ERFGOED KINDERDIJK


De bewoners van de 19 molens bij Kinderdijk zijn het massatoerisme zat en om iets tegen de overlast te doen hebben ze afgelopen weekend actie gevoerd. Hierover had ik een blogje willen schrijven, maar toen merkte ik dat ik plotsklaps niet meer on line was. Nu  dan alsnog het verlate blogje.

Ook ik ben een tijdje geleden, vorig jaar mei, als toerist in Kinderdijk geweest, ik ben dus één van die 600.000 toeristen per jaar die dit plekje bezoeken en ik bewaar er mooie herinneringen aan, ondanks dat het toen niet eens mooi weer was. Ook waren er toen, behalve wij maar heel weinig toeristen zoals te zien is op de foto onderaan dit blog.

Ik had toen met behulp van het wandelknooppuntennet zelf een wandeltocht van rond de 15 km. uitgezet waarbij we dus door Kinderdorp zouden komen. Tijdens die tocht heb ik genoten van het uitzicht op al die molens, maar ik was wel blij dat ik het bezoek aan Kinderdijk gekoppeld had aan die wandeltocht, want zo vroeg ik mij af, als we hier naar toe gereden waren met als enig doel die molens kijkens, dan waren wij snel klaar geweest met dat verhaal. Het is mooi, maar zeker geen dagvullend programma.

Om het geheel wat aantrekkelijker te maken worden er nieuwe toeristische initiatieven ontwikkeld. Er schijnt nu een rondvaartboot langs de molens te varen. Leuk zou je kunnen zeggen, maar dit is niet in overleg gedaan met de 60 bewoners van Kinderdijk en ik kan mij heel goed voorstellen dat dit bij hen in het verkeerde keelgat is geschoten. 

Via het medium radio hoor je dan dat zij als protest ansichtkaarten willen uitdelen met de tekst "Bedankt voor je bezoek. Wij wonen hier al eeuwen. 600.000 toeristen per jaar, 60 bewoners. Verhouding 10.000 tegen 1. #Overtoerisme". 

Maar het eigenlijke probleem lijkt van een heel andere orde te zijn.  De bewoners willen serieus genomen worden door de gemeente en meer betrokken worden bij de plannen met het Werelderfgoed Kinderdijk. Dat lijkt mij hun goed recht. Bovenstaand verhaal laat maar weer eens zien hoe een verhaal gekleurd gebracht kan worden waardoor het een geheel eigen leven kan gaan leiden.

2018-11/kinderdijkp.jpg

                                       KLIK

hanscke | Vrijdag 16 November 2018 - 8:34 pm | | Standaard | Drie reacties

UPGRADE


Dat was even schrikken, mijn weblog was er niet meer. Nergens te vinden. Heel langzamerhand begon er bij mij iets te dagen. Eind oktober had ik bericht van One.com  gekregen, het hosting bedrijf waar ik mijn website heb ondergebracht, dat er een upgrade zou gaan plaatsvinden.

Ik las: "De PHP-versies 5.6 en 7.0 worden uitgefaseerd; PHP 5.6 loopt af op 31 december 2018 en PHP 7.0 op 3 december 2018. De PHP-versie van uw website hanscke.nl is momenteel 5.6. We upgraden dit naar PHP 7.2, de hoogst beschikbare versie, waarmee u de langst mogelijke ondersteuning heeft. De automatische upgrade vindt plaats in de eerste helft van november. Na de PHP upgrade heeft u tot 3 december de mogelijkheid om de PHP-versie tijdelijk te downgraden om eventuele aanpassingen te doen. Na 3 december is deze mogelijkheid er niet meer".

"Tsja". dacht ik, "het zal wel", ik klikte het bericht weg en ik ging vrolijk verder met waar ik mee bezig was, want dit bericht zei mij dus totaal helemaal niets. Wat moest ik er mee? Vaak gaat het gewoon goed zonder dat ik wat doe en merk ik niet eens dat er iets gebeurt. Misschien te zijner tijd maar eens aan P. vragen, maar dat is er dus nooit van gekomen omdat ik er nooit meer aan gedacht heb. 

Totdat ik een paar dagen geleden ontdekte dat het scherm leeg was en aangaf dat de site niet meer beschikbaar was. Ook kon ik niet meer inloggen bij de pivotsite waar de berichten gemaakt moeten worden. Grote paniek!

Ik ben maar eens gaan chatten met mensen van One.com en ik moet zeggen dat ze echt wel hun best doen om een onnozele gans, want zo voel ik mij wel, enigszins wegwijs te maken, maar ik kwam niet echt verder. Wist ik veel dat ik bij One.com moest inloggen. Dat heeft P. dan weer voor mij uitgevonden. Toen ik dat kunstje van inloggen kende kwam ik steeds iets verder. Dankzij hun duidelijke foto's kon ik de PHP (wat dat dan ook moge zijn) weer terugzetten van 7.2 naar 5.6 en zie daar, de website kwam als vanzelf weer te voorschijn.

Wat ik nu verder moet doen om wel te kunnen upgraden naar 7.2 weet ik nog niet helemaal precies. Dat moet ik nog verder uitzoeken, maar daar heb ik dus nog een paar weken de tijd voor en ik heb nu ervaren, dat als ik maar heeeeeel goed lees en precies doe wat er staat, dat het dan helemaal goed gaat komen. Voorlopig kan ik nog weer even uit de voeten en gewoon blogjes schrijven. Ik had een heel ander blog in mijn gedachten, maar die houdt u dan nog even van mij tegoed.

2018-11/digitale-kunst.jpg

                                    klik

hanscke | Dinsdag 13 November 2018 - 9:14 pm | | Standaard | Negen reacties

ZONNEPANELEN


Zomaar op een zondagmiddag, was de tijd ineens rijp om op onderzoek uit te gaan. Zoonlief had ons al eens aangeraden om eens na te denken over zonnepanelen, ik had gezien hoe in de afgelopen tijd op de daken van een paar huizen in onze buurt zonnepanelen geplaatst werden en ik had een paar maand geleden via FB en passant vernomen dat een vriendin zonnepanelen gehuurd had en dat deze geplaatst werden. 

Zonnepanelen huren, kon dat dan ook? nooit geweten. En zo is dat onbewust een beetje in mijn hoofd blijven doormalen zonder dat ik er ook nog maar één moment echt over nadacht, totdat bij mij op die zondagmiddag opeens de gedachte boven kwam drijven, dat ik het fenomeen zonnepanelen huren ook nog eens wilde onderzoeken. Ik was uiteindelijk erg benieuwd naar de kosten,

Zonnepanelen huren ingetoetst, mij hier en daar wat ingelezen en maar eens een formuliertje ingevuld, waarin beloofd werd dat, als ik wat gegevens aanleverde ik een offerte zou krijgen. Pas daarna zou ik mogelijk gebeld kunnen worden.

Een offerte heb ik niet gekregen, maar ik werd een aantal dagen later wel gebeld door een jongmens van de firma Hallo Stroom. Het overviel mij, was daardoor wat geïrriteerd en bovendien kwam het telefoontje totaal niet gelegen, maar tegelijkertijd was ik toch ook wel erg nieuwsgierig wat deze figuur mij te vertellen had, dus stemde ik er mee in dat hij de volgende dag weer zou bellen. Zo kreeg ik ook wat meer tijd om er over na te denken en de gegevens van ons energieverbruik wat beter in beeld te krijgen.

Het geplande telefoongesprek verliep de volgende morgen uiterst plezierig en ik was dan ook helemaal verbaasd toen bleek dat, als wij zonnepanelen zouden gaan huren, wij per saldo dertig euro per maand minder kwijt zouden zijn aan de energienota, de huur van de zonnepanelen was daar dan al in meegerekend. Een aanbod te mooi om waar te zijn, dacht ik.

Omdat ik (ondertussen wij) meer bedenktijd wilde hebben, hebben we die morgen nog niet toegehapt, maar de afspraak gemaakt dat we na het weekend teruggebeld zouden worden. Ik wilde voldoende gelegenheid hebben om op alle mogelijke fronten op zoek te gaan naar addertjes onder het gras, alleen, ik heb ze tot nu nog niet gevonden.

Vanmorgen is er opnieuw contact geweest en we hebben besloten de offerte te accepteren. Ondertussen heb ik verschillende revieuwen gelezen en de meesten daarvan zijn bijzonder positief. Wij willen op dit moment geen geld vrij maken om zonnepanelen te kopen, maar op deze manier daalt onze energienota behoorlijk. Over tien jaar staan we dan voor de uitgave van 50 euro per zonnepaneel. Volgens mij is dit helemaal niet zo'n gekke deal tenzij er echt nog ergens een adder verborgen zit.

Laat nu die zon maar schijnen!  

2018-11/zonnepanelenp.jpg

                          klik

hanscke | Maandag 05 November 2018 - 9:38 pm | | Standaard | Acht reacties

TIJDSGEZEUR


Vandaag zijn we dus overgegaan naar de wintertijd en ik begin mij ernstig zorgen te maken, dat het verschijnsel 'tijdverzetten' uit de tijd gaat geraken. Ik zou dat heel erg jammer vinden, want ik ben juist zeer tevreden met die halfjaarlijkse aanpassingen van de tijd. 

Naast die jaarlijkse zinloze zwarte pietendiscussie die in het afgelopen decenium zomaar is ontstaan is er in de afgelopen paar jaar een tweede zinloze discussie bijgekomen en wel over het afschaffen van de zomer- en wintertijd en deze laatstgenoemde discussie neemt dit jaar in alle hevigheid toe.

Ik begrijp het niet en ik wil het ook niet begrijpen. Wat is er 's zomers nu mooier dan die heerlijke lange avonden. Tot 's avonds laat lekker buiten bezig kunnen zijn met sporten, tuinieren of als het warm is gewoon fijn op het terras zitten.

En dat we vandaag dan terugkeren naar de wintertijd vind ik ook heel erg prettig omdat het anders 's morgens wel heel erg lang gaat duren voordat het licht wordt. Nee een prima uitvinding, dat verzetten van die klok. Gewoon zo laten en dat gezeur over de ontwrichting van de biologische klok negeren. Je hoort "men" er ook niet over als er per vliegtuig weer eens een reis naar het zonnige zuiden wordt ondernomen waarbij er een uurtje tijdsverschil is. Dan hoort het er gewoon bij.

Nogmaals, ik zou het heel erg jammer vinden als de zomer/wintertijd wordt afgeschaft en mij maak je dus absoluut niet blij met een permanente tijd, of dit nu zomer- of wintertijd wordt.  

2018-10/wintertijdp.jpg

                                                      KLIK

hanscke | Zondag 28 Oktober 2018 - 3:28 pm | | Standaard | Tien reacties

BLOCKCHAIN


Nogmaals een nieuw woord voor mij. Blockchain. Toen ik de kop las: nu ook nootmuskaat in blockchain te volgen, had ik geen idee wat dat woord inhield. Omdat P. de krant nog moest lezen, wilde ik het artikeltje niet uitknippen, maar sloeg ik het woord even in mijn i-Pad op. Gisteren ben ik maar eens op zoek gegaan naar de betekenis van het woord en dan gaat er een wereld voor je open. 

Blockchain betekent in gewoon Nederlands: blokketen en het schijnt een systeem te zijn dat gebruikt kan worden om gegevens vast te leggen. Het is geenszins mijn bedoeling om een hele uitleg over blockchain te geven, dat laat ik graag aan Wikipedia over, maar ik wilde gewoon een eenvoudig blogje over dit voor mij nieuwe woord schrijven en daarvoor had ik het artikeltje nodig, maar ik kon het in de krant nergens meer vinden. Ook niet toen ik bij de archieven van de LC blockchain en nootmuskaat intikte.

P. zag mijn wanhopige zoeken en zoals altijd schoot hij mij nu ook weer te hulp. Hij zocht en vond in no time dat er vorige week zaterdag een artikel hierover gepubliceerd was. Triomfantelijk overhandigde hij mij papieren versie van de krant, maar het was niet het goede artikel.

Ik wilde de krant weer opvouwen toen mijn oog viel op het wel bedoelde artikel. Het is echt een berichtje van nix. Wij, consumenten schijnen meer informatie te willen hebben over waar producten vandaan komen en hoe ze geproduceerd zijn. Na sinaasappelsap van AH is nu ook de productieketen van nootmuskaat via blockchain transparanter gemaakt.

Zo kwam ik dit woord dus voor het eerst tegen en ik had geen idee wat de betekenis was. Ik las verder......  

Op die manier kunnen we zelf inschatten of het productieproces duurzaam is en de kwaliteit van de producten hoog . Elke stap van boom naar winkelmandje wordt gedetailleerd vastgelegd en opgeslagen met blockchaintechnologie.

En omdat ik gek ben op nieuwe woorden, vond ik dat ik er iets mee moest. Het heeft me in ieder geval weer veel kennis opgeleverd, mede omdat ik het artikel niet weer terug kon vinden, maar dat is niet zo verwonderlijk, want zeg nou zelf, is het heel erg belangrijk dat wij het productieproces van de nootmuskaat kunnen volgen? Maar zo denkt de ontwikkelingsorganisatie Fairfood er niet over. Binnenkort komt de nootmuskaat met een QR-code in het schap en kunnen wij, de consument die code scannen.

2018-10/flashback.jpg

                             KLIK

hanscke | Zondag 21 Oktober 2018 - 4:42 pm | | Standaard | Drie reacties

BLURRING


Je kunt nu eenmaal niet alles hebben. Dit jaar hebben we ons huis laten schilderen en is er geen ruimte meer in ons budget om ook nog een herfsttripje te doen zoals vorig jaar. Wat was het toen mooi in Monschau. Net als dit weekend was het toen ook schitterend weer. Maar goed, gelukkig heb ik de foto's nog en pak ik die er maar even bij waardoor de herfstkleuren toch binnen mijn bereik zijn. 

Wat ook binnen ons bereik lag was het genieten van een lekker herfstbiertje buiten op het terras, ons eigen terras dan wel te verstaan. Ik was gisteren in ons eigen stadje en er waren genoeg terrasjes, maar ik vind er weinig aan om daar in mijn eentje een glas wijn of een bockbiertje te gaan drinken, dus dat heb ik uitgesteld totdat ik weer thuis was om dit samen met P. te doen. Wel zo gezellig om zo van die uitzonderlijk mooie herfstdag te genieten. 

En zo kom ik bij het eigenlijke onderwerp 'blurring'. Oh, u weet niet wat dat is? Nou ik ook niet, maar het is een mengvorm van horeca en winkels. Het MKB wil de weg inslaan dat er bijvoorbeeld bij de kapper of bij de kledingboetiekjes een glaasje wijn aangeboden mag worden, al dan niet betaald als stimulans om het winkelhart levendig te houden.

Ik ben het zelf nog niet tegengekomen maar de GGD-directeur van Friesland waarschuwt de wethouders alvast, want het schijnt dat er een intitiatiefwet 'gemengd kleinhandelsbedrijf' in de maak is die blurring mogelijk maakt en de verwachting is dat hiervoor een kamermeerderheid zal zijn. De GGD-directeur vindt dat we hiermee de verkeerde kant opgaan, want zo zegt zij: hiermee wordt ook aan kinderen wel heel erg het signaal afgegeven: drank hoort erbij.  

Voor mij hoeft het ook niet. Er zijn horecagelegenheden genoeg waar men een drankje kan nuttigen. En al zou de kledingzaak waar ik gisteren een bloesje kocht, mij een drankje aangeboden zou hebben, ook dan zou ik daar niet op ingegaan zijn. Bij mij horen tijd hebben om gezellig samen een drankje te doen nu eenmaal  heel erg bij elkaar en zie ik er niets in om snel even een biertje of een wijntje weg te werken omdat ik een aankoop heb gedaan.

2018-10/blurringp.jpg

                              klik

hanscke | Zondag 14 Oktober 2018 - 12:11 pm | | Standaard | Acht reacties

CYBERWAR


Zal ik wel, zal ik niet, ik heb lang getwijfeld of ik dit blogje wel durf te schrijven en eigenlijk twijfel ik nog steeds, maar ik probeer het gewoon. Donderdag laat in de middag was er opeens allerlei commotie rond een persconferentie over een hackoperatie bij de OPCW. 

Het gleed wat langs mij heen, maar de berichtgeving sudderde op de tv de hele avond wat door en dat zette mij aan het denken. In het geheel genomen miste ik de directe aanleiding om hier nu opeens zoveel aandacht voor te vragen. De "spionnen" waren immers in april al opgepakt, iets wat ik toen niet heb opgepikt, als het al in het nieuws was geweest, ik vond het dus maar een rare vertoning dat dit nu zomaar, alsof het uit de lucht kwam vallen, met zoveel vertoning gebracht werd. Het irriteerde mij.

s' Avonds, in onze nazit, onder het genot van een glaasje wijn, bespraken P. en ik dit onderwerp nog eens met elkaar. "Waarom nu op dit moment deze bekendmaking, waarom niet gisteren of vorige week of volgende week?' opperde ik. P. deed een zwakke poging om mij te overtuigen dat vandaag het juiste moment was geweest omdat het onderzoek nu afgerond was en vorige week nog niet, maar hij vond dit antwoord zelf ook niet echt  sterk.

Hoe ik er op kwam weet ik niet meer precies, zo gaat dat dan in een discussie, maar het had te maken met wat genoemd werd, het klungelachtige gedoe en het amateuristische handelen van de spionnen. Dit bracht mij tot de gedachte dat het allemaal wel eens in scene gezet kon zijn door door de Russen. P. vond het nog niet eens zo'n gekke gedachte.

De volgende morgen zag ik de blunder in Leeuwarder Courant. Zij hadden een foto op de voorpagina geplaatst met daaronder de tekst: Vier Russische spionnen zijn gisteren op heterdaad betrapt toen ze probeerden de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OCPW) te hacken.....enzv

Toen ik dit las dacht ik: Ben ik nu gek of zijn zij het of heb ik iets gemist? Voor de zekerheid maar even het nieuws gechecked, maar ik had niets gemist en ben dus ook niet gek.

Vandaag stond er een rectificatie in de krant, dat dit een foto was welke de actie in april betrof. Het was geplaatst bij een artikel handelend over dit hele gedoe. Het artikel heeft als kop: Dit was niet het A-team van Rusland.

Na het lezen van dit artikel heb ik voor mijzelf de conclusie getrokken dat mijn gedachte nog helemaal niet zo gek is en ik ben er geloof ik ook wel aardig in geslaagd om mijn gedachten onder woorden te brengen. Niet dat het er iets toe doet, maar ik vind dit soort dingen je reinste stemmingmakerij en dat is iets waar ik een gloeiende hekel aan heb.

2018-10/cyberwar.jpg

                                          klik 

hanscke | Zaterdag 06 Oktober 2018 - 12:34 pm | | Standaard | Vijf reacties

RAADSELACHTIG


September is echt zo'n maand waarin ik weer in het ritme van alledag moet komen. De zomer is dan nog niet echt voorbij, maar de dagen worden korter en de clubs, vergaderingen en wat dies meer zij, zijn ook weer begonnen. Kortom ik moet mijn bakens gaan verzetten naar de winterstand. Ik kijk dan uit naar de dagen, waarin niets gepland staat, maar de eerste weken ben ik dan vaak nog wel druk in de tuin, maar als die dan ook weer bijgewerkt is, komt de dag waarop ik zeggen kan, he he, vandaag lekker even helemaal niets.

En precies op zo'n dag vindt de combimagnetron dat ie er wel mee mag ophouden. Hij slaat af, lampje is uit  en hij reageert op geen enkel knopje meer. Niets doet het meer. Ik kan het bijna niet geloven. Dat ding is pas zeven jaar oud en ik heb er al zoveel ellende meegehad, omdat er eerst een verkeerd exemplaar zonder oven was geplaatst. De lasagne halfgaar, is nog niet te eten. We besluiten maar naar de pizzeria te gaan. Leuk en lekker, maar niet op deze manier en zeker niet op een dag waar "lekker niets doen en niet weg te hoeven" op het menu staat.

Als we terug zijn weet ik ook weer waar ik alle paperassen van de inbouwapparatuur opgeborgen heb. Veel wijzer worden we er niet van. Wel is het advies om er niet zelf aan te gaan sleutelen, maar om een monteur te laten komen.

Tja, wat dan. Als de monteur dan eindelijk komt en  hij kan het euvel niet vinden of het kan niet gemaakt worden, dan zijn we wel de voorrijdkosten kwijt en moet er alsnog een nieuwe besteld worden. Wat is wijs? Wij besluiten om eerst enig overleg met de leverancier te hebben, misschien heeft hij een hint hoe dit aan te pakken, maar al snel blijkt dat men in de meeste gevallen tot aanschaf van een nieuw apparaat overgaat. Wij gaan hier in mee, dus wordt er een nieuwe besteld, zelfde merk maar één met een nieuwer serienummer. 

Ach ja wij nemen ons verlies, we kunnen tenslotte ook niet zonder.

Twee dagen later, P. komt 's morgens beneden loopt naar de koelkast om drinken te pakken en ziet dat het klokje van de magnetron twee uur daarvoor weer is gaan lopen, de lampjes doen het weer, de magnetron kan gewoon weer geprogrammeerd worden en als we even later de oven proberen in te schakelen blijkt dit ook weer te werken.

We kijken elkaar eens aan, bekennen elkaar de afgelopen dagen het een paar keer geprobeerd te hebben of de magnetron al weer zin had met steeds het resultaat nee en nu dit!

We hebben een aantal programmaatjes achter elkaar afgewerkt, maar alles lijkt het weer te doen. De nieuwe  aanschaf is geannuleerd, we willen eerst zien hoe het nu verder gaat. Als het net zo gaat als aan het begin van de zomer met de luifel, dan is er echt sprake van een zeer tijdelijke storing die zich vanzelf weer opheft.

Als het een plaagmonstertje is die ons steeds even wil laten schrikken, dan verzoek ik het beestje vriendelijk doch wel streng om ons huis te verlaten. Als wij monsters willen zien zoeken wij ze zelf wel op, maar dan wel ver van huis.

Inzetfoto linksboven: in La Roche sur Yon dreven allerlei monsters in het water in het centrum van de stad. Deze konden allemaal bewegen.

Popup foto hieronder: Monsters op de muren in het stadje Les Sables-d'Olonne

2018-09/monsterp.jpg

                                          klik

hanscke | Zondag 30 September 2018 - 1:51 pm | | Standaard | Zeven reacties