ZWARE DELEGATIE


Misschien heeft het wel met mijn leeftijd te maken, maar ik kan niet meer zo heel erg warm lopen voor de Olympische Winter Spelen. Mogelijk heeft het ook te maken dat het in ons land dan voornamelijk om het schaatsen draait, want ik ben al heel lang uitgekeken op het schaatsen. Toch verhindert dit mij niet om mij druk te maken om de deining die is ontstaan over de afvaardiging van koning en koningin, de minister-president en de minister van volksgezondheid en sport.

Er is forse kritiek op deze afvaardiging, het zou veel te zwaar zijn. Met een afvaardiging van iets minder belangrijke personen zou er in Sotsji een signaal betreffende het homobeleid afgegeven worden aan de regering Poetin en voor dit standpunt zouden vele voorstanders zijn. 

Ik deel deze mening niet. Ik vind dat sport en politiek niet door elkaar heen mogen lopen. Niet voor deelnemers en niet voor supporters.

Het is natuurlijk wel zo dat de homoseksualiteit in Rusland een omstreden onderwerp is en dat dit toch wel in nauw verband staat met de universele mensenrechten, maar het is ook bekend dat er in de Verenigde Staten  staten zijn waar men nu niet direct bepaald homovriendelijk gezind is.  

Bovendien is bekend dat er bij de deelnemersafvaardiging één of meerder deelnemers tot deze veelbesproken groep behoren en zij worden toch niet geweerd? 

Een ander punt vind ik is, waarom moeten onze topsportmensen dan wel gaan? Hadden we dan in de lijn van deze gedachten dan ook maar niet moeten kiezen voor een afvaardiging van iets minder zwaar getalenteerde sportmensen?

Natuurlijk niet! de sport- mannen en vrouwen gaan er voor. Zij hebben er alles voor gedaan om zover te komen en in mijn ogen is het dan ook volkomen logisch dat zij straks toegejuicht gaan worden door deze, zoals gezegd wordt, zware afvaardiging in de personen van koningin Maxima en koning Willem Alexander, die altijd als IOClid bij voorgaande Olympische Spelen betrokken is geweest.

Dat mevrouw Edith Schippers als minister van Volksgezondheid en Sport gaat lijkt me ook als vanzelfsprekend. De enige die in mijn ogen misschien had kunnen thuis blijven is Mark Rutte. Voor hem had wel iemand anders kunnen gaan, een staatssecretaris bijvoorbeeld. Niet om, door niet te komen, bij Poetin een punt te maken, maar hij heeft in mijn ogen wel andere, heel belangrijke zaken te doen.

2014-01/sotsjip.jpg

                        klik

hanscke Zaterdag 18 Januari 2014 - 12:50 pm | | Standaard

tien reacties

Ximaar

Wat mij stoort is dat er nu pas over nagedacht wordt. Dwz die homoonvriendelijkheid bestaat er al jaren en dat het een aanslagengebied is is ook niet pas in de laatste maand bekend geworden. Bij elkaar redenen om het daar niet te organiseren en een ander land te kiezen. Maar ja welk land, want overal mankeerd wel iets aan. Zo zijn wij geen democratie omdat het staatshoofd niet kan worden weggestemd en zijn we een belastingparadijs die andere landen daarmee benadeeld.

Maar voor de veiligheid had zeker wel een ander land of ander deel van de Russische Federatie gekozen kunnen worden.

Ximaar, (URL) - 18-01-’14 15:41
Desire

Met dat laatste ben ik het helemaal eens, laat Mark Rutte zijn tijd maar beter besteden. Hij is tenslotte de premier, laat ‘ie daar dan ook naar handelen. In elk opzicht …

Desire, (URL) - 18-01-’14 16:17
Sjoerd

Sport en politiek moet je van elkaar scheiden is mijn mening. Dat de Nederlandse delegatie wel erg zwaar is is wellicht wat overdreven, aan de andere kant kan dat politiek gezien nog wel wat opleveren.

Sjoerd, (URL) - 18-01-’14 17:51
Marjolijn

Ik ben het met je eens..!!
Mogelijk zou Mark Rutte zijn plaats kunnen afstaan aan iemand die opkomt voor mensenrechten, om zo de verbinding te maken en in gesprek te kunnen met de groeperingen daar.
Maar dat zal niet gebeuren, want Mark Rutte vindt het zelf veel te leuk.
Hopelijk maakt hij daar wel een statement waar mensen daar wat aan hebben.

Marjolijn, (URL) - 18-01-’14 18:42
Hanny

Deze discussie had al jaren eerder gevoerd moeten worden en niet op het laatste moment.
Dat Mark Rutte meegaat, vind ik overbodig. Dat het koninklijk paar gaat, lijkt me terecht, omdat hij erelid van het IOC is.
Vraag blijft natuurlijk, in welk land de Olympische Spelen nog georganiseerd kunnen worden. Ik gun het de sporters. Maar het is de vraag of er zoveel geld aan gespendeerd moet worden.
Normaal kijk ik niet zoveel. Maar in die tijd ben ik net weer minder mobiel en dan is het wel plezierig om een verzetje te hebben. Zeker omdat alle wintersporten mij wel interesseren. Zelfs curling. hahaha

Hanny, (URL) - 18-01-’14 23:28
Renesmurf

Ik heb dan niks met sport en zal er niks van volgen en zo. Toch vind ik dat ze niet moeten zeggen dat sport los staat van de politiek en dan toch zo`n zware politieke delegatie meesturen.

En ach, als ze maar lol hebben toch.

Renesmurf, (URL) - 19-01-’14 00:25
Wieneke

Zolang wij nog steeds gas uit Rusland moeten kopen en graag van alles en nog wat willen exporteren naar Rusland…… mag van mij de hele koninklijke familie op die tribune gaan zitten en het hele kabinet erbij.
Ik haat dat verschrikkelijke hypocriete domineesvingertje. Wij hebben ons niet te bemoeien met de interne politiek van een ander land. Wij nemen het ook niet als bijv. Saoedi-Arabië vindt dat alle vrouwen hoofddoekjes moeten gaan dragen.
We doen zaken en delen sportuitingen met allerlei landen, waar de mensenrechten worden geschonden. Dan kunnen we wel overal mee stoppen en iedereen boycotten.

Wieneke, - 19-01-’14 10:33
rietepietz

Het ergert me sowieso dat men hier altijd andere landen op de vingers wil tikken terwijl er hier in Nederland niet wordt opgetreden tegen groepen van sommige bevolkingsgroepen die homo’s niet fatsoenlijk behandelen en wegtreiteren !
Bovendien had men beter kunnen protesteren toen de keuze gemaakt werd om dáár de spelen te organiseren.
Behalve dat is dit soort evenementen allang , net als het betaalde voetbal, geen sport meer maar keihard zakenbelang ! Van mij mag iedereen er heen gaan die dat wil maar mijn belangstelling heeft het niet.

rietepietz, (URL) - 19-01-’14 18:36
Petr@

Jammer voor de sporters dat de politiek er bij wordt betrokken.
Het zou gewoon een mooi sportevenement moeten zijn.
Ik hoop trouwens wel dat alles goed zal gaan, geen aanslagen.
Groetjes Petr@

Petr@, (URL) - 20-01-’14 10:59
Ria

Weer zo’n blunder van onze regering. Ze moeten weer eens voorop staan.
Trouwens wat doet Rutte daar ? Ook opvallen natuurlijk. Dat doe ie toch wel met zijn geklungel.
Groetjes, Ria

Ria, (URL) - 21-01-’14 17:33
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spam in reacties te voorkomen moet de volgende vraag beantwoord worden Hoe heet mijn hond? :Hessel
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.