DANKBAAR


Sinds jaar en dag vind ik de zaterdagmorgen een van de fijnste momenten van de week. Ook nu nog, nu ik niet meer werk, nog steeds heb ik het gevoel, op zaterdagmorgen een beetje tot rust te kunnen komen en het gevoel te hebben een beetje tijd voor alles te hebben, omdat er niets hoeft. Een lekkere dikke krant met allerlei bijlages, een kop koffie erbij en mijn zaterdagmorgen kan niet meer stuk.

Het heeft met gelukkig zijn te maken en als er dan een artikel met in de kop vet gedrukt "met de jacht op geluk" voorbij komt, ben ik gelijk geïnteresseerd. Hoewel ik niet 'dwangmatig op zoek ben naar het Ultieme Geluk' weet ik van mijzelf dat het soms best moeilijk is om het geluk vast te houden. Ik zou dan ook veel liever willen spreken van geluksmomenten en geïnteresseerd begin ik het artikel te lezen.

Het blijkt te gaan over een boek, het grote boek over geluk, geschreven door psycholoog Janneke van der Leede. Het boek zou anders zijn dan de meeste boeken uit de geluksindustrie, welke gericht zijn op de genotskant van geluk. In dit boek komt aan de orde, dat dankbaarheid en tevredenheid belangrijke elementen zijn voor het geluksgevoel en het welbevinden. Bijbelse begrippen, lees ik dan, maar o zo belangrijk staat er bij. 

Ik stop met lezen kijk naar de tekst onder het plaatje van het boek. Uitgeverij Kok (Kampen) denk ik er zelf direct bij, omdat dat vroeger zo was. Ach, nu weet ik uit welk vaatje er getapt wordt, uit het christelijke vat. Na het lezen van de zinsnede: het voelen van dankbaarheid is een van de meest effectieve manieren om je beter te voelen, stop ik met het lezen van het artikel. Opeens valt het kwartje bij mij. Daarom werd (ik kom al jaren niet meer in de kerk) er in de kerken zo vaak de nadruk gelegd op het dankbaar zijn, het zou dus een manier van beïnvloeding kunnen zijn om mensen zich beter te laten voelen als ik de gedachtegang van deze dame volg.

Dankbaar, er is iets met dat woord. Waarom komt bij mij het stekelige gezegde van Guido Gezelle, dankbaarheid is een bloem die maar in weinig hoven bloeit, opeens boven drijven? Het blijkt dat er meerdere spreuken zijn waar dankbaar centraal staat en niet een daarvan vind ik echt positief, wat te denken van: dankbaarheid is vaak een spierinkje dat is uitgegooid om een nieuwe kabeljauw te vangen. (Jean de Boisson)

De spreuk van Goethe vergoedt veel. Ik citeer: Ondankbaarheid is een soort zwakte: ik heb nooit flinke mensen gezien die ondankbaar waren, einde citaat.

Met een zucht leg ik de krant weg en ik besluit dat het volgende blogje dat ik wil gaan schrijven over dankbaar zal gaan. Intussen heb ik mij afgevraagd of ik dankbaar ben? ik denk niet dat ik dit woord nog vaak ga gebruiken. Dankbaar voor het leven en de goede gezondheid? Dankbaar als iemand iets voor mij gedaan heeft waar ik blij mee nen? 

Laat ik het zo zeggen, ik ben heel erg blij en tevreden met het leven, met de goede gezondheid, met alles wat ik heb en wat ik kan. Ook kan ik het heel erg waarderen als iemand mij een dienst bewijst of mij een plezier doet, maar om daar het woord dankbaar aan te hangen? Nee, ik denk dat ik dat woord voorlopig eerst maar in een laadje wegberg.  

2016-09/dankbaarp1.jpg

                         klik

hanscke Zondag 25 September 2016 - 12:15 pm | | Standaard

vijf reacties

Rietepietz

Ik hou sowieso niet van “grote woorden” als dankbaarheid en gelukszaligheid.
ben al heel blij met de staat van “welbevinden” waarin ik meestal verkeer.

Rietepietz, (URL) - 25-09-’16 16:00
Renesmurf

Ja, dankbaar, wie moet je dankbaar zijn? En als antwoord daarop, wees diegene dan ook gewoon dankbaar. Ik heb vaak meer het gevoel dat ik bof dan dat ik iemand dankbaar moet zijn.
En de zaterdagmorgen is heerlijk, altijd luister ik altijd radio en surf wat over het web, heerlijk.

Renesmurf, (URL) - 25-09-’16 21:38
Sjoerd

Geluk moet jezelf ervaren, volgens mij helpt een boek je daar niet mee… Genieten van de weinige momenten die niet in het gewone leven worden ervaren helpt volgens mij meer.

Sjoerd, (URL) - 25-09-’16 21:50
Thérèse

Ja, ik heb ook een een hekel aan dat woord. Het heeft voor mij ook iets kerkelijks, iets heel braafs enz. Iets wat vaak niet uit jezelf komt, maar omdat het zo hoort of omdat het zou moeten. Tevreden vind ik wel iets hebben. Tevreden zijn is in mijn idee best gelukkig zijn en daar had die mevrouw het toch over, dacht ik?

Thérèse, (URL) - 26-09-’16 00:04
Marjolijn

Lekker genieten meis, van alle momenten die zich voor doen…!

Marjolijn, (URL) - 26-09-’16 05:36
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam in reacties te voorkomen moet de volgende vraag beantwoord worden Hoe heet mijn hond? :Hessel
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.