NABESCHOUWING


De week op Schouwen-Duivenland zal mij nog zeer lang heugen. Ik heb er zoveel gevonden, rust, ruimte, stilte, warmte en gezelligheid, het was er allemaal. In de blogs hieronder met de woordspeling SCHOUW staat al het één en ander beschreven, al heb ik niet de blogs kunnen maken, zoals ik het normaliter gewend ben om te doen. Het was een beetje kunst en vliegwerk, om dat de wifi niet optimaal werkte, waardoor ik de laptop niet kon gebruiken om te schrijven en om foto's op te laden.

Dit heeft mij er waarschijnlijk ook van weerhouden om royaal foto's te maken, want dat heb ik niet gedaan. Achteraf had ik veel meer foto's willen hebben, onder andere van de ontmoetingen met Ria. Maar goed, er zijn er wel een paar en ik ben bezig een aantal foto's bij die blogjes te prutsen. Alleen neemt dit tijd in beslag waardoor ik niet aan het afsluitende blogje toekom. Ik heb de keuze gemaakt dit laatste dus eerst te doen.

Naast het toerist zijn en het genieten van al het moois, heb ik zo nu en dan toch ook de tijd genomen om de laatste weken met alles wat er is gebeurd nog eens door mij heen te laten gaan. De wijdsheid, de ruimte en de leegte van het hele grote strand sprak mij erg aan. 


Juist op die lege vlakte voelde ik opnieuw de troost die uitging van het aanwezig zijn van familie en vrienden tijdens de uitvaartdienst. Sommigen hadden vader al jaren niet meer gezien, anderen kenden hem alleen maar uit verhalen van broer J. en van mij, maar ze waren er, voor ons. Het was zo fijn om het verhaal over hoe mijn vader was met hen te delen.

En nee, het was geen feestje, maar toch is het goed geweest om voor die gelegenheid nieuwe kleding te kopen. Het was mooi, maar ingetogen. Sinds jaren liep ik die dag op hoge hakken. De nieuw aangeschafte pumps maakte het helemaal af en ik voelde mij mooi. Mijn vader zou trots op mij geweest zijn, zonder dat hij dit uitgesproken zou hebben. Hij was niet van de complimentjes, maar hij hield wel van mij, van broer J., van ons.

 

We zullen hem missen, ik zal hem missen. Ik miste hem vooral toen we thuis kwamen. Niet even vader bellen om te zeggen dat we weer thuis zijn. Niet even tijd vrij maken om zo snel mogelijk even naar hem toe te gaan. In de komende tijd heb ik nog wel het één en ander af te handelen en uit te zoeken, maar mijn energie is weer terug. Juist door die combinatie van rust, ruimte, stilte en gezelligheid.

En dat laatste, de gezelligheid bij Ria heeft er mede toe bijgedragen dat het door dit alles zo'n fijne goede week is geworden. Toen wij naar Zeeland op weg waren, had ik er nog geen idee van dat ik Ria en Joop zou gaan ontmoeten, maar onderweg via de digitale snelweg faceboek werd het één en ander al heel snel duidelijk, wonderlijk hoe  de levensweg soms haar loop neemt. En met de onderstaande foto van een prachtig pad door de duinen, waar je op dit hele drukke eiland, bijna niemand tegenkomt sluit ik dit hoofdstuk af. Binnenkort zijn de voorgaande blogjes van bijpassende foto's voorzien. De liefhebber kan door te scrollen dan nog even meegenieten van de prachtige beelden van SCHOUWEN-DUIVENLAND

2014-06/nabeschouwenp.jpg

                                           klik

hanscke Dinsdag 03 Juni 2014 - 10:35 pm | | Standaard

tien reacties

Marjolijn

Fijn dat deze week je zo goed gedaan heeft.
Dat is een goed begin om alles wat er gepasseerd is en het verlies van je vader te verwerken.
Sterkte met alles, maar ook weer een welkom thuis.

Marjolijn, (URL) - 04-06-’14 07:19
ria

Mooi! Fijn dat ons eiland je zo goed heeft gedaan, ook wij en Didi vonden het erg gezellig :-)

ria, (URL) - 04-06-’14 08:20
Sjoerd

Mooi dat je op deze wijze toch een beetje afscheid hebt kunnen nemen. Ik vind zeeland ook een fijne plaats om me af en toe helemaal terug te trekken.

Sjoerd, (URL) - 04-06-’14 08:52
Margo

Na alles wat er over je heen kwam was dit het beste dat je kon doen, de ruimte opzoeken. En wat een ruimte daar! Zo kun je goed je hoofd leegmaken. Mooi hoor!

Margo, (URL) - 04-06-’14 11:31
Rob

Mooi geschreven.
Sterkte!
Bemoedigende groet,

Rob, (URL) - 04-06-’14 14:09
rietepietz

Je hebt duidelijk een goede beslissing genomen met éérst even tot jezelf te komen in een rustig gebied.
Het was er blijkbaar de juiste tijd voor en zeeland zal voor altijd verbonden zijn aan de dood van je vader evenals alle warmte van de aanwezigen tijdens de uitvaart dat zullen zijn.
Bezoek komt in zó,n geval ook primair om de nabestaanden te steunen , afscheid nemen van de overledenen kan immers niet meer “ wederzijds” gedaan worden..
Mensen zie hun nabestaanden dwingende regels opleggen voor hun uitvaart ontzeggen heel vaak hun nabestaanden deze warme steun en het gevoel de dat “het goed was”. Het is voor mij de reden alles over te laten aan m’n nabestaanden, zij moeten ermee kunnen leven en moeten dóór.

rietepietz, (URL) - 04-06-’14 16:23
Wieneke

Fijn, dat het verblijf in Zeeland zo goed werkte voor jullie. Het gemis van je vader moet een plaats krijgen. Een enorm cliché natuurlijk, maar het is wel zo.

Wieneke, (URL) - 04-06-’14 17:04
Desire

Oóóh wat een gigantisch mooi klikplaatje, geweldig lijkt me het om over dat pad te (hard)lopen. Ook overige beelden zijn mooi, zo op z’n Zeeland’s. En dat je daar je rust hebt gevonden is natuurlijk mooi meegenomen. Dit moet een bijzondere tijd voor je zijn geweest waar je mooie herinneringen aan over houdt.

Desire, (URL) - 04-06-’14 19:48
Mirjam Kakelbont

Het zijn de kleine dingen die het doen, óók bij zo’n groot verlies. Kleine gedachten aan hem, Vaderdag, zijn verjaardag, een onverwachte geur die je aan hem doet denken, dingen die je hem graag zou willen vertellen… Rouwen doet zeer, maar de herinneringen in je hart zijn voor altijd.
Sterkte lieve Hanscke,

Mirjam Kakelbont, (URL) - 04-06-’14 22:04
RenéSmurf

ja, ik kan me voorstellen dat het allemaal even de tijd nodig heeft ook.
Zoveel indrukken, en dan gaat het natuurlijk anders dan verwacht, dat is juist een onderdeel van het reizen. evengoed, alles komt goed.

RenéSmurf, (URL) - 04-06-’14 22:53
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam in reacties te voorkomen moet de volgende vraag beantwoord worden Hoe heet mijn hond? :Hessel
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.