter' van Kluun keek.

Ik kan nu begrijpen dat deze film de jonge generatie wel aansprak, maar voor mij zelf had ik het wel goed ingeschat.  Hiervoor hoefde ik niet zo nodig naar de bioscoop en ik hoef ook zeker niet het boek te lezen.

Zo ben ik ook wel even klaar met het lezen van die zogenaamde literaire maar immense populaire thrillers. Terwijl ik ziek was heb ik twee van die niemendalletjes van Loes den Hollander gelezen, maar ik ben weer beter en wordt het tijd om uit te kijken naar een ander soort boeken. Welk genre weet ik nog niet helemaal, maar voorlopig ben ik nog even zoet met het uitlezen van het boek Paus Johanna.

hanscke Zaterdag 17 Maart 2012 - 12:37 pm | | Standaard

elf reacties

Hanny

Wees blij dat je weer een ander soort boeken kunt lezen. Als je hoofd niet mee wil, zoals het mijne, zijn niemendalletjes al lastig genoeg.

Hanny, (E-mail ) (URL) - 17-03-’12 14:30
roosnans

vond t idd ook een goed geschreven maar triest eenzaam boek! En Kluun hoef ik ook zonodig niet. Dus ook niet gekeken. De ondragelijk lichtheid heb ik gelezen en gezien, was er ook van onder de indruk toen. Nog eens lezen misschien om te kijken of het nu weer zo aanspreekt, 20 jaar later, ben eigenlijk wel benieuwd of dat nog zo is…

veel leesplezier!
grtz,

roosnans, - 17-03-’12 16:09
Marjolijn

Gelukkig mag je zelf uitzoeken wat je leest en/of kijkt.
Fijn dat je weer opgeknapt bent en weer toe bent aan een boek wat je graag leest.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 17-03-’12 17:28
Renesmurf

Ik las een boekje over rome, op de heenreis.

Niet tijdens het rijden, maar op de campings onderweg.

Renesmurf, (URL) - 17-03-’12 17:44
Sjoerd

Ik las vroeger alles wat los en vast zat, nu nog zelden, en dan nog meestal vakliteratuur.

Sjoerd, (URL) - 17-03-’12 18:17
ton

Ik las het boek tijdens de zomervakantie in Italië. Hartverscheurend mooi…

ton, (E-mail ) (URL) - 17-03-’12 18:19
Annemarie

Ik lees het liefste gewoon van die hele makkelijke romans…
:) of flut thrillers oid. ;) Liefst niet te inspannend.

Annemarie, (E-mail ) (URL) - 17-03-’12 21:24
Nanos

Ik vond De eenzaamheid van de priemgetallen mooi.

Maar ik herinner me dat ik De ondraaglijke lichtheid van het bestaan ooit niet heb uitgelezen. Iedereen riep erover, en ik vond de manier waarop mensen in dat boek met elkaar omgingen vervelend. Weg ermee, dacht ik toen, er is genoeg te lezen.

Nanos, (E-mail ) (URL) - 18-03-’12 01:47
Bertie

Beide boeken las ik en heb ervan genoten.
Kluun? Niet mijn smaak; van de chicklist kies ik niets meer sinds een paar tegenvallers.
Grappig was de opmerking van een oudere man die ik kende over een van die boeken: ‘ze neuken op elke pagina..’ (excusez le mot) maar hij nam aan dat zo de moderne tijd was.

Bertie, (E-mail ) (URL) - 18-03-’12 13:21
SUSKE

veel boeken lees ik niet de laatste tijd zodat ik niet meer meeben met het aanbod.
Maar ik hoop de moed te vinden er weer aan te beginnen en eens weer goed op dreef ben ik niet meer te stoppen.

SUSKE, (E-mail ) (URL) - 18-03-’12 23:18
Michiel

Ik heb eindelijk weer wat tijd gevonden om een boek te lezen. “De eenzaamheid van de priemgetallen” lag in de bibliotheek. Ik weet eerlijk gezegd niet of ik het uit ga lezen. Ik vind het een akelig verhaal met al die mensen die zo vreselijk in de knoei zitten. Anderzijds boeit het me toch wel. We zullen ziebn wat wint, de geboeidheid of de afkeer.

Michiel, (URL) - 26-03-’12 17:56
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.