DE GROENTE VAN.....


U moet de groente van HAK hebben, wie kent deze slogan niet. In Alphen mocht ik zien hoe een (klein) deel van de groente van HAK geoogst werd. Dit keer waren het worteltjes. Niet van die grote, nee, mooie kleine worteltjes die vaak met de doperwtjes gecombineerd worden. Toen we van een fietstocht thuis kwamen waren er een paar grote machines bezig op een perceel van ongeveer de grootte van ons bosperceel. Die avond liet ik het aan mij voorbij gaan, maar de volgende dag bedacht ik, dat het toch wel bijzonder was wat ik daar had zien gebeuren. Het was nog niet te laat om er een kleine fotoreportage van te maken.

De eerste machine schept als het ware de worteltjes uit de grond en zorgt dat het loof verwijderd wordt. Het loof komt min of meer gemalen op de grond terecht en de worteltjes komen in een ruimte in de machine. Als deze ruimte vol is komt er een tracor met een grote laadbak naast rijden en de worteltjes worden via een transportband in de laadbak overgeheveld.

Als de laadbak vol is vertrekt de tractor met laadbak naar de vrachtauto die klaar staat om daar de worteltjes in over te laden. Als de vrachtwagen vol is, vertrekt deze met gezwinde spoed naar de fabriek, want tussen het oogsten van de groente en de aankomst in de fabriek zit een tijdslimiet. Een vorig jaar was er op dit perceel spinazie verbouwd en daar kwam het nog veel preciezer wat tijdsdruk aangaat. Binnen de twee uur moest de geoogste spinazie in de fabriek zijn, zo vertelde een campinggast die al jaren op die camping kwam, mij.

Ik vond het perceel helemaal niet zo groot, maar men is toch ruim twee dagen druk bezig geweest om de worteltjes uit de grond te krijgen.

Alvorens ik dit blogje ging schrijven ben ik even bezig geweest om uit zoeken waar de fabriek waar de worteltjes heen gingen staat, maar daar ben ik niet echt goed achter gekomen. Het zou niet ver van Alphen zijn. het enige wat ik gevonden heb, is dat het HAKimperium  in Giessen begonnen is. Als

Als illustratie plaats ik het beginstukje wat op deze site https://hak.nl/over-hak/historie staat: 

"1952

In het jaar dat voedselrantsoenering definitief wordt beëindigd, schaft de familie Hak machines aan om op grotere schaal verduurzaamde groenten en vruchten te kunnen produceren. Conservering geschiedt -nog steeds- op basis van de methode uit 1856, uitgevonden door de Franse legerkok François Appert: het verhitten van luchtdichte potten. De Duitse familie Weck gebruikte hier als eerst een glazen pot voor en verbond de naam Weck aan deze methode: het wecken.

De eerste conservenfabriek wordt geopend in Giessen. Het dorp telt op dat moment slechts 900 inwoners. Bij hevige drukte wordt de 'burenhulp' ingeschakeld: inwoners van Giessen en omstreken die op uurbasis helpen bij de productie. De verkoop van de potten loopt voornamelijk via winkels."

By the way: uit hetgeen ik hierboven las, begrijp ik nu ook waarom wecken met ck geschreven wordt.

Zelf ben ik geen grootgebruiker van HAK. Zo heel af en toe eten wij iets uit een potje van HAK. Maar hoe zit dat bij u, gebruikt u vaak de groenten van HAK?

hanscke Woensdag 11 September 2019 - 3:39 pm | | Standaard

vijf reacties

Sjoerd

Zo leer ik iedere dag weer wat bij…

Sjoerd, (URL) - 11-09-’19 22:44
Rietepietz

Niet heel vaak maar de doppers voor bij de peentjes ( al eten we ook vaak peen zonder doppers, en de bruine bonen van Hak staan hier in de winter ook wel eens op het menu. Op dit veld werd dus overduidelijk alleen voor conservering groente verbouwd. Ik koop altijd verse bospeen als die er is.

Rietepietz, (URL) - 12-09-’19 13:34
Marjolijn

Zo zie je maar wat je allemaal tegen kan komen in het Brabantse land.
Nu zijn vooral de suikerbieten aan de beurt.
Ook een heel gebeuren…!

Marjolijn, - 12-09-’19 17:00
Renesmurf

Ja, leerzaam en leuk, ik sta er zelf nooit zo bij stil, ieder heeft zo zijn werk. HAK moet ik niks van hebben, als je dat eet wordt je niet oud.

Renesmurf, (URL) - 15-09-’19 23:03
Rob Alberts

Ik werkte ooit in een fabriek voor diepvriesmaaltijden.
Vers van het land werden de groenten in de fabriek gewassen en uitgesorteerd.

Ik heb er geen leuke herinneringen aan.

Vriendelijke groet,

Rob Alberts, (URL) - 16-09-’19 11:56
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.