ZONNEBLOEMWERK


Zo langzamerhand raak ik wat thuis in het Zonnebloemgebeuren. Na een aantal bestuursvergaderingen bijgewoond te hebben begin ik wat zicht te krijgen op mijn taken binnen het regiobestuur en in de regio. Maar ook klaar om mijn bijdrage te leveren aan het doen slagen van een grootse activiteit: de theatermiddag van afgelopen maandagmiddag.

De Zonnebloem organiseert sinds lange tijd elke twee jaar De Zonnebloem Theater Toernee. Hiervoor wordt een nieuwe musical geschreven en door diverse gerenommeerde artiesten op de planken gebracht. Dit keer zijn onder andere  Loeki Knol, Sieb van de Ploeg en Laura Vlasblom de hoofdrolspelers. 

Het is echt een grootse happening. De ruime belangstelling, in totaal waren er maandagmiddag meer dan 800 mensen bij deze voorstelling aanwezig, zonnebloemgasten en hun vrijwilligers, toont aan dat men graag naar deze voorstelling komt. Het is dan ook voor voor bijna iedereen die te maken heeft met een lichamelijke beperking, mogelijk om tegen betaling van de entree, in dit geval 15 euro te komen. Zelfs voor bedlegerige mensen voor wie het onmogelijk is om lange tijd in een (rol)stoel te moeten zitten. Natuurlijk is er veel plaats ingeruimd voor mensen die rolstoelafhankelijk zijn, ook is er veel ruimte gemaakt om rolstoelen in of dicht bij de zaal te parkeren voor de mensen die nog enigszins mobiel zijn en gedurende de voorstelling op een gewone stoel kunnen zitten, en er was ruimte gecreërd voor de vele rollators. Ook heb ik bij de toiletten een paar tilliften gezien, zodat het ook voor de mensen die hier afhankelijk van zijn, mogelijk is om van het toilet gebruik te maken. Een ploeg van zes of zeven verpleegkundigen staan garant voor een correcte gang van zaken hierin, kortom, aan misschien wel bijna alles is gedacht.

En toch ben ik misschien wel bij de laatste Theater Toernee aanwezig geweest. Het roer gaat om bij de Zonnebloem. Men heeft een nieuwe toekomstvisie voor ogen, want in de afgelopen jaren is er veel onduidelijkheid ontstaan over de doelgroep. Het belangrijkste criterium is en blijft de lichamelijke beperking, gevolgd door het risico om hierdoor in een sociaal isolement te komen.

Vernieuwend is ook de organisatie van de 1-op-1 activiteit buiten de deur. Bleef het vroeger bij het bezoekwerk vaak bij een kopje koffie en een gesprekje, nu wil men veel meer toe naar het samen, gast en vrijwilliger, deel nemen aan gewone maatschappelijke activiteiten zoals theater, film of festival in plaats van zoiets grootschaligs als een theater voor alleen maar mensen met een fysieke beperking. Met behulp van vrijwilligers, mensen van de beoogde doelgroep het mogelijk te maken deel te nemen aan gewone activiteiten die voor elk van ons de fleur in het leven brengen. Dat is de verniewende kant die De Zonnebloem uit wil.

Zo zal De Zonnebloem in de loop van dit voorjaar speciaal aangepaste huurauto's gaan aanbieden voor mensen met een fysieke beperking. Vrijwilligers kunnen dan met hun gast een Volkswagen Caddy huren, achterin is er ruimte voor een rolstoel, om samen op pad te gaan, om iets te ondernemen. De Zonnebloem wil met deze nieuwe initiatieven het ietwat stoffige imago veranderen. 

Misschien is het wel goed, dat men zo vernieuwend bezig gaat. Als men dan maar niet de groep mensen vergeet die nog zeer tevreden is met De Zonnebloem  zoals het was. Want mijn indruk is dat afgelopen maandag toch heel veel mensen genoten hebben van het middagje uit. Misschien moet het iets kleinschaliger, maar velen hadden het gevoel, dat er op alle fronten rekening met hen gehouden wordt, waardoor er echt plaats is voor de beleving van uit te zijn, zonder in het theater anderen tot last te zijn.

                         klik

hanscke Woensdag 16 April 2014 - 8:28 pm | | Standaard

acht reacties

ria

het is goed dat er zoveel vrijwilligers zich inzetten, voor de minde validen. Dan lees ik, een Caddy huren, maar wie betaalt dat dan?

ria, - 17-04-’14 08:50
Sjoerd

He3t is wat je zegt, mensen hebben een bepaalde verwachting en worden straks misschien wel teleur gesteld als dat niet meer zo is.

Sjoerd, (URL) - 17-04-’14 12:12
Hanny

Uiteraard is het goed dat de Zonnebloem met zijn tijd mee gaat. Maar veranderingen moet je niet al te drastisch gaan invoeren voor deze toch kwetsbare groep mensen, lijkt mij.
Prachtig werk om te doen.

Hanny, (URL) - 17-04-’14 17:05
Marjolijn

Ja, veel leden van de zonnebloem kijken uit naar het steeds terugkerende middagje uit.
Ik vraag me wel af of de leden ook nog inspraak hebben bij alle komende veranderingen, of wordt het allemaal voor hun geregeld..

Marjolijn, (URL) - 17-04-’14 18:06
RenéSmurf

Alles ontwikkeld zich he, het is nooit goed. Maar gaandeweg leert men. Goed is het wel dat Zonnebloem staat als een huis.

RenéSmurf, (URL) - 18-04-’14 17:25
Mirjam Kakelbont

De Zonnebloem maakt voor veel mensen het verschil tussen thuis blijven of er even een paar dagjes verzorgd tussenuit kunnen. Mensen die er nooit mee te maken hebben (zoals ik ;-0 ) realiseren zich te weinig hoeveel werk er in de organisatie zit. Een drievoudig Hoera voor alle bikkels en kanjers die het mogelijk maken!
Fijne zonnige dagen en liefs,
Kakel

Mirjam Kakelbont, (URL) - 19-04-’14 22:03
Desire

Progressie is natuurlijk altijd goed, maar het moet zijn doel niet voorbij streven. Oorsprong van De Zonnebloem is om mensen met een fysieke beperking een onvergetelijke tijd te bezorgen en dat moet hoog in het vaandel worden gehouden. Pluimpje voor de vrijwilligers!

Desire, (URL) - 20-04-’14 07:42
rietepietz

De vernieuwing zal niet voor iederéén beter zijn, wie afhankelijk is van tilliften en een ligplaats zal zich niet op z’n gemak voelen wanneer men in gewone theater voorstellingen met al die aanpassingen onder de gewone mensen moet mengen. Maar voor veel “rolstoelers“zal het inderdaad een meerwaarde hebben om gewone voorstellingen te kunnen bezoeken.
Ik merk aan vriendin Marion altijd hoe héérlijk zij het vind om met mij samen bijv. te kunnen winkelen als ieder ander ,of iets te bezoeken waar ze alleen niet zou kunnen komen. Ik voel me zelf nooit “vrijwilliger” maar ik denk dat het inderdaad wel een pluspunt is wanneer vrijwilligers dit soort dingen één op ‘eén kunnen ondernemen wanneer er geen familie of vriendin voorhanden is.

rietepietz, (URL) - 22-04-’14 16:28
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om een reactie te kunnen plaatsen moet je deze vraag beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.