GELUK T.

De kerstdagen liggen weer achter ons. Ik wil nu niet direct zeggen: blij toe, maar echt een groot liefhebber van deze dagen ben ik niet. Het wordt mij tot een te groot iets en must be opgefokt. Ik doe heus wel een beetje mee, met kerstboom, kaarsen en een heus echt kerstdiner, maar echt een groots en uitbundig familiefeest zal het bij ons nooit worden.

Dit jaar hebben we er voor gekozen het maar een beetje klein te houden. De herinneringen aan vorig jaar, toen P. zo ziek werd, wat in eerste instantie onderschat werd, maar wat naderhand toch heel ernstig bleek te zijn, ligt nog te vers in mijn geheugen. Sommigen zouden er voor kiezen om de goede afloop uitbundig te vieren, maar als ik voor mij zelf spreek; ik kijk terug op een hele zware periode die ik stukje bij beetje een plek probeer te geven zodat we een volgend jaar weer opgeruimd en welgemoed verder kunnen gaan.

Naast de al genoemde kersttradities hoort ook het luisteren naar de kersttoespraak van de koning in dit rijtje thuis. De invalshoek om van het streven naar geluk geen obsessie te maken sprak mij aan. Geluk is niet iets wat langdurig vastgepakt kan worden maar bestaat veel meer uit momenten die zich voordoen.

Dit soort momenten heb ik de afgelopen dagen zeker mogen ervaren. Ik kan intens genieten van het gezellig samenzijn in de kamer, kaarsen aan, iets gezelligs doen en dat kan van alles zijn, van lezen of breien of saampjes naar iets leuks op tv. kijken, kortom als je kunt zeggen wat heb ik het fijn!

Het samen maken van een wandeltocht kan ook van die gelukkige momenten hebben. Dat je om je heen kijkt en ziet hoe mooi het eigenlijk is.

Tweede kerstdag hebben we een wandeltocht in de bossen van Bakkeveen gedaan, maar vandaag deden we vanuit Burdaard een wandeltocht bij ons in de omgeving. We kwamen langs het geboortehuis van P, altijd leuk om de verhalen van vroeger te mogen horen. In deze wandeltocht was ook een overtocht per boot gepland. Heel bijzonder om een eindje over de Dockumer Ee te varen.

En dan zie je vanuit het bootje het prachtige licht en voel ik even heel intens, dat het leven zo goed kan zijn. Dat is dan voor mij zo'n geluksmoment. Ja voor mij zijn de kerstdagen wel weer gelukt. Ik kijk er met een tevreden gevoel op terug.

2019-12/burdaardwandeltochtp.jpg

                           klik

De wijdse wereld waar de kerk van Wanswerd staat, dit keer weer vanuit een heel andere hoek gezien. Op de één of andere manier ben ik altijd weer geboeid als ik deze kerk zie. Waarschijnlijk door de grootte in het vlakke land.

hanscke | Zaterdag 28 December 2019 - 6:01 pm | | Standaard | Vier reacties

BOEF OF HELD


De hele dag stond het volop in de aandacht, hot nieuws, Ridouan Taghi was die nacht naar Nederland overgebracht. Toen ik dit nieuws 's morgens vroeg hoorde was mijn eerste gedachte: oh nee, niet weer.

Kennelijk is deze boef zo belangrijk, waardoor er veel, heel veel aandacht voor hem is. In elke nieuwsuitzending en talkshow was dit wel een item. En dan steeds maar weer die foto van hem tonen. Het kon wel een held zijn in plaats van een crimineel.

Ik had veel liever gezien dat hij in Dubai was gebleven, of dat hij uitgeleverd was aan Marokko. Ik maak mij ernstig zorgen dat er opnieuw een cultheld gecreerd wordt. Ik zit echt niet te wachten op weer een tvserie over een topcrimineel, vergelijkbaar met die serie over Holleder. Laten we het maar houden bij fictieverhalen, die zijn er genoeg.  

Het lijkt wel of het bij deze tijd gaat horen dat boeven min of meer als helden beschouwd gaan worden. Laten we wel wezen, het zijn moordenaars en ze dienen ook als zodanig behandeld te worden. Ze moeten berecht worden, maar waarom moet dat zo grootschalig in de publiciteit? Het kon wel een volksvermaak geworden zijn.

Wat mij betreft mag de berichtgeving over de afhandeling van deze rechtspraak zo summier mogelijk gehouden worden. Ik zit echt niet te wachten op deze verkapte heldenverering. En dan wil ik het nog niet eens hebben over het kostenplaatje. Deze crimineel gaat de staat heel veel geld kosten. Nu, maar ook in de verre toekomst. Tel uit je winst, met het binnenhalen van deze boef, want meer is hij niet.  

2019-12/boefp.jpg

                                 klik

hanscke | Vrijdag 20 December 2019 - 5:12 pm | | Standaard | Drie reacties

VERANDEREN


Inmiddels ben ik weer een jaar ouder. De acht na de zes heeft plaats moeten maken voor de negen. Wilde ik in voorgaande jaren nog wel eens een blogje wijden aan mijn verjaardag, dit jaar vond ik het niet nodig om het vooraf aan te kondigen. Ik heb het gevierd, maar ik heb het wel klein gehouden. Op zaterdagmiddag een paar mensen en op de zondag, de dag dat ik echt jarig was, heb ik het gevierd in de vorm van een high tea tesamen  met manlief, zoon, dochter en kleindochter en het was goed zo.

Vroeger zou ik nooit gedacht hebben dat ik hiermee tevreden zou zijn, toen wilde ik het liefst altijd zo groot mogelijk uitpakken. Maar niets is zo veranderlijk als een mens, tegenwoordig hoeft dat niet meer zo voor mij. Vandaag de dag vind ik het leuker als er maar een paar mensen komen en als we dan ook echt samen even met elkaar kunnen praten.

Aan het voorbereiden van de heuse echte high tea heb ik veel genoegen beleefd. Ik ben niet echt een keukenprinses, maar met behulp van lijstjes en voorbeelden van AH, te vinden op hun website, werd dit zo behapbaar voor mij. Ik ben begonnen met het kopen van een etagière bij de Action. Voor 3,69 euro is de halve aankleding al klaar. De petits fours en de bonbons staan daar natuurlijk heel feestelijk op.

Tja en toen ben ik mij gaan verdiepen in het zelf maken van scones, het bereiden van diverse sandwiches met onder andere zalm op een smeerseltje van mierookswortel, sandwiches met kaas en beenham op weer andere smeerseltjes èn er moest ook echte zelfgemaakte clotted cream komen. Kortom, de hele voorbereiding vooraf heb ik heel leuk gevonden en ons samenzijn was ook zeker gezellig te noemen. 

Ik moet er wel aan wennen, dat ik zo langzamerhand nu echt wel richting de oudere generatie ga, maar ik merk dat ik dat toch ook wel weer boeiend vind. Het heeft nog vele nieuwe facetten voor mij. Het feit, dat ik zie dat je als mens verandert maakt mij nieuwsgierig naar wat er nog komen gaat.

Voor mij is het een hele ontdekking dat ik oude tradities steeds meer los durf te laten. Een klein voorbeeldje. Voorgaande jaren vond ik het jammer dat er steeds minder kerstkaarten verstuurd werden, maar het enthousiasme om zelf kerstkaarten te versturen is bij mij ook tanende. Ik vind het nauwelijks meer passen in deze tijd met de andere vormen van communicatie. Een appje, chatje of mailtje als nieuwjaarsgroet werkt net zo goed.

Wij hebben besloten dit jaar een aantal mensen, waarvan wij denken dat zij nog wel aan het gebruik gehecht zijn, een kaart te sturen, maar dat we verder zullen volstaan met wat mij noemen: het versturen van een antwoordkaart. Dit, omdat wij steeds meer het idee krijgen, dat ook wij al een aantal jaren heel veel antwoordkaarten krijgen. Het is een test en het kan volgend jaar zomaar weer veranderen.

En wat doet u, bezoeker van dit weblog, worden er door jullie nog wel kerstkaarten verzonden? Ik ben  benieuwd naar het antwoord.

2019-12/veranderenp.jpg

                                            KLIK

hanscke | Woensdag 18 December 2019 - 8:31 pm | | Standaard | Zeven reacties

GORSSEL


Ach ja, ooit was december de maand van hollen van het éne festijn naar het andere, maar sinterklaas wordt niet meer gevierd en mijn vader die ook in deze tijd jarig was, is er niet meer. Tijd om (misschien) nieuwe tradities op te starten. Het leek mij leuk om rond de datum van vader's verjaardag een treffen met broer en schoonzus te arrangeren. Ik dacht dat een bezoek aan het museum voor modern realisme MORE in Gorssel  misschien wel een aardig idee zou zijn en dit was goed te combineren met na afloop samen gezellig uit eten te gaan.

Gorssel ligt voor beiden niet echt naast de deur, maar de afstand was te doen. Ik vond het heel grappig toen ik mij realiseerde dat onze vader in deze contreien, Eefde, Gorssel en Zutphen heel wat voetsporen heeft liggen toen hij in zijn jonge jaren mee ging om vanuit Apeldoorn schone was te bezorgen en natuurlijk weer vuile was op te halen. Volgens mijn vader was Gorssel een plaatsje van niks, maar het was veel groter dan ik verwacht had en tegenwoordig nogal ingesteld op toeristen.

Het museum More is nieuw en een schitterend gebouw en vanwege de architectuur al een bezoek waard. Mijn belangstelling was gebaseerd op datgene wat ik gezlezen had over de wisseltentoonstelling For Real, Britse Realisten uit de jaren '20 en '30, maar voor we op die betreffende etage waren aangeland had ik al  heel veel ander moois gezien van de 200 werken van toonaangevende Nederlandse realisten van de afgelopen 100 jaar die daar permanent te vinden zijn.

In het begin toen ik er rond liep, had ik zoiets, van tja, wat moet ik er mee, maar gaandeweg begon ik mijn weg er in te vinden. De bloeiende boom van Charley Toorop zal ik nooit meer vergeten. De schilderijen van Carel Willink hebben voor mij toch vaak wel iets herkenbaars. Alleen de zilveren bruiloft, te zien op de pop up foto springt er dan weer helemaal uit, omdat het zo anders is.

Het slapende meisje vond ik zo intrigerend. Toen ik haar goed bestuurde bleek ze één behaarde mannenarm te hebben. In mijn eerste terugblik dacht ik: een museum met een expositie zonder samenhang, maar nu, een paar dagen later, nu alles wat ingedaald is kan ik het toch wel een plekje geven in mijn hoofd. Ik vind het prachtig dat dit museum er is.

Het is echt een mooie dag geworden, waar we allemaal van genoten hebben.

  Eerst denk je, wat moet ik er mee, maar het werken met siliconen past toch wel weer in deze nieuwe tijd. 

2019-12/morep.jpg

                             klik

hanscke | Woensdag 11 December 2019 - 5:38 pm | | Standaard | Vijf reacties

STREAMEN


De tijd, dat wij, na ons werk op vijf december, naar Den Haag reden om daar pakjesavond te vieren, ligt al weer een aantal jaren achter ons. Jammer genoeg is daar niets anders voor in de plaats gekomen. Toch hebben P. en ik onszelf deze week een prachtig cadeau gedaan. Nee, niet ter compensatie, maar gewoon omdat we daar naar toe gegroeid zijn.

In de afgelopen tijd gebeurde het heel vaak, dat wij de radio maar uitdeden, omdat we er in ons hoofd heel erg moe van werden. Van tijd tot tijd gebruikte ik mijn tablet, om van daaruit eens wat muziek te horen, het zij klassiek, hetzij wat hedendaagse muziek. Al doende leerde ik met Spotify om te gaan en zo langzamerhand ging ik begrijpen wat er met streamen bedoeld werd. Ook het gebruik van Blue Tooth werd mij steeds duidelijker.

Het geluid van de tablet is natuurlijk niet optimaal en zo kwam ik een paar weken geleden al eens op het idee om een koptelefoon aan te schaffen. En wat klonk die muziek mij mooi in de oren! Maar ja, nu zaten we,  want er werd er ook één voor P. besteld, wel allebei met een koptelefoon op in de kamer. Ook niet ideaal. Een luidspreker zou uitkomst brengen. Maar dan was het nog steeds geen mooi stereo geluid, zoals we dat van vroeger kenden.

En zo groeiden we naar het idee om weer een goede geluidsinstallatie te kopen, maar dan aangepast aan deze tijd.

Deze week is het setje gebracht en geïnstalleerd. Naast het luisteren naar de gebruikelijke zenders, kan ik nu via Spotify zelf lijsten samenstellen. En wat is er dan veel! Zo vond ik het een hele verrassing om te merken dat mijn muzieksmaak van de populaire muziek totaal veranderd is. De oude meuk van Neil Diamond, Simon en Garfunkel etc zijn er niet meer op te vinden.

Nee daar zijn groepen als Kensington en Cold Play en Gare du Nord, Typhoon etc.  voor in de plaats gekomen en zangers zoals Jonathan Jeremiah,  Ed Searan,  John Legend en natuurlijk Rufus Wainwright. En wat kan ik genieten van de muziek die Spotify voor mij op lijsten zet zoals de Daily Mix of Jouw Release Radar. Daar zitten zulke mooie verrassende nummers bij waardoor ik weer heel veel andere muziek leer kennen en waarderen. Sommige nummers kom ik dan ook weer tegen bij ons zangkoor, zoals iets van lady Gaga en Pharrell Williams en het nummer Perfect van Ed Searon die ik al genoemd heb.

Lange tijd heb ik niet goed geweten, wat er nu precies met streamen bedoeld werd en hoe dat dan moest, maar het heeft nu geen geheimen meer voor mij. Een abonnementje bij Spotify en de hele muziekwereld ligt voor je open.

We zijn heel erg blij met onze aanschaf en het draagt er zeker weer toe bij om naast al onze drukke activiteiten buiten de deur het thuis ook gezellig te hebben. Mijn liefde voor muziek is in ieder geval weer helemaal terug.

2019-12/streamenp.jpg

                                  klik

hanscke | Donderdag 05 December 2019 - 12:26 pm | | Standaard | Zeven reacties

DE BOOSDOENERS


's Nachts was ik al een paar keer wakker geworden om te constateren dat ik keelpijn had. De volgende morgen werd ik wakker en bleek ik opnieuw verkouden te zijn. Snotteren, niet te weinig. Dit keer kon het toch echt niet van de kaas komen, dacht ik nog. Twee kleine afgeschaafde plakjes moest toch kunnen?

Manmoedig sloeg ik mij door de dag heen, bijgestaan door een paar paracetemollen. En och, het ging wel. Boodschappen gedaan, naar de inloop van de Red Hats geweest, al met al was de dag mij wel meegevallen, wat mijn gezondheid betreft. We aten een verse pizza en die smaakte mij wel goed, er niet aangedacht dat ook hier met kaas gewerkt wordt.

's Avonds keken we naar de Voice en om het wat gezelliger te maken had ik voor bij de koffie een schaaltje pepernoten neer gezet. Het is tenslotte Sinterklaastijd. Gedachtenloos begon ik van de pepernoten te snoepen. Eén, twee, tien... Na een tijdje begon ik onophoudelijk te niezen. Het water liep met stralen uit mijn neus en ik begon mij steeds beroerder te voelen. En toen ik tussen de niesbuien door er niet meer in slaagde om wakker te blijven, besloot ik naar bed te gaan.

Maar van slapen kwam het daar niet meer. Het niezen nam dan weliswaar in heftigheid af, maar nu begon ik in grote mate last te krijgen van het opborrelen van maagzuur. Dit bleek mijn keel zo te gaan prikkelen waardoor het steeds moeilijker werd om lucht te krijgen. En bij mijn longen bleken steeds belletjes te ontstaan die het geluid van  plop plop plop voortbrachten, wat ik zelf kon horen. Het was binnen in mijn llichaam, met name in de slokdarm en luchtwegen heel erg druk.

Het hoofdeinde van het bed maar wat omhoog gebracht en een kussen er bij en zo heb ik toch wel wat angstig de nacht doorgebracht. Helemaal onbekend is dit verschijnsel niet want ooit toen ik 's avonds bij de rode wijn een paar blokjes kaas had genomen heb ik een dergelijke reactie gehad, maar niet zo erg als deze keer. Het gevolg is dat ik bijna nooit meer rode wijn drink en niet of nauwelijks meer een blokje kaas neem.

Vanmorgen ben ik maar eens gaan googelen. De verkoudheid die ik al zes weken meen te hebben, de ene keer erger dan een andere dag en vooral 's morgens, kan heel goed een gevolg zijn van het terugstromen van maagzuur naar slokdarm. Dit zuur kan via de luchtpijp in de longen stromen. Het zuur kan ook de de uiteinden van sommige zenuwen in de slokdarm prikkelen. Deze zenuwen geven dan een seintje af naar de luchtwegen waardoor deze samentrekken met als gevolg heesheid, hoesten geïrriteerde keel en kropgevoel.

Tel daarbij op dat er in pepernoten kaneel zit en dit staat op de lijst van producten die histamine vrijmaken in het lichaam waardoor een overgevoeligheidsreactie kan optreden zoals ook bij hooikoorts gebeurt. Het is dan niet zo verwonderlijk, dat ik mij vannacht niet echt prettig heb gevoeld.

Bij de maagzuurklachten met als gevolg luchtwegklachten wordt er geadviseerd toch de huisarts maar te raadplegen en dat ga ik de komende week ook zeker doen.

2019-11/pepernotenp.jpg

                                          klik

hanscke | Zaterdag 30 November 2019 - 5:16 pm | | Standaard | Vijf reacties

POES IN DE BAN


Dat er hondenhaters zijn, was mij al lang bekend, maar dat nu ook de poes in de ban is gedaan is nieuw. Het voortschrijdende inzicht anno 2019. Ik wil best geloven, dat poezen roofdieren zijn. Ook onze Sjimmie kwam van tijd tot tijd met iets thuis en mijn sentiment sprak dan altijd een woordje mee, want een muis vond ik dan net weer iets minder erg dan een vogeltje...

Natuurlijk is het voor beide diersoorten niet leuk om door een poes gepakt te worden, maar ze kunnen ook gepakt worden door uilen en andere grote roofvogels. Hetzelfde geldt voor de kleinere vogels. Elk voorjaar houd ik, als ik het zie, de wacht, zodat de kleine koolmeesjes veilig kunnen uitvliegen zonder gepakt te worden door de eksters of de vlaamse gaaien. Het is de natuur en om nu de kat maar in de ban te doen gaat mij toch wel iets te ver.

Bij menige boerderij worden katten gehouden om het aantal muizen in toom te kunnen houden. Daar worden ze als nuttig onderdeel van de veestapel beschouwd.

Bij huiskatten die voor het plezier gehouden ligt het misschien net iets anders en misschien zijn er in de steden en dorpen ook wel een te veel aan katten, maar dat vind ik een probleem van een heel andere orde. Het probleem van zwerfkatten en zwerfhonden moet zeker niet onderschat worden, maar om dit tegen te gaan en te bestrijden vergt een geheel andere aanpak.

Ik voel dat we zo langzamerhand het tijdperk ingaan, dat we verplicht worden om onze aandacht te gaan richten op de kleinere diertjes en insecten, zoals vlinders en rupsen. Het houden van huisdieren, en dan bedoel ik letterlijk, het houden van, genegenheid voelen voor je huisdier wordt zo langzamerhand gezien als iets onnaatuurlijks omdat er zoveel bezwaren aan schijnen te kleven.

Ik kan mij goed voorstellen dat poezenliefhebbers er niets voor voelen om hun poes ook te moeten aanlijnen. En poezen 's nachts binnen houden? Ik weet het niet. Er wordt gezegd dat poezen nachtdieren zijn, maar volgens mij verschilt dat ook van poes tot poes. Onze Sjimmie wilde 's nachts bijna altijd binnen ziijn. Zij sliep samen met hond Sjors in één mand.

Ik heb altijd veel plezier aan onze Sjimmie beleefd en soms mis ik haar nog wel eens. Ik kan mij verschrikkelijk opwinden over dit getuttel en gefruttel. Maak voor het probleem zwerfkatten een plan van aanpak, maar ontneem de vele mensen niet het plezier dat zij beleven aan het hebben van een kat.

  

2019-11/sjimmiesany0007_1.jpg

                                klik

hanscke | Donderdag 28 November 2019 - 12:01 pm | | Standaard | Zeven reacties

VAARWEL


Deze week heb ik afscheid genomen van De Zonnebloem. Zes jaar lang heb ik deel uitgemaakt van het regiobestuur, waarvan ik vijf jaar als voorzitter gefunctioneerd heb. Als ik terugkijk op deze periode moet ik zeggen, dat ik het wel met plezier gedaan heb, maar dat het nooit "Mijn Zonnebloem" is geworden. Op de een of andere manier is er nooit de klik ontstaan waardoor ik meer enthousiasme ging voelen dan alleen maar, "wel leuk om te doen". 

Het voorzitterschap, de bijeenkomsten van de afgevaardigden van de afdelingen leiden, paste mij als een handschoen. Daar had ik veel plezier in en daar haalde ik ook wel voldoening uit. Dat had ik ook nog best een poosje willen blijven doen, maar ik begin steeds meer kanttekeningen te krijgen bij De Zonnebloem als organisatie.

Ik zie dat heel veel mensen plezier hebben die op welke manier dan ook betrokken zijn bij De Zonnebloem en dan denk ik niet alleen aan de gasten of deelnemers. Ook de vele vrijwilligers op de verschillende niveaus zoals de vrijwilligers binnen de afdelingen die de activiteiten mogelijk maken, de bestuurders in de diverse geledingen als zijnde , de afdeling, de regio, de provincie en landelijk verrichten doorgaans met veel plezier hun taken.

Zo heb ik dit afgelopen jaar, ondanks de ziekte van manlief, met veel genoegen mijn steentje nog bijgedragen om een aantal plaatselijke afdelingen bij elkaar te brengen en te steunen bij het organiseren van een kleinschalige vakantie. Wegens bezuinigingen zijn de vakanties voor grotere groepen twee jaar geleden abrupt gestopt.

Om zo'n heel apparaat in werking te houden kost heel veel geld. Uitgangspunt is, dat vrijwilligers alle onkosten vergoed moeten kunnen krijgen en daar zit voor mij een wrijfpunt. Dit kost namelijk heel veel geld. Zoveel geld zelfs, waardoor er aan de gasten of deelnemers marktconforme prijzen doorberekend worden. Is dat wel juist, zo vraag ik mij af, want als ik naar de gasten of zo u wilt, de deelnemers kijk, zijn het nu niet de mensen met de hogere inkomens.

Maar dat is niet het enige punt, waarom ik na twee zittingstermijnen er een punt achter gezet heb. De Zonnebloem bestaat nu 70 jaar en de maatschappij is natuurlijk in die 70 jaar ook heel veel veranderd. Voor mij is het de vraag of er nog wel bestaansrecht is voor zo'n grote bestuurlijke organisatie. Past dit nog wel in deze tijd. Binnen de Zonnebloem is men wel bezig om de structuur aan te gaan passen, meer afgestemd op de tijd van nu en dat is denk ik een goede zaak. Alleen het gaat allemaal zo langzaaaaaam en het duuuuuurt allemaal zo lang, want het moet over zovele schijven.

Daarom  kan ik er niet meer warm  voor lopen om hier mijn schouders onder te zetten. Ik heb ontdekt dat ik door de vele veranderingen die ik destijds in het onderwijs heb mogen/moeten meemaken, niet meer gemotiveerd kan raken om op opnieuw aan een grootschalig veranderingsproces mee te werken. Mijn conclusie is dan ook, dat het beter is om te stoppen.

Maandag was mijn laatste vergadering. Het is goed zo. Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Onder dankzegging voor de mooie bos bloemen en een cadeaubon wens ik vanaf deze plaats De Zonnebloem heel veel goeds voor in de toekomst.

2019-11/vaarwelp.jpg

                                   klik

hanscke | Donderdag 21 November 2019 - 11:48 am | | Standaard | Vijf reacties